Verkeersbesluit voor het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken ter hoogte van Prins Clausstraat 19 te Vroomshoop

Inleiding

Wij hebben 1 schriftelijke aanvraag ontvangen voor het inrichten van een parkeerplaats invalide met kentekenvermelding in de nabijheid van de woning van de aanvrager. De aanvraag voldoet aan de gebruikelijke eisen die de gemeente hieraan stelt.

WETTELIJK EN REGELGEVEND KADER

Wegenverkeerswet 1994, Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en RVV.

Artikel 15 WVW vormt de basis voor het nemen van verkeersbesluiten. Artikel 18 van deze wet regelt de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten. Hoofdstuk II van het BABW regelt de handels-wijze voor de totstandkoming van een verkeersbesluit. Artikel 15 lid 1 behelst de plaatsing van ver-keersborden. Artikel 8 van het BABW en artikel 67 van het RVV gaan over het plaatsen en aanbren-gen van onderborden. In het RVV (Reglement Verkeerstekens Verkeersregels) van 1990 staan de verkeersborden specifiek omschreven.

Bevoegdheid

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om een verkeersbesluit te nemen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de afdoening van verkeersbesluiten gemandateerd aan de behandelend medewerker onder voorwaarde dat de besluiten niet strijdig zijn met het gemeen-telijk beleid en na paraaf van de verantwoordelijke wethouder.

Advisering

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover een positief advies uit.

Motivering en belangen

Ingevolge artikel 21 van het BABW is de verplichting opgenomen om verkeersbesluiten goed te moti-veren. Tevens is in artikel 2 van de WVW 1994 de verplichting opgenomen de belang(en) van het verkeersbesluit te benoemen.

DOELSTELLING EN BELANGEN

De doelstelling van het besluit is gelegen in het (beter) reguleren van het verkeer. Met name voor de invalide medemens. Het belang van het besluit is gelegen in het ‘in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan’.

Beoordeling

De aanvraag voldoet aan de gebruikelijke eisen die de gemeente Twenterand hieraan stelt. Kopieën van rijbewijs, kentekenbewijs en gehandicaptenparkeerkaart, inclusief omschrijving of schets van de gewenste locatie, zijn bijgevoegd. In de “Uitgangspuntennotitie parkeerbeleid”, die door de gemeente-raad is vastgesteld op 11 september 2007, staan de belangrijkste voorwaarden voor het al dan niet toekennen van een parkeerplaats invalide omschreven. Daarnaast hanteert de gemeente al jaren de vaste gedragslijn dat, uit moreel oogpunt, vrijwel altijd aan een aanvraag om een parkeerplaats inva-lide tegemoet gekomen wordt.

Een parkeerplaats invalide wordt alleen toegekend wanneer de bestuurder hiervoor een aanvraag indient. Het gaat bij deze aanvraag om de bestuurder. Achterliggende gedachte is dat een invalide passagier door de gezonde bestuurder in de woning geholpen kan worden. Vervolgens kan de bestuurder de wijk in rijden om een parkeerplaats voor de auto te zoeken.

In principe wordt er nu een parkeerplaats aan het algemeen gebruik onttrokken. Het is echter niet onredelijk om van andere/gezonde weggebruikers te verlangen dat men desnoods enkele tientallen meters meer van- en naar de auto moet lopen. De zwakkeren in de samenleving moeten hier in be-scherming genomen worden.

Uitvoering

Het inrichten van de parkeerplaatsen invalide gebeurt door de plaatsing van het bord RVV E6 (parkeerplaats invalide) inclusief onderbord met kentekenvermelding, zo dicht mogelijk bij het perceel van de aanvrager.

Eindconclusie

De aanvraag om een parkeerplaats invalide voldoet aan de gebruikelijke voorwaarden. De verkeers-veiligheid komt vanwege de gekozen situering niet in het geding. Er kan overgegaan worden tot de inrichting van de parkeerplaats invalide.

Besluit

Wij hebben besloten om:

  • 1.

    Een parkeerplaats invalide, in te richten nabij het perceel aan de Prins Clausstraat 19 in Vroomshoop, conform bijgaande schets. Dit gebeurt door plaatsing van het bord RVV E6, gecombineerd met een onderbord met kentekenvermelding.

  • 2.

    Het besluit, inclusief schets van de gewenste locatie, algemeen bekend te maken en te wijzen op de rechtsbeschermingsmogelijkheden op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Vriezenveen, 1 februari 2023

Burgemeester en wethouders van gemeente Twenterand

namens dezen,

medewerker beleidsuitvoering verkeer

B. Loos

wethouder verkeer en vervoer

A. Hof

Bent u het niet eens met dit besluit?

Belanghebbenden kunnen volgens de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Dit moet binnen 6 weken na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, Postbus 67, 7670 AB Vriezenveen. Op het bezwaarschrift moet de naam, het adres en handtekening van de indiener staan. Ook de dagtekening mag niet ontbreken. Verder moet in het bezwaarschrift staan waartegen bezwaar gemaakt wordt en de gronden (motivering) van het bezwaar.

Invalideparkeerplaats met een onderbord met kentekenvermelding.

Naar boven