Besluit van het college tot vaststelling van regeling tot wijziging van de Subsidieregeling primair onderwijs Den Haag 2022

Toelichting

 

Op grond van de subsidieregeling primair onderwijs Den Haag 2022 kunnen schoolbesturen subsidie aanvragen voor het organiseren van activiteiten ter uitvoering van Haagse Educatieve Agenda 2022-2026 (RIS311077). Voor de subsidieverlening in kalenderjaar 2024 zijn er in het voorjaar 2023 enkele wijzigingen in de subsidieregeling 2022 doorgevoerd (RIS315639). Hierdoor is subsidieverlening in 2024 geborgd, met uitzondering van de activiteiten voor opvanggroepen en uitstroomtoetsen nieuwkomers. Deze twee activiteiten waren in de laatstgenoemde wijziging vervallen, omdat met de schoolbesturen overleg werd gevoerd over mogelijk nieuw te voeren beleid. Nu wordt in aansluiting op de vorige wijziging het onderdeel rond nieuwkomers aangepast. Deze regeling creëert een subsidiemogelijkheid en voorziet in een aanvulling voor nieuwe aanvraag- en beslistermijnen en subsidieplafonds voor 2024. Hiermee wordt invulling gegeven aan de uitvoering van het beleid van nieuwkomersonderwijs en doorstroom van nieuwkomers naar vervolgonderwijs.

 

Besluitvorming

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

 

gelet op:

 

  • -

    Artikel 1.2 en 1.6 van de Verordening gelijkstelling onderwijs Den Haag 2019;

  • -

    Artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2020;

 

besluit:

 

vast te stellen de Regeling tot wijziging van de Subsidieregeling primair onderwijs Den Haag 2022:

 

Artikel I

De Subsidieregeling primair onderwijs Den Haag 2022 wordt als volgt gewijzigd:

  • A

    Aan artikel 1:1 worden in de alfabetische volgorde begripsomschrijvingen ingevoegd, luidende:

     

- deeltijdse nieuwkomersgroep:

groep van 15 nieuwkomers uit de groepen 3 tot en met 8, die minimaal 440 uur en vier dagdelen in een aparte ruimte les krijgen en die als groep zijn aangewezen door het op overeenstemming gericht overleg, zoals bedoeld in artikel 161 van de WPO;

- NISBO groep:

nieuwkomersgroep speciaal basisonderwijs; groep van 10 nieuwkomers uit de groepen 3 tot en met 8, die minimaal 880 uur in een aparte ruimte les krijgen en die als groep zijn aangewezen door het op overeenstemming gericht overleg, zoals bedoeld in artikel 161 van de WPO;

- voltijdse nieuwkomersgroep:

groep van 15 nieuwkomers uit de groepen 3 tot en met 8, die minimaal 880 uur in een aparte ruimte les krijgen en die als groep zijn aangewezen door het op overeenstemming gericht overleg, zoals bedoeld in artikel 161 van de WPO;

 

  • B

    Paragraaf 3.5 komt te luiden:

    Paragraaf 3.5 Subsidie opvanggroepen nieuwkomers

     

    Artikel 3.5.1 Doel van de subsidie

    Het doel van de subsidie is het vergroten van de kansen van nieuwkomers op vervolgonderwijs en deelname aan de Nederlandse samenleving.

     

    Artikel 3.5.2 Activiteiten

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor activiteiten die ondersteuning en begeleiding bieden aan nieuwkomers die ingeschreven zijn of worden op een Haagse basisschool en niet gerealiseerd kunnen worden uit de Rijksbekostiging voor intensief NT2 onderwijs aan nieuwkomers.

     

    Artikel 3.5.3 Doelgroep

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan een schoolbestuur, ten behoeve van in Den Haag gevestigde scholen met nieuwkomersgroepen en NISBO-groepen.

     

    Artikel 3.5.4 Hoogte van de subsidie

    Een subsidie voor de activiteiten, als bedoeld in artikel 3.5.2, bedraagt maximaal:

    a. € 38.500,00 bij een voltijdse nieuwkomersgroep en NISBO-groep;

    b. € 23.500,00 bij een deeltijdse nieuwkomersgroep.

