B E K E N D M A K I N G VAN R A A D S B E S L U I T E N

 

Bekendmaking vaststelling van het ‘paraplubestemmingsplan wonen Rijswijk

De gemeenteraad van Rijswijk heeft in zijn vergadering van 12 december he t Paraplubestemmingsplan wonen Rijswijk ” gewijzigd vastgesteld .

 

Aanleiding en aard nieuw bestemmingsplan

Met het vaststellen van dit paraplubestemmingsplan is het wijzigen van de woonruimtevoorraad in de vorm van inwoning, kamerbewoning, woningdelen en woningsplitsing in de hele gemeente niet langer direct toegestaan. De definities van deze woonvormen zijn terug te vinden in het paraplubestemmingsplan. Het volledig "op slot" zetten van deze mogelijkheden doet echter geen recht aan de behoefte die er wel degelijk kan bestaan naar dit soort huisvesting onder bijvoorbeeld jongeren, starters of ouderen. Daarom is er een mogelijkheid om binnenplans af te wijken van het paraplubestemmingsplan. De voorwaarden waaronder er kan worden afgeweken zijn opgenomen in de recent vastgestelde “Beleidsregels wijzigen samenstelling woonruimtevoorraad gemeente Rijswijk 2023” (d.d. 03-10-2023). Tot op heden waren er geen duidelijke en eenduidige criteria waaraan situaties beoordeeld konden worden. De criteria voor afwijking zoals opgenomen in deze beleidsregels hebben betrekking op de leefbaarheid, kwaliteit van de woonruimte en goed verhuurderschap.

 

In de gebieden waar een beheersverordening geldt, is een paraplubeheersverordening wonen opgesteld. Een paraplubestemmingsplan kan namelijk niet gelden voor een gebied waarvoor een beheersverordening geldt. In dit paraplubeheersverordening wordt hetzelfde geregeld als in de paraplubestemmingsplan. Een beheersverordening is qua planvorm te vergelijken met een bestemmingsplan en vormt na vaststelling het toetsingskader voor aanvragen omgevingsvergunning.

 

Terinzagelegging

Het raadsbesluit met het vastgestelde ‘’paraplubestemmingsplan wonen Rijswijk” liggen hierna, met ingang van vrijdag 22 december 2023 tot en met donderdag 1 februari 2024, ter inzage bij de balie Publieksvoorlichting in de hal van het Stadhuis, Generaal Spoorlaan 2 te Rijswijk. De stukken kunt u alleen inzien op afspraak bij de balie Publieksvoorlichting in het stadhuis van Rijswijk. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het Rijswijk Contact Centrum op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00 uur, via het telefoonnummer 14070. De digitale stukken (IMRO-gecodeerd) kunt u bekijken via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op die website kunt u het beste zoeken op het volgende identificatienummer (IDN): NL.IMRO.0603.bpparapluherzwonen-VA01.

 

Beroep tegen het vastgestelde bestemmingsplan

Een belanghebbende en degene die tijdig zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, kunnen gedurende de terinzagetermijn beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Een beroepschrift dient de gronden van beroep en het kenmerk van het besluit tegen welke het zich richt, te bevatten. Verder moet het beroepschrift worden gedateerd en worden voorzien van naam, adres en handtekening. Als een beroepschrift is ingediend, bestaat tevens de mogelijkheid om bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

 

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn naast een eventueel beroepschrift tevens een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet eerder in werking dan dat op een dergelijk verzoek is beslist.

 

Meer informatie?

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Rijswijks Contact Centrum, via het telefoonnummer 14070. U kunt dan vragen of u kunt spreken met een medewerker van het team Ruimte. Binnen de gemeente wordt gewerkt aan een informatiecampagne op de gemeentewebsite en de lokale krant. Het doel is duidelijke informatievoorziening over het gebruik en het wijzigen van woonruimte voor de bewoners en eigenaren. Hierbij valt te denken aan een overzicht met een visuele weergave van de regels, zodat de technische en juridische aard van de regelgeving een begrijpelijke vertaling krijgt. Na de vaststelling zal hier meer informatie over worden gedeeld.

 

Rijswijk, 21 december 2023

De gemeenteraad,

de griffier,

 

 

 

 

J.A. Massaar, bpa

de voorzitter,

 

 

 

 

H. Sahin

 

 

Naar boven