Gemeente Landgraaf - Besluit bevoegdhedenverdeling gemeenteraad en college van B&W m.b.t. de Ow

De raad van de gemeente Landgraaf;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 mei 2023;

 

gelet op ‎het bepaalde in artikel 16.15a aanhef en sub b onder 1 Ow, art. 16.65 lid 4 Ow, art. 16.55 lid 7 Ow en art. 2.8 Ow:

 

Besluit

 

  • 1.

    De bijgevoegde lijst (conform bijlage 1) vast te stellen met de categorieën van gevallen waarvoor ‘bindend advies van de raad’, ‘de uitgebreide voorbereidingsprocedure’ en ‘verplichte participatie’ geldt.

  • 2.

    De bevoegdheid tot het wijzigen van het omgevingsplan te delegeren aan het college van B&W voor wijzigingen van administratieve aard (het verwerken van reeds verleende omgevingsvergunningen en het herstellen van fouten/omissies).

  • 3.

    De besluiten genoemd onder 1 en 2 treden tegelijkertijd inwerking met de Omgevingswet en worden bekendgemaakt volgens de wettelijk voorgeschreven wijze (Algemene wet bestuursrecht).

 

Aldus besloten in de openbare besluitvormende raad, gehouden op 6 juli 2023 .

De griffier, De voorzitter,

Bijlage 1  

Lijst met de categorieën van gevallen waarvoor ‘bindend advies van de raad’, ‘de uitgebreide voorbereidingsprocedure’ en ‘verplichte participatie’ geldt.Behorend bij raadsbesluit ‘bevoegdhedenverdeling gemeenteraad en college van B&W m.b.t. de Omgevingswet d.d. 6 juli 2023 gemeente Landgraaf. De categorieën van gevallen waarvoor het ‘bindend adviesrecht’ van de gemeenteraad geldt, hebben zowel betrekking op structurele als tijdelijke activiteiten.

 

No.

Categorieën van gevallen

Bindend adviesrecht van de raad

Uitgebreide procedure

Verplichte participatie

1

Het bouwen van één of meerdere woningen, met daaraan inherente voorzieningen indien:

  • -

    gelegen buiten het bestaand stedelijke gebied;

  • -

    sprake is van de bouw van meer dan één woning op de bedrijventerreinen.

2

Het bouwen van kantoren, winkels, horecabedrijven, maatschappelijke voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van sport en recreatie, dienstverlenende bedrijven, categorie 1- en 2- bedrijven, consumentverzorgende en ambachtelijke bedrijven, met daaraan inherente voorzieningen, buiten het bestaand stedelijke gebied.

3

Reconstructie van een weg met de daarbij behorende voorzieningen (zoals geluidschermen) buiten het bestaand stedelijke gebied.

4

Het bouwen van zend- of reclamemasten, voor zover deze niet vergunningvrij zijn, buiten het bestaand stedelijke gebied.

5

Een wijziging van het gebruik van gebouwen en/of onbebouwde gronden, anders dan ten behoeve van bouwen, voor zover gelegen buiten het bestaand stedelijke gebied, met uitzondering van een wijziging van agrarisch gebruik indien het betreft extensief recreatief gebruik dan wel de ontwikkeling van natuur en bos.

6

Vrijkomende agrarische bebouwing voor een woon- en/of recreatieve functie voor zover het betreft het bestaande hoofdgebouw indien:

- sprake is van meer dan vijf wooneenheden binnen het bestaand stedelijke gebied;

- gelegen buiten het bestaand stedelijke gebied.

7

Het voorzien in huisvesting voor internationale werknemers indien:

- sprake is van meer dan vijf wooneenheden binnen het bestaand stedelijke gebied (een wooneenheid is bedoeld voor de huisvesting van één internationale werknemer);

- gelegen buiten het bestaand stedelijke gebied.

8

Uitbreiding en/of wijziging en/of incidentele nieuwvestiging van een intensieve veehouderij.

9

Het bouwen of inrichten van schuilgelegenheden voor het hobbymatig houden van dieren indien gelegen buiten het bestaand stedelijke gebied en niet passen binnen het gemeentelijk ontwikkelingskader ‘Buitengebied’.

10

Het realiseren van een asielzoekerscentrum.

11

Het oprichten van een zonneweide/zonnepark buiten het bestaand stedelijke gebied (zonnepanelen op daken vallen hier niet onder).

12

Het oprichten van één of meer windturbines.

Naar boven