     

    Artikel 3.5.5 Subsidieplafond

    1. Voor subsidieverlening op grond van artikel 3.5.2 geldt een subsidieplafond van € 2.750.000,00 voor het kalenderjaar 2024.

    2. Het college kan het subsidieplafond verlagen conform artikel 7 van de ASV.

     

    Artikel 3.5.6 Wijze van verdeling

    1. Honorering van aanvragen die in aanmerking komen voor subsidie en die niet worden geweigerd, geschiedt in volgorde van de door het college aangebrachte rangschikking totdat het subsidieplafond is bereikt.

    2. ls eerste wordt subsidie verstrekt aan aanvragers van scholen met nieuwkomersgroepen aan wie in het kalenderjaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag reeds subsidie werd verstrekt voor nieuwkomersgroepen.

    3. Indien de in het tweede lid genoemde verdeling heeft plaatsgevonden en het subsidieplafond nog niet is bereikt, vindt met de bevoegde gezagsorganen van de scholen een op overeenstemming gericht overleg plaats waarin gezamenlijk wordt bepaald welke additionele nieuwkomersgroepen benodigd zijn en in aanmerking komen voor subsidie.

    4. Het overleg vindt plaats op basis van artikel 161 van de WPO en heeft als doel het voorkomen van segregatie, het bevorderen van integratie, het bestrijden van onderwijsachterstanden en het voldoen aan de voorwaarden uit artikel 193c van de WPO voor het organiseren van onderwijsaanbod voor nieuwkomers.

    5. Indien de in het derde lid genoemde verdeling heeft plaatsgevonden en het subsidieplafond nog niet is bereikt, wordt het resterende bedrag door middel van loting verdeeld.

    6. Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Awb de gelegenheid heeft gehad de subsidieaanvraag aan te vullen, geldt als datum van indiening van de subsidieaanvraag de datum waarop de digitale subsidieaanvraag volledig is aangevuld.

     

    Artikel 3.5.7 Aanvraagtermijn

    Een aanvraag om een subsidie wordt, in afwijking van artikel 9, eerste lid, van de ASV ingediend in het tijdvak overeenkomstig artikel 1.3, tweede lid onder c.

 

  • C

    Paragraaf 3.6 komt te luiden:

    Paragraaf 3.6 Subsidie uitstroomtoetsen nieuwkomers

     

    Artikel 3.6.1 Doel van de subsidie

    Het doel van de subsidie is het kunnen geven van goed advies voor het doorstromen van individuele nieuwkomersleerlingen naar passend vervolgonderwijs.

     

    Artikel 3.6.2 Activiteiten

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor afname van centrale en uniforme uitstroomtoetsen voor nieuwkomers na 10 maanden nieuwkomersonderwijs, welke niet gerealiseerd worden uit de Rijksbekostiging voor intensief NT2 onderwijs aan nieuwkomers.

     

    Artikel 3.6.3 Doelgroep

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan één rechtspersoon die door de Haagse schoolbesturen voor primair onderwijs als organisator van de in artikel 3.6.2 genoemde activiteiten is aangewezen.

     

    Artikel 3.6.4 Hoogte van de subsidie

    Een subsidie voor de activiteiten als bedoeld in artikel 3.6.2. bedraagt maximaal €250.000,00 per subsidieaanvraag.

     

    Artikel 3.6. 5 Subsidieplafond

    1. Voor subsidieverlening op grond van artikel 3.6.2 geldt een subsidieplafond van € 250.000,00 voor het kalenderjaar 2024.

    2. Het college kan het subsidieplafond verlagen conform artikel 7 van de ASV.

     

    Artikel 3.6. 6 Wijze van verdeling

    Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Awb de gelegenheid heeft gehad de subsidieaanvraag aan te vullen, geldt als datum van indiening van de subsidieaanvraag de datum waarop de digitale subsidieaanvraag volledig is aangevuld.

     

    Artikel 3.6. 7 Aanvraagtermijn

    Een aanvraag om een subsidie wordt, in afwijking van artikel 9, eerste lid, van de ASV ingediend in het tijdvak overeenkomstig artikel 1.3, tweede lid onder c.

 

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Gemeenteblad waarin zij is geplaatst.

 

Den Haag, 12 december 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Ilma Merx

 

de locoburgemeester,

Robert van Asten

 

Naar boven