Collegebesluit Aanpassen Nota Bodembeheer

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 12 december 2023 een wijziging in de Nota bodembeheer heeft vastgesteld. In de Nota bodembeheer zijn regels opgenomen over hoe om te gaan met toepassen van grond op landbodem. De wijziging van de Nota bodembeheer houdt een beperkte versoepeling in van regels over hergebruik van grond ter plaatse van industrieterreinen. Voorheen mocht hier alleen volledig schone grond worden toegepast. Na de wijziging mag hier grond worden toegepast die niet volledig schoon is, maar voldoet aan kwaliteitsklasse ‘Wonen’. Deze beperkte versoepeling heeft tot gevolg dat meer grond kan worden hergebruikt (in plaats van afgevoerd) en dat minder schoon zand hoeft te worden aangekocht.

 

U kunt de wijziging tot 6 weken na deze bekendmaking bekijken. Dit doet u door tijdens kantoortijden een afspraak te maken bij het KlantContactCentrum van het gemeentehuis. U kunt de wijziging ook digitaal bekijken via www.overheid.nl. Wilt u een zienswijze opsturen over deze wijziging van de Nota bodembeheer? Dan kunt tot en met 24 januari 2024 een schriftelijk en gemotiveerde zienswijze indienen bij de burgemeester, Postbus 30001, 7800 RA Emmen. U kunt uw zienswijze ook online doorgeven via emmen.nl/zienswijze.

 

Aanleiding

Gemeente Emmen heeft op 28 mei 2020 de nieuwe Nota Bodembeheer vastgesteld (besluit vaststelling Nota Bodembeheer, RA20.0036, zaaknummer 94877-2020). De nota geldt voor elf Drentsche gemeenten en de Provincie Drenthe. In de periode na vaststelling is gebleken dat in bepaalde delen van de gemeente Emmen, in tegenstelling tot de voorgaande Nota bodembeheer, geen grond meer mag worden toegepast die voldoet aan de kwaliteitsklasse Wonen. Dit zorgt voor praktische en financiële knelpunten in de uitvoering. Grond die voldoet aan kwaliteitsklasse Wonen kan sinds de vaststelling van de nieuwe Nota bodembeheer nagenoeg niet meer worden hergebruikt. Daarnaast moet er grond die voldoet aan de kwaliteitsklasse Achtergrondwaarde worden aangekocht.

 

Doel

Dit addendum dient als wijziging van de Nota bodembeheer van 17 juni 2019 en herstelt de knelpunten die sinds de vaststelling van deze Nota bodembeheer zijn ontstaan.

 

Inhoudelijke wijziging

De wijzigingen hebben betrekking op de bodemfunctiekaart, de toepassingskaart en de tekst in Hoofdstuk 3 van de Nota Bodembeheer.

 

Gewijzigde kaarten

 

Bodemfunctiekaart

Op de geactualiseerde bodemfunctiekaart zijn het industrieterrein Bargemeer IV en Bedrijvenpark A37 met elkaar verbonden. De kaart sluit daarmee aan bij de werkelijke situatie.

 

Toepassingskaart

De wijziging op de toepassingskaart houdt in dat ter plaatse van alle bedrijfsterreinen binnen gemeente Emmen grond mag worden toegepast die voldoet aan de kwaliteitsklasse Wonen, tenzij deze zijn uitgezonderd van de toepassingskaart. De wijziging betreft een toevoeging van de bedrijfsterreinen aan al opgenomen gebieden (het centrum van Emmen, de oude woonkernen en de lintbebouwing).

 

De wijziging geldt voor de toepassingskaart van de bovengrond (0 - 0,5 m). Voor de bodem dieper dan 0,5 m blijft gelden dat toe te passen grond dient te voldoen aan de achterdgrondwaarde (LMW1).

 

Toegevoegde tekst in Hoofdstuk 3

Aan hoofdstuk 3 wordt een paragraaf toegevoegd, zijnde paragraaf 3.9. De toegevoegde paragraaf 3.9 luidt:

 

Binnen de gemeente Emmen wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het Besluit bodemkwaliteit biedt om een betere afstemming tot stand te brengen tussen de plaatselijke bodemkwaliteit en de functie van de bodem. Hierbij volgt de gemeente Emmen voor grond afkomstig vanuit de eigen gemeente de beleidslijn “bodemkwaliteit volgt functie”. Afhankelijk van de functie die staat aangegeven op de bodemfunctiekaart van de gemeente Emmen, zijn voor de bovengrond de onderstaande hergebruiksnormen (Lokale Maximale Waarden; LMW) van toepassing.

 

Parameter

LMW1 (AW2000)

LMW2 (Wonen)

Cadmium

0,60

1,2

Kobalt

15

35

Koper

40

54

Kwik

0,15

0,83

Lood

50

210

Molybdeen

1,5

88

Nikkel

35

39

Zink

140

200

PAK (10VROM)

1,5

6,8

PCB (som 7)

0,020

0,040

Minerale olie

190

190

LMW’s bij standaard bodem (10% organische stof en 25% lutum)

 

Deze waarden zijn uitsluitend van toepassing op grond en/of baggerspecie die direct of indirect (via een vorm van tijdelijke opslag) afkomstig is van een ontgraving binnen de gemeentegrenzen van Emmen. Voor de toepassing van grond en baggerspecie die van buiten de gemeente Emmen afkomstig zijn, blijft de dubbele toetsing (generiek beleid) uit paragraaf 2.1 van de Nota van kracht.

 

Gebruiksrisico’s Lokale Maximale Waarden

Het Besluit schrijft voor dat bij het opstellen van gebiedsspecifiek beleid een risicobeoordeling moet worden uitgevoerd. Dit om uit te sluiten dat de gekozen LMW en de bijbehorende toegestane (lokale) verslechtering van de bodemkwaliteit geen belemmering oplevert voor het specifieke gebruik van de bodem. Deze risicobeoordeling moet worden uitgevoerd met de applicatie Risicotoolbox. Deze applicatie berekent voor de LMW de eventuele risico’s voor de verschillende vormen van bodemgebruik. Bij de vaststelling van generieke waarden is landelijk al rekening gehouden met de bodemfuncties. Wanneer per bodemfunctie gebruik wordt gemaakt van LMW’s die overeenkomen met generieke waarden voor die betreffende bodemfuncties, zijn risico’s uitgesloten.

 

Door de gemeente Emmen is bij de definiëring van de LMW dan ook aangesloten bij de generieke waarden die horen bij de betreffende bodemfunctie, óf de LMW is zelfs lager dan de generieke waarde die behoort bij die functie (voorbeeld: ten hoogste grond dat voldoet aan Wonen toegestaan ter plaatse van Industriegebieden). Er is bij de vaststelling van de LMW dan ook geen aparte risicobeoordeling verricht.

 

Volledigheidshalve wordt nog verwezen naar hoofdstuk 3 van de Nota bodembeheer waar bijzonderheden en uitzonderingen van het beleid staan vermeld, onder andere over toepassing binnen grondwaterbeschermingsgebieden. Hoofdstuk 3 blijft onverminderd van kracht.

Bijlage 1: Geactualiseerde bodemfunctiekaart Gemeente Emmen (14-11-2022)

 

Bijlage 2: Herziene toepassingskaart bovengrond Gemeente Emmen (11-11-2022)

 

Naar boven