Gemeenteblad van Beesel
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Beesel | Gemeenteblad 2023, 552070 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Beesel | Gemeenteblad 2023, 552070 | beleidsregel |
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel tot vaststelling van algemene verkoopvoorwaarden onroerende zaken gemeente Beesel 2023 [algemene verkoopvoorwaarden onroerende zaken gemeente Beesel 2023]
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel;
Gelet op het bepaalde in artikel 160, eerste lid onder d van de Gemeentewet;
vast te stellen de volgende regeling: Algemene verkoopvoorwaarden onroerende zaken gemeente Beesel 2023,
in te trekken de algemene voorwaarden verkoop van reststroken gemeentegrond, vastgesteld op 14 juni 2022;
in te trekken de algemene verkoopvoorwaarden voor de uitgifte van onroerende zaken, vastgesteld op 15 augustus 1993.
Bij elke overeenkomst tot verkoop van een gemeentelijke onroerende zaak, hoort een tekening waarop de over te dragen onroerende zaak staat aangegeven. Deze tekening wordt als zodanig gewaarmerkt.
Artikel 4 Opschortende voorwaarde totstandkoming koopovereenkomst, betaling koopsom
De koper is verplicht om binnen 6 maanden na het gemeentelijk besluit tot verkoop mee te werken aan het passeren van de notariële akte. Daarbij is de koper verplicht om de volledige koopsom te voldoen aan de notaris, uiterlijk op de dag voorafgaand aan de dag waarop het passeren van de notariële akte zal plaatsvinden. Het college kan deze termijn verlengen wanneer het college hiertoe aanleiding ziet. Het college kan hieraan voorwaarden verbinden.
Indien de koopsom niet binnen de in het tweede lid van dit artikel gestelde termijn door de gemeente of de notaris is ontvangen, is de wederpartij in verzuim en zal daarover, overeenkomstig het bepaalde in artikel 6:83 BW zonder ingebrekestelling, over de periode vanaf dat moment tot aan de datum van de volledige betaling de wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 BW verschuldigd zijn, berekend over de overeengekomen koopsom exclusief de (eventueel) verschuldigde belastingen.
Artikel 5 Kosten en belastingen
De verschuldigde belastingen, de door de gemeente betaalde belastingen en/of retributies in verband met verloop van tijd, het kadastraal recht terzake van de levering, de eventuele kadastrale uitmeting, de eventueel krachtens de koopovereenkomst te vestigen beperkte rechten en kwalitatieve verbintenissen, alsmede de kosten van de levering in eigendom, komen voor rekening van de koper en zijn dus boven de koopprijs verschuldigd.
Artikel 6 Perceelsomschrijving, meting, terreingrenzen
Voor de datum van de feitelijke ingebruikneming van de onroerende zaak zullen de grenzen door de gemeente met deugdelijk materiaal in het terrein worden aangeduid en aan de koper op diens verzoek worden aangewezen. De koper machtigt de gemeente de kadastrale aanwijs aan het kadaster te verzorgen. De koper verplicht zich bij het plaatsen of doen plaatsen van gebouwen met de ambtenaar die daar het bouwtoezicht heeft, overleg te plegen over de juiste plaatsing binnen de grenzen van de onroerende zaak.
Verschil tussen de werkelijke grootte, zoals deze zal worden vastgesteld door of vanwege het Kadaster, en de grootte zoals die in de Koopovereenkomst is aangegeven geeft geen aanleiding tot verrekening. Tenzij het verschil groter is dan 10 procent van de opgegeven oppervlakte en het te verrekenen bedrag meer dan € 750,-- bedraagt. In dat geval wordt verrekend naar de Koopprijs per vierkante meter exclusief belastingen.
Artikel 7 Risico-overgang en beschadiging
Ingeval het verkochte ten gevolge van een niet-toerekenbare tekortkoming van de gemeente voor het tijdstip van het ondertekenen van de akte van levering wordt beschadigd of geheel of gedeeltelijk verloren gaat, is de koopovereenkomst van rechtswege ontbonden, tenzij:
de koper uitvoering van deze overeenkomst verlangt, in welk geval de gemeente het verkochte (af)levert in de staat, waarin het zich dan bevindt, en alle rechten, die zij jegens derden ter zake van beschadiging kan doen gelden – waaronder begrepen haar vordering uit hoofde van overeenkomsten, waarbij het verkochte is verzekerd – aan de koper overdraagt; of
De voor overdracht vereiste akte van levering dient te worden gepasseerd binnen 6 maanden na het tot stand komen van het gemeentelijk besluit tot verkoop. De keuze van de notaris ligt bij de koper. Indien deze geen notaris kan of wil aanwijzen, zal de akte worden gepasseerd ten kantore van een door de gemeente aan te wijzen notaris.
