Vestiging voorkeursrecht Alting en Smalbroek (Beilen)

 

De gemeenteraad van de gemeente Midden-Drenthe maakt op grond van artikel 7 eerste lid van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 14 december 2023 op grond van het bepaalde in artikel 2 Wvg in samenhang met artikel 5 Wvg besloten heeft om gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

Ligging en toegedachte bestemming 

Deze aanwijzing heeft betrekking op gronden in de gebieden Alting en Smalbroek te Beilen. Het gebied Alting waar de aanwijzing betrekking op heeft, is gelegen ten noordoosten van Beilen en wordt grofweg begrensd door de straat Alting. Het gebied Smalbroek waar de aanwijzing betrekking op heeft, is gelegen ten zuidwesten van Beilen en wordt grofweg begrensd door de Rijksweg A28, de Beilerstroom, Domoweg en Smalbroek. De vestigingsgebieden zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastrale tekeningen met kenmerk Alting_percelen d.d. 19-09-2023 en kenmerk Smalbroek_percelen d.d. 19-09-2023 en de daarbij behorende lijst van eigenaren en beperkt gerechtigden, één en ander naar de stand van de openbare registers van het Kadaster per 19 september 2023.

Het is de bedoeling dat de bij de aanwijzing betrokken percelen in de toekomst getransformeerd worden naar wonen met daarbij behorende functies als wegen en groen. Op dit moment vindt onderzoek naar deze woningbouwontwikkelingen plaats.

Een aanwijzing door de gemeenteraad op grond van het bepaalde in artikel 2 en 5 Wvg heeft een geldingsduur van drie jaar. Binnen deze drie jaar dient de gemeenteraad een structuurvisie (omgevingsvisie of programma), een bestemmingplan of een inpassingsplan (omgevingsplan) voor deze locatie vast te stellen. In dat geval vervalt de aanwijzing niet.

Gevolgen 

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en/of beperkt zakelijk gerechtigden van de aangewezen percelen of perceelsgedeelten, wanneer zij die wensen te verkopen respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Midden-Drenthe moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekend schrijven bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen daarvan.

Inwerkingtreding 

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking één dag na publicatie in het Gemeenteblad van20 december 2023, derhalve op 21 december 2023.

Terinzagelegging 

Het besluit van de gemeenteraad d.d. 14 december 2023 ligt samen met bijbehorende bijlagen (kadastrale kaarten en een – geanonimiseerde - lijst met daarop de aangewezen gronden) voor eenieder kosteloos, met ingang van 21 december 2023 gedurende zes weken tijdens kantooruren ter inzage in het gemeentehuis van Midden-Drenthe (Raadhuisplein 1 in Beilen.

De openingstijden zijn:

  • 1.

    Maandag van 8.30 – 16.30 uur

  • 2.

    Dinsdag van 8.30 – 14.30 uur

  • 3.

    Woensdag van 8.30 – 16.30 uur

  • 4.

    Donderdag van 8.30 – 16.30 en donderdagavond van 17.00 – 20.00 uur

  • 5.

    Vrijdag van 8.30 – 12.00 uur

In de periode rond kerste en oud&nieuw kunnen de openingstijden afwijken. Bezoek onze website voor actuele informatie. De stukken zijn ook digitaal te raadplegen via de website van de gemeente Midden-Drenthe (www.middendrenthe.nl)

Bezwaar 

Als u het niet eens bent met het besluit van de gemeenteraad, dan kunt u binnen zes weken na de publicatie van het besluit in het Gemeenteblad van 20 december 2023, een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar de gemeenteraad van Midden-Drenthe, Postbus 24, 9410 AA Beilen. In het bezwaarschrift zet u:

  • 1.

    uw naam en adres;

  • 2.

    de datum van uw bezwaarschrift;

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • 4.

    waarom u het niet met het besluit eens bent;

  • 5.

    uw handtekening.

Indien u beschikt over “DigiD” kunt u uw bezwaarschrift ook indienen via www.middendrenthe.nl (zoek op: ‘indienen bezwaarschrift’).

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u de Voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. De voorlopige voorziening kan worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 150, 9700 AD Groningen. De Voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien het spoedeisend belang kan worden aangetoond. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

Door het raadsbesluit van 14 december 2023 vervalt het collegebesluit van 26 september 2023. Ingediende bezwaarschriften tegen het collegebesluit worden aangemerkt als bezwaarschriften tegen het besluit van de gemeenteraad tot (definitieve) aanwijzing. Deze regeling voorkomt dat twee keer bezwaar moet worden gemaakt.

Nadere inlichtingen

Voor vragen en nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw A. Schneider-Karsten (telefoonnummer 0593 - 539306).

 

Beilen, 20 december 2023

Burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe

 

 

 

Vervolg publicatie

Vestiging gemeentelijk voorkeursrecht Alting en Smalbroek (Beilen)

De raad besluit:

1. Op grond van artikel 2 juncto 3 en 5 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) de percelen, gelegen op de locatie Alting (gelegen ten noordoosten van Beilen, grofweg omsloten door de straat Alting) en de locatie Smalbroek (gelegen ten zuidwesten van Beilen, grofweg omsloten door de Rijksweg A28, de Beilerstroom, Domoweg en Smalbroek), zoals vermeld op de bij dit besluit behorende en daarvan deel uitmakende en als zodanig gewaarmerkte kadastrale tekeningen/kaarten met kenmerk Alting_percelen d.d. 19-09-2023 en kenmerk Smalbroek_percelen d.d.19-09-2023 en percelenlijst, met daarop vermeld de kadastrale grootte daarvan alsmede de namen van de eigenaren en de beperkt gerechtigden, één en ander volgens de openbare registers van het Kadaster naar de stand van d.d. 19 september 2023 aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24, en 26 van de Wvg van toepassing zijn, met de aantekening dat deze percelen niet eerder als zodanig zijn aangewezen.

2. Vast te stellen dat de hiervoor bedoelde percelen nu in gebruik zijn conform vigerende bestemmingen en de (niet-agrarische) toegedachte bestemming ‘wonen’ met daarbij behorende functies zoals wegen en groen, afwijkt van het huidige gebruik.

3. Vast te stellen dat deze aanwijzing van rechtswege drie jaar na datum van dit raadsbesluit vervalt, tenzij voordat tijdstip een structuurvisie, bestemmingsplan of inpassingplan (onder de Omgevingswet: omgevingsvisie, programma of omgevingsplan) is vastgesteld, alsook dat het niet de bedoeling is een structuurvisie vast te stellen.

4. Kennis te nemen van de tegen het voorgenomen raadsbesluit ingediende zienswijzen en de nota van zienswijzen.

5. Dit besluit te nemen ter bestendiging van de rechtsgevolgen van het besluit d.d. 26 september 2023 van het college van burgemeester en wethouders, welk besluit van rechtswege vervalt zodra dit raadsbesluit in werking treedt.

6.Voor de gronden die met dit besluit zijn aangewezen binnen drie jaar een omgevingsplan vast te stellen waarmee de ontwikkeling van dit gebied nader vormgegeven wordt.

7. Dit besluit te publiceren in het Gemeenteblad, in te schrijven in de openbare registers alsmede de eigenaren en beperkt zakelijk gerechtigden van de procedure en materiële gevolgen van dit besluit in kennis te, zodat het rechtsgevolg als bedoeld in artikel 5 van de Wvg ontstaat.

Besloten in de openbare vergadering van de raad,

gehouden op 14 december 2023,

De raadsgriffier, de voorzitter,

 

 

Naar boven