Wijziging raadsbesluiten i.v.m. nieuwe organisatie Ridderkerk

De raad van de gemeente Ridderkerk;

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november 2023;

 

Gelet op de artikelen 149 en 154 van de Gemeentewet;

 

Overwegende

 

  • dat per 1 januari 2024 een deel van de taken uitgevoerd gaan worden door de nieuwe ambtelijke organisatie van de gemeente Ridderkerk en niet meer door de BAR-organisatie;

  • dat noodzaakt tot het aanpassen van enkele verordeningen waarin aan (medewerkers van) de BAR-organisatie bevoegdheden zijn toegekend.

BESLUIT:

Artikel I  

De Handhavings- en Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Ridderkerk 2020 als volgt te wijzigen:

 

A

Artikel 1, eerste lid, aanhef en onder h, komt te luiden:

  • h.

    Uitvoeringsorganisatie: Cluster Sociaal, die namens het college middels mandaat belast is met de uitvoering van de (wettelijke) taken uit het Sociaal Domein van de gemeente Ridderkerk.

B

Artikel 4, vierde lid b, komt te luiden:

Alle informatie over vermoedelijk misbruik of oneigenlijk gebruik, waaronder begrepen informatie van medewerkers en tips, wordt centraal verwerkt door de gemeente Ridderkerk met in achtneming van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

C

De Artikelsgewijze toelichting Handhavings- en Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Ridderkerk 2020, onder Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen, onder Algemeen:

De eerste alinea luidende “De uitvoering van de Participatiewet , IOAW, IOAZ en het minimabeleid is sinds 1 januari 2014 overgedragen aan de organisatorische eenheid Maatschappij van de Gemeenschappelijke regeling van de BAR-organisatie. De gemeente heeft zelf geen personeel meer in dienst omdat alle ambtenaren van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk vanaf 2014 zijn ondergebracht in de Gemeenschappelijke Regeling BAR-organisatie. De BAR-organisatie is op grond van artikel 4 Gemeenschappelijke Regeling BAR-organisatie bij mandaat belast is met de uitvoering van de (wettelijke) taken van de deelnemende gemeenten.” wordt geschrapt.

 

D

De Artikelsgewijze toelichting Handhavings- en Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Ridderkerk 2020, onder Hoofdstuk 2.1 Handhaving en bestrijden misbruik en oneigenlijk gebruik, onder artikel 8, laatste zin van de tweede alinea te wijzigen in:

Zij zijn werkzaam voor de gemeente Ridderkerk.

Artikel II

Het Beleidsplan van de gemeenteraad van de gemeente Ridderkerk houdende regels omtrent het toezicht en de handhaving in het sociaal domein gemeente Ridderkerk, onder 2.3.3. Processen het woord “BAR2020” te vervangen door “de gemeentelijke organisatie”.

Artikel III  

De Verordening klachtenbehandeling gemeente Ridderkerk 2020 als volgt te wijzigen:

 

A

In artikel 4, eerste lid, de woorden “dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling BAR-organisatie” te vervangen door “college van burgemeester en wethouders”.

 

B

In artikel 5, derde lid, de woorden “één van de kantoren van de BAR-organisatie” te vervangen door “het gemeentehuis”.

Artikel IV  

De in dit besluit opgenomen wijzigingen treden op 1 januari 2024 in werking.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 18 december 2023,

De griffier,

mr. J.G. van Straalen

de voorzitter,

dhr. C.A. Oosterwijk

Naar boven