Tenzij in de overeenkomst een ander moment is overeengekomen, kan de wederpartij de onroerende zaak in eigen gebruik en genot aanvaarden, zodra de koopsom eventuele rente, eventueel verschuldigde belastingen en eventuele andere overeengekomen vergoedingen volledig zijn betaald en de notariële akte is ondertekend.
Artikel 9 Feitelijke levering, staat van het verkochte
De feitelijke levering van het verkochte zal in beginsel geschieden bij de ondertekening van de notariële akte van levering. Indien de feitelijke levering plaatsvindt op een ander tijdstip dan bij de ondertekening van de notariële akte van levering, eindigt de zorgplicht van de verkoper per het tijdstip van feitelijke levering tenzij anders overeen te komen.
Artikel 10 Milieukundig onderzoek
De resultaten van dit onderzoek worden vastgelegd in een rapport waarin de toestand van de grond wordt omschreven en waaruit blijkt dat er geen reden is om aan te nemen dat zich in de grond in onaanvaardbare mate stoffen bevinden, die naar de huidige maatstaven schadelijk zijn te achten voor het milieu of de volksgezondheid, of die anderszins onaanvaardbaar zijn.
Artikel 11 Ontbinding in geval van verontreiniging
De koper heeft tot aan de start van de fundering van de bouw op het betrokken perceel, of als dit perceel verkaveld wordt: op de betrokken kavel, doch in geen geval langer dan 1 jaar na het ondertekenen van de koopovereenkomst, het recht de overeenkomst eenzijdig te ontbinden indien hij in het gekochte alsnog voor het milieu gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen aantreft, waarvan hij aannemelijk maakt, dat deze al aanwezig waren op het tijdstip dat hem het bezit werd overgedragen, en dat deze van zodanige aard zijn dat van hem niet kan worden gevergd dat hij, zonder dat wordt gesaneerd, de onroerende zaak aanvaardt (met name ook als door deze verontreiniging de realisering van de door partijen op het gekochte beoogde bestemming in gevaar komt).
Een recht op ontbinding bestaat niet indien de redelijkheid en billijkheid zich wegens de geringe ernst van de verontreiniging verzetten tegen ontbinding en/of indien de verkoper zich (ook ingeval van ernstiger verontreiniging) verplicht om op zijn kosten passende maatregelen te nemen tot opheffing van de verontreiniging casu quo de schadelijke gevolgen daarvan.
Niet als aan de gemeente toe te rekenen verontreiniging wordt aangemerkt aanwezigheid van stoffen waarvan de gemeente op het tijdstip van bezitsoverdracht niet een verontreinigend karakter als bedoeld in deze bepaling behoefde aan te nemen op grond van de toen in dit opzicht bestaande gezaghebbende inzichten. Het risico van bodemverontreiniging welke niet is gebleken bij eerder gemeld indicatief onderzoek en het daarvan gemaakte rapport, berust bij de koper.
Zolang niet is voldaan aan de in lid 2 vermelde verplichting mag de koper het gekochte (geheel of gedeeltelijk) niet zonder toestemming van het college in eigendom of economische eigendom overdragen, in erfpacht uitgeven, met beperkte rechten bezwaren, verhuren of verpachten. Aan deze toestemming kunnen voorwaarden worden verbonden. Voor de vestiging van rechten van hypotheek is geen toestemming nodig.
Niet-nakoming van het bepaalde in lid 2 heeft tot gevolg, dat de koper aan de gemeente een boete verschuldigd is van 1 % van de koopsom voor elke volle week, waarmee de termijn van twee jaren, c.q. indien de termijn verlengd is, de verlengde termijn, wordt overschreden. Het college kunnen in bijzondere omstandigheden, zulks te hunner beoordeling, het boetebedrag lager vaststellen.
Artikel 13 Kwaliteit bebouwing
De koper verklaart ermee bekend te zijn, dat de kwaliteit van de toekomstige bebouwing en terreininrichting wordt getoetst aan het specifiek voor het plangebied vastgestelde beeldkwaliteitsplan of indien dit niet van toepassing is aan de regels uit de welstandsnota.
Artikel 14 Afscherming perceel tijdens werkzaamheden
De koper is verplicht de onroerende zaak op zijn kosten gedurende de periode dat er feitelijke werkzaamheden worden verricht behoorlijk af te schermen. Een eventuele afscheiding dient op de onroerende zaak te worden geplaatst.
Artikel 15 Recht van terugkoop
Indien de koper niet-verontschuldigbaar niet of niet tijdig voldoet aan zijn bouwplicht is de koper verplicht om de gekochte grond op eerste vordering van het college aan de gemeente terug te verkopen, tegen de bij de aankoop aan de gemeente betaalde koopsom. De gemeente is hierover geen rentevergoeding verschuldigd.
