Verkeersbesluit tot het instellen van een parkeerverbodzone aan de Energieweg - Groningen

Kenmerk: 9784751

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de Politie Eenheid Noord-Nederland, district Groningen, basisteams Groningen - stad. Het advies is aangevraagd op 6-11-2023 en daarop is nog geen advies ontvangen.

In artikel 3:6 lid 2 van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) staat: “indien het advies niet tijdig wordt uitgebracht staat het enkel ontbreken daarvan niet in de weg aan het nemen van het besluit. De verwachting is dat de hoeveelheid bouwverkeer naar De Suikerzijde over de Energieweg in de komende periode verder zal toenemen en daarmee neemt ook de onveiligheid voor fietsers toe. Daarmee vinden wij het belang van de procesdoorgang momenteel groter dan het langer afwachten op politieadvies. Het advies zal op een later moment alsnog worden toegevoegd aan dit dossier. Belanghebbenden die inzicht willen krijgen in het politieadvies kunnen contact opnemen met de gemeente Groningen.

Motivering

Op het voormalig terrein van de vloeivelden van de Suikerunie wordt het eerste deel van het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde ontwikkelt. Hiervoor moet bouwverkeer het gebied in. Eén van de routes die hiervoor gebruikt gaat worden is de route via de Energieweg vanaf het kruispunt met het Hoendiep/Atoomweg richting de nieuw te bouwen brug naar de voormalige vloeivelden. Op dit gedeelte van de Energieweg rijden ook fietsers. De combinatie van geparkeerde auto’s, fietsers en zwaar bouwverkeer over een vrij lang stuk van de Energieweg is ongewenst. Om het rijdende gemengde verkeer zo veilig en soepel mogelijk te laten verlopen zijn geparkeerde auto’s ongewenst. Daarom wordt er op de Energieweg tussen het kruispunt met de Atoomweg en het Hoendiep en de nieuwe brug die de vloeivelden met de Energieweg verbindt een parkeerverbodzone ingevoerd. In de directe omgeving blijft er voldoende parkeercapaciteit over. Het geldende stopverbod op de Energieweg ter plaatse van Energieweg 9 wordt gehandhaafd om ervoor te zorgen dat zwaar verkeer op dat punt de bocht kan maken.

Het besluit dient de volgende doelen zoals genoemd in de Wegenverkeerswet Artikel 2,

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet is mogelijk lid 1 sub d (het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer) in het geding. Met het instellen van een parkeerverbodzone is het in de zone niet meer toegestaan om op straat te parkeren. We vinden het echter van groot belang dat de veiligheid op de weg tijdens en na de bouw van De Suikerzijde kan worden verzekert voor o.a. kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarom achten wij de doelen die dit besluit dienen van groter belang dan het doel dat mogelijk in het geding is.

 

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen tot het instellen van een parkeerverbodzone middels het zonaal toepassen van het bord E1 uit bijlage 1 van het RVV 19990 - begin en einde parkeerverbodszone - ter plaatse van:

- het kruispunt met het Hoendiep en de Atoomweg;

- de oostzijde van Hoendiep 94 (tankstation);

- de westzijde van Hoendiep 94 (tankstation);

- het kruispunt bij Energieweg 9;

- de aanlanding van de nieuwe brug vanuit De Suikerzijde.

 

Situatieschets:

 

Mededelingen

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op https://gemeente.groningen.nl/bezwaar-maken.

Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Juridische Zaken, telefoon (050) 367 74 83.

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en bij voorkeur uw telefoonnummer

- de datum waarop u het bezwaar indient

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee)

- waarom u het niet eens bent met het besluit

- uw handtekening.

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt.

 

Heeft u meer tijd nodig? Dan kunt u een voorlopig bezwaarschrift indienen.

In dit bezwaarschrift geeft u aan dat u het niet eens bent met het besluit. Later legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U krijgt daarvoor extra tijd van de gemeente.

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Het college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen

 

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen, concerndirecteur Groningen,

namens deze,

 

 

E.A. Tollenaar

teamleider Ruimtelijk Beleid en Ontwerp

 

Naar boven