Tekstuele / technische aanpassing Bomenverordening

De raad van de gemeente Zeist;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van ;

 

BESLUIT:

  • 1.

    de tekst van de Bomenverordening aan te passen aan de terminologie van de Omgevingswet en daarmee samenhangende wettelijke regelingen, overeenkomstig de toelichting in de tot dit raadsvoorstel behorende bijlage 1,

  • 2.

    te besluiten dat dat de gewijzigde Bomenverordening (bijlage 2) in werking treedt op de dag dat de omgevingswet in werking treedt.

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 12 december 2023

De raad voornoemd,

mr. J. Janssen, griffier

drs. J.J.L.M. Janssen, voorzitter

Bijlage 1  

 

Huidig

Nieuw

Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen

 

In deze afdeling wordt verstaan onder:

  • a.

    bebouwde kom: -bebouwde kom vastgesteld in het kader van artikel 1 vijfde lid Boswet. 

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    bebouwde kom: -het gebied gelegen binnen de bebouwingscontour houtkap, zoals aangewezen op grond van artikel 5.165b van het Besluit kwaliteit leefomgeving. 

Artikel 1:1 begripsomschrijvingen

  • f.

    bouwvlak: -een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid waar ingevolge het bestemmingsplan bepaalde gebouwen of bouwwerken zijn toegelaten.

  • f.

    bouwvlak: -een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid waar ingevolge het omgevingsplan bepaalde gebouwen of bouwwerken zijn toegelaten.

Artikel 3 velverbod

Lid 3 onder e

(Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor:)

bomen die gelegen zijn buiten de bebouwde kom Boswet, tenzij de bomen gelegen zijn in erven en tuinen of de bomen een zelfstandige eenheid vormen die:

  • -

    ofwel geen grotere oppervlakte beslaat dan 10 are;

  • -

    ofwel bestaat uit rijbeplanting van niet meer dan 20 bomen, gerekend over het totale aantal rijen.

Lid 3 onder e

(Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor:)

bomen die gelegen zijn buiten de bebouwingscontour houtkap tenzij de bomen gelegen zijn in erven en tuinen of de bomen een zelfstandige eenheid vormen die:

  • -

    ofwel geen grotere oppervlakte beslaat dan 10 are;

  • -

    ofwel bestaat uit rijbeplanting van niet meer dan 20 bomen, gerekend over het totale aantal rijen.

Artikel 4: Criteria omgevingsvergunning

(De omgevingsvergunning voor de activiteit vellen wordt verleend indien:)

Lid 3 onder e

de boom in een vastgesteld bouwvlak conform het vigerend bestemmingsplan staat en moet wijken voor een bouwinitiatief waarvoor omgevingsvergunning is verleend of verleend gaat worden en daarbij binnen 5 meter van mogelijke toekomstige bebouwing of binnen 3 meter van toekomstige infrastructuur staat.

(De omgevingsvergunning voor de activiteit vellen wordt verleend indien:)

Lid 3 onder e

de boom in een vastgesteld bouwvlak conform het vigerend omgevingsplan staat en moet wijken voor een bouwinitiatief waarvoor omgevingsvergunning is verleend of verleend gaat worden en daarbij binnen 5 meter van mogelijke toekomstige bebouwing of binnen 3 meter van toekomstige infrastructuur staat.

Artikel 4: Criteria omgevingsvergunning

(De omgevingsvergunning voor de activiteit vellen wordt verleend indien:)

Lid 3 onder f

de boom in het wijkontwikkelingsplan Kerckebosch staat en binnen 5 meter van mogelijke toekomstige bebouwing of binnen 3 meter van toekomstige infrastructuur, zoals aangegeven in een conceptbouwplan.

Vervalt

 

Deze bepaling vervalt omdat de regeling is uitgewerkt. 

Artikel 4: Criteria omgevingsvergunning

Lid 4

In afwijking van het derde lid wordt geen omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    een benodigde ontheffing Flora- en faunawet of benodigde vergunning Natuurbeschermingswet 1998 ontbreekt, of;

  • b.

    een benodigde Verklaring van geen bedenkingen ontbreekt.

De Flora- en faunawet en Natuurbeschermingswet gaan op in de Omgevingswet.

 

Nieuwe bepaling:

 

Lid 4

In afwijking van het derde lid wordt geen omgevingsvergunning verleend indien de daarvoor benodigde instemming, op grond van de Omgevingswet, ontbreekt. 

