Gemeenteblad van Ede
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ede | Gemeenteblad 2023, 545001 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ede | Gemeenteblad 2023, 545001 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regel begraafplaatsen Ede 2024
Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen
In het bepaalde bij of krachtens deze nadere regel wordt verstaan onder:
opdrachtgever: de rechthebbende op een graf, dan wel de door hem ingeschakelde begrafenisondernemer of andere door hem ingeschakelde derde.
urnenruimte: een particulier urnengraf of een particuliere urnennis, waarin de urn en/of asbus kan worden geplaatst;
grafteken: gedenkteken op graven bestaande uit een of meer duurzame materiaalsoorten.
foetus: de menselijke vrucht die na een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken of levenloos ter wereld komt, of die binnen 24 uur na de geboorte overlijdt. Wanneer diezelfde menselijke vrucht meer dan 24 uur heeft geleefd is geen sprake meer van