Vaststelling nota uitgiftebeleid voor groen- en reststroken

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden

 

 

overwegende dat,

 

gelet op de nota grondbeleid Reusel-De Mierden van 20 april 2021 het gewenst is om een uitgiftebeleid vast te stellen voor de verkoop en verhuur van groen- en reststroken

 

 

b e s l u i t vast te stellen de volgende nota uitgiftebeleid:

 

verhuur en verkoop groen- en reststroken Reusel-De Mierden

 

 

 

1. Definitie groen- en reststrook

Groen- en reststroken zijn openbaar groen dat:

  • In eigendom is bij de gemeente;

  • Meestal grenst aan het eigendom van aanvrager (particulier dan wel ondernemer);

  • Niet als bouwkavel bestemd is/wordt;

  • Geen deel uitmaakt van structuur bepalend groen (structureel groen) en slechts een beperkte ruimtelijke functie heeft.

  • Kleiner dan 200 m² groot is.

 

2. Uitgangspunt verkoop/verhuur groen- en reststroken

Het college hanteert een terughoudend beleid voor de verkoop en verhuur van groen- en reststroken. Onder andere om te voorkomen dat de gemeente groen- en reststroken kwijtraakt die in de toekomst juist een belangrijke rol kunnen spelen bij bijvoorbeeld het tegengaan van hittestress, het zorgen van een goede waterafvoer of de aanleg van slimme warmtenetten, wordt voor de verkoop en verhuur van groen- en reststroken het uitgangspunt: ‘Verkoop: nee, tenzij’ gehanteerd.

Hierna volgt een niet limitatieve opsomming van mogelijke situaties waarbij geen verkoop of verhuur van groen- en reststroken plaatsvindt:

  • Bij onderliggende leidingen/kabels;

  • Wanneer sprake is van structuur bepalend groen (structureel groen), bepalend voor het straatbeeld en/of omgeving;

  • Als de verkeersveiligheid in gevaar komt;

  • Als dit niet past in bestemmingsplannen, toekomstige ontwikkelingen en andere gemeentelijke plannen;

  • Als dit leidt tot belemmering van het onderhoud aan het overig gemeentelijk groen;

  • Als de functionele en logische verkaveling niet wordt gewaarborgd;.

  • Bij strijd met de keurbepalingen van het waterschap en de (interim) Omgevingsverordening van Noord-Brabant.

Er zijn situaties mogelijk waarin het wenselijk is om groen- en reststroken wel te verkopen of te verhuren. Dit is maatwerk en wordt beoordeeld aan de hand van het concrete geval.

 

3. Beslissing college in gevallen waarvan de regeling niet voorziet

In gevallen waarin deze nota uitgiftebeleid niet voorziet, beslist het college.

 

4. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze nota uitgiftebeleid verhuur en verkoop groen- en reststroken Reusel-De Mierden treedt in werking op de dag na de bekendmaking.

  • 2.

    Deze nota uitgiftebeleid worden aangehaald als ‘verhuur en verkoop groen- en reststroken Reusel-De Mierden’.

 

 

 

 

 

 

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Reusel-De Mierden in de vergadering van 19 december 2023.

Burgemeester en wethouder van Reusel-De Mierden,

J.P.P.S. Ruyters

secretaris

A.J.M.H. van de Ven

burgemeester

Toelichting

 

De verkoop en verhuur van groen- en reststroken wordt getoetst aan gemeentelijke belangen en beleidsterreinen. De toetsing heeft als doel te voorkomen dat de verkoop of verhuur groen- en reststroken de (toekomstige) kwaliteit van de omgeving verstoort. Deze opsomming in artikel 2 is niet limitatief. Het college is bevoegd om aanvullende redenen aan te voeren om groen- en reststroken niet te verkopen of te verhuren.

 

Klimaatadaptatie

Een belangrijke aanvullende reden om groen- en reststroken niet te verkopen of te verhuren is dat het groen waardevol is in verband met de klimaatverandering.

In toenemende mate hebben we te maken met klimaatverandering. Het wordt warmer en er zijn meer en grotere regenbuien naast langere periodes van droogte. De relevante bijdrage die percelen in het openbaar groen kunnen vervullen in de klimaatadaptatie, wordt meegenomen in het afwegingsproces of groen- en reststroken kunnen worden verkocht of verhuurd.

 

Energietransitie

De snelle elektrificatie van woningen, bedrijven en mobiliteit binnen de gemeente leggen in toenemen mate een beslag op het bestaande elektriciteitsnet.

In de gemeente Reusel-De Mierden worden de komende jaren tientallen nieuwe (grote en kleine) energiestations uitgebreid en gebouwd zowel bovengronds als ondergronds. Dit legt een enorm beslag op de openbare ruimte. De beschikbare openbare ruimte kan in de toekomst nodig zijn voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in de gemeente.

 

Naar boven