Artikel 8: Beperking geldigheidsduur

Lid 3

In afwijking van het eerste en tweede lid, vervalt de omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 3, in het wijkontwikkelingsgebied Kerckebosch, indien daarvan niet binnen maximaal vijf jaar na het onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning volledig gebruik is gemaakt.

Vervalt

 

De uitzondering voor Kerckebosch is uitgewerkt.

Artikel 10: Schadevergoeding

Het college beslist op een verzoek om schadevergoeding op grond van artikel 17 van de Boswet.

Het bestuursorgaan beslist op een verzoek om schadevergoeding op grond van artikel 15.1 van de Omgevingswet.

Artikel 17: Overgangsbepaling

Indien voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze Bomenverordening 2016 een aanvraag om een omgevingsvergunning op grond van de Bomenverordening gemeente Zeist 2005 is ingediend en vóór de inwerkingtreding van deze Bomenverordening nog niet op die aanvraag is beslist, worden de bepalingen overeenkomstig de Bomenverordening gemeente Zeist 2005 toegepast, voor zover deze gunstiger is voor de aanvrager. Op een aanhangig bezwaar- of beroepschrift betreffende een omgevingsvergunning waarvan de aanvraag is ingediend ten tijde van de geldigheid van de Bomenverordening Zeist 2005 wordt beslist conform die verordening, voor zover deze gunstiger is voor de aanvrager.

Indien voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze Bomenverordening 2024 een aanvraag om een omgevingsvergunning op grond van de Bomenverordening gemeente Zeist 2016 is ingediend en vóór de inwerkingtreding van deze Bomenverordening nog niet op die aanvraag is beslist, worden de bepalingen overeenkomstig de Bomenverordening gemeente Zeist 2016 toegepast, voor zover deze gunstiger is voor de aanvrager. Op een aanhangig bezwaar- of beroepschrift betreffende een omgevingsvergunning waarvan de aanvraag is ingediend ten tijde van de geldigheid van de Bomenverordening Zeist 2016 wordt beslist conform die verordening, voor zover deze gunstiger is voor de aanvrager.

Artikel 18: Slotbepaling

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als: "Bomenverordening Zeist 2016 ”.

  • 2.

    Tegelijkertijd met de inwerkingtreding van deze verordening wordt de Bomenverordening Zeist 2005 ingetrokken.

  • 3.

    Deze verordening treedt in werking de dag na bekendmaking en na vaststelling en onherroepelijk zijn van de Groene Kaart.

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als: "Bomenverordening Zeist 2024”.

  • 2.

    Tegelijkertijd met de inwerkingtreding van deze verordening wordt de Bomenverordening Zeist 2016 ingetrokken.

  • 3.

    Vervalt.

    De regeling Kerckebosch is uitgewerkt.

TOELICHTING

Artikel 3: Velverbod

lid 3

Dit betreft een vrijstelling voor bepaalde soorten en categorieën bomen. De gemeenteraad mag daarvoor geen regels stellen als gevolg van artikel 15 tweede en derde lid Boswet.

Kan vervallen.

 

De boswet is vervallen.

Artikel 4: Criteria omgevingsvergunning

Lid 3

De omgevingsvergunning voor de activiteit vellen wordt verleend indien sprake is van de omstandigheden als in dit derde lid. Is echter sprake van een meervoudige aanvraag dan kan als gevolg van samenhang met andere omgevingsvergunningsplichtige activiteiten, de omgevingsvergunning toch worden geweigerd. Bijvoorbeeld bij velling van een boom die staat in een erkend Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument (historische parkaanleg etc.). Velling betreft dan de activiteit vellen ex artikel 2.2 eerste lid onder g. en tegelijkertijd de activiteit wijzigen van een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument ex artikel 2.1 eerste lid onder f. en artikel 2.2 eerste lid onder b. Wabo. De aanvraag zal dan op deze beide activiteiten worden beoordeeld.

De Wabo gaat op in de Omgevingswet. Groene tekst in huidige bepaling kan vervallen.

 

Artikel 4: Criteria omgevingsvergunning

Lid 3

De omgevingsvergunning voor de activiteit vellen wordt verleend indien sprake is van de omstandigheden als in dit derde lid. Is echter sprake van een meervoudige aanvraag dan kan als gevolg van samenhang met andere omgevingsvergunningsplichtige activiteiten, de omgevingsvergunning toch worden geweigerd. Bijvoorbeeld bij velling van een boom die staat in een erkend Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument (historische parkaanleg etc.).

De aanvraag zal dan op deze beide activiteiten worden beoordeeld.

 

 

#_msoanchor_1

Naar boven