Ter inzage legging ontwerp Milieueffectrapport (MER), ontwerpbesluit Hogere grenswaarden Wet Geluidhinder en ontwerpbestemmingsplan “Ruimtekwartier” in Maarssenbroek.

Ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening maken Burgemeester en wethouders van gemeente Stichtse Vecht bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Ruimtekwartier” in Maarssenbroek (NL.IMRO.1904.BPRuimteKwrtrMRS-ON01) met ingang van vrijdag 22 december 2023 ter inzage ligt.

Plangebied

Het plangebied Ruimtekwartier (voorheen Planetenbaan) in Maarssenbroek wordt begrensd door de Zuilense Ring (zuid), de Ruimteweg (west), Kometenweg (noord) en de Maarssenbroeksedijk (oost). Het bestemmingsplan “Ruimtekwartier” gaat over de verandering van het huidige gebied voor bedrijven en kantoren naar een woongebied met voorzieningen en groen. In het bestemmingsplan wordt de bouw van maximaal 1878 woningen en publieke voorzieningen mogelijk gemaakt en zijn regels opgenomen om de ontsluiting van het gebied en de aanleg van groenvoorzieningen mogelijk te maken.

Milieueffectrapport (MER)

Volgens de Wet milieubeheer (Wm), specifiek bijlagen C en D van het Besluit m.e.r., is voor bepaalde plannen een MER vereist. Een MER brengt de milieugevolgen van het plan in beeld, waardoor deze kunnen worden meegenomen in de voorbereiding en vaststelling van het bestemmingsplan. Omdat in het bestemmingsplan “Ruimtekwartier”, in samenhang met de al vergunde ontwikkelingen voor het Kwadrant, veel nieuwe woningen mogelijk worden gemaakt, is hier een MER vereist. De MER ligt gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan “Ruimtekwartier” ter inzage.

Inzien ontwerpbestemmingsplan en MER

U kunt het ontwerpbestemmingsplan (NL.IMRO.1904.BPRuimteKwrtrMRS-ON01) digitaal raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het MER is bijgevoegd als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan. U kunt het ontwerpbestemmingsplan en de MER ook inzien op het gemeentekantoor, Endelhovenlaan 1 te Maarssen. Hiervoor moet u een afspraak maken via info@stichtsevecht.nl of bel 14 0346. Houdt u met het maken van een afspraak rekening met de gewijzigde openstelling gedurende de kerstperiode.

Zienswijzen ontwerpbestemmingsplan en MER

Als u het niet eens bent met het ontwerpbestemmingsplan of het MER kunt u met ingang van vrijdag 22 december 2023 tot en met donderdag 1 februari 2024 zienswijzen indienen. Dit kan schriftelijk, digitaal of mondeling. Uw schriftelijke zienswijze stuurt u naar de gemeenteraad van Stichtse Vecht, Postbus 1212, 3600 BE Maarssen, onder vermelding van ‘‘Zienswijze Ruimtekwartier”.

Een zienswijze dient minimaal de volgende gegevens te bevatten:

1. uw volledige naam en adresgegevens;

2. de datum waarop u de brief schrijft;

3. een omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent;

4. de reden waarom u het hier niet mee eens bent;

5. uw handtekening.

Uw digitale zienswijze(n) kunt u indienen via het digitaal formulier op www.stichtsevecht.nl/zienswijze. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze vragen wij u om een afspraak te maken.

Hogere waarden Wet Geluidhinder

Omdat binnen het bestemmingsplan nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen worden gerealiseerd, moet het plan aan de Wet geluidhinder voldoen. Hiervoor is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de geluidsbelasting binnen het plangebied. Uit dit onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op gevels van woningen binnen het plangebied, vanwege het wegverkeer op de Zuilense Ring (N230), de Ruimteweg, de Kometenweg en de Maarssenbroeksedijk, en vanwege het spoorwegverkeer op het traject Amsterdam - Utrecht, hoger is dan de wettelijke voorkeurswaarde die vanuit de Wet geluidhinder moet worden nagestreefd. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om, onder voorwaarden, ontheffing te verlenen van deze voorkeurswaarde en hogere waarden toe te staan op de gevels van de woningen. Het college van burgemeester en wethouders wil voor het plan gebruik maken van deze mogelijkheid en heeft het ontwerp van het besluit hogere waarden opgesteld. Dit Het ontwerpbesluit Hogere waarden en de bijbehorende stukken kunt u op afspraak inzien op het gemeentekantoor, Endelhovenlaan 1 in Maarssen. Hiervoor kunt u een afspraak maken via info@stichtsevecht.nl of bel 14 0346.

Op grond van de Wet geluidhinder kunnen belanghebbenden met ingang van vrijdag 22 december 2023 tot en met donderdag 1 februari 2024 zienswijzen tegen het ontwerpbesluit Hogere waarden indienen. Bent u belanghebbende? En bent u het niet eens met dit ontwerpbesluit? Dan kunt u uw schriftelijke zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht, Postbus 1212, 3600 BE Maarssen, onder vermelding van ”Zienswijzen ontwerpbesluit hogere waarden Ruimtekwartier”.

Voor informatie over het ontwerpbesluit Hogere waarden kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst regio Utrecht, telefoon (088) 022 50 00.

Informatie

Voor informatie over het ontwerpbestemmingsplan en het MER kunt u contact opnemen met de heer J. Broeke (tel. 14 0346).

Naar boven