De terugverkoper is verplicht binnen een door het college te bepalen termijn na de terugverkoop op zijn kosten zorg te dragen voor het in de oorspronkelijke staat terugbrengen van het betreffende perceel, bij gebreke waarvan een en ander van gemeentewege op kosten van de terugverkoper zal geschieden.
Artikel 16 Eenzijdige ontbinding door de gemeente
Indien de koper voor de levering in staat van faillissement wordt verklaard of surséance van betaling heeft gekregen, alsmede wanneer er voor de datum van ondertekening van de notariële akte executoriaal beslag op zijn roerende en onroerende zaken wordt gelegd, is gemeente bevoegd de overeenkomst als ontbonden te beschouwen zonder dat enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst zal zijn vereist.
Artikel 17 Zelfbewoning en antispeculatiebeding
De koper verplicht zich de op de verkochte grond te bouwen woning uitsluitend te zullen gebruiken om die zelf (met zijn eventuele gezinsleden) te bewonen en die woning met de daartoe behorende grond niet te vervreemden of aan derden in gebruik te geven, een en ander behoudens het vermelde in de hierna volgende leden en op straffe van een boete zoals bepaald in artikel 22.
Koper is verplicht om op het moment dat Koper de woning binnen deze termijn verkoopt en levert aan een ander, het anti-speculatiebeding door te leggen aan de nieuwe koper/eigenaar. Deze verplichting wordt daarom als een kettingbeding in de leveringsakte opgenomen. Wanneer Koper of zijn rechtsopvolger (nieuwe koper/eigenaar) deze verplichting niet doorlegt aan de nieuwe koper/eigenaar dan is hij een direct opeisbare boete aan Verkoper verschuldigd conform het bepaalde in artikel 22.
De gemeente staat toe dat bij gelijktijdige afname van meerdere bouwkavels de rechten op overdracht van de grond worden overgedragen aan de kopers van de te realiseren woningen op de kavels, eventueel voordat die bebouwing tot stand is gekomen, onder de voorwaarden dat:
Artikel 20 Kwalitatieve verplichting
De in artikel 21 genoemde verplichtingen blijven rusten op het verkochte en zullen van rechtswege overgaan op degene(n) die het goed onder bijzondere titel zal /zullen verkrijgen, waarbij tevens wordt bepaald dat mede gebonden zullen zijn degenen die van de rechthebbende een recht tot gebruik van het goed zullen verkrijgen.
Aangezien van deze overeenkomst tussen partijen een notariële akte wordt opgemaakt die daarna zal worden ingeschreven in de openbare registers, is voldaan aan de eis van artikel 6:252, lid 2, BW.
Indien in de overeenkomst omtrent één en hetzelfde object meer dan één natuurlijke – of rechtspersoon als koper van de gemeente staat genoemd, zijn deze personen ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen die uit de overeenkomst en deze Algemene Verkoopvoorwaarden voortvloeien.
Bij niet-nakoming, niet volledige nakoming daaronder begrepen, van enige verplichting, voortvloeiende uit de koopovereenkomst en het daarin van toepassing verklaarde deel van deze algemene voorwaarden, verbeurt de koper, na ingebrekestelling en na verloop van de in die ingebrekestelling bepaalde termijn, ten behoeve van de gemeente een onmiddellijk opeisbare boete van € 30.000,--, ongeacht de door de gemeente door niet-nakoming te lijden schade en kan de gemeente de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst ontbinden.
Alle geschillen, die naar aanleiding van de overeenkomst mochten ontstaan, van welke aard en omvang ook, daaronder mede begrepen die, welke slechts door één der partijen als zodanig worden beschouwd, zullen worden voorgelegd aan de wet bevoegd rechter in het arrondissement Limburg, tenzij partijen ter zake van die geschillen mediation of arbitrage overeenkomen.
Artikel 24 Ontbindende voorwaarde van financiering
Indien de grond een bouwterrein is, bestemd voor de bouw van een woonhuis voor zelfbewoning van de koper en zijn gezin, kan de koper de koopovereenkomst ontbinden wanneer de koper geen toezegging krijgt voor het aangaan van een of meer geldleningen ter financiering van het gekochte en het daarop te bouwen woonhuis en – indien van toepassing – de Nationale Hypotheekgarantie of een andere waarborg niet is verleend. Koper verricht al het mogelijke om financiering en/of Nationale Hypotheekgarantie te verkrijgen en kan op deze ontbindende voorwaarde alleen een beroep te doen door aan verkoper tenminste twee schriftelijke afwijzingen over te leggen. Wanneer de koper de koop wil ontbinden, beroept hij zich op deze voorwaarde in een aangetekend schrijven aan het college. Deze mededeling moet uiterlijk twee werkdagen voor passeren van de koopakte bij de notaris , in het bezit van verkoper te zijn. Na deze termijn vervalt deze ontbindende voorwaarde, en kan er dus niet langer een beroep op worden gedaan.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-552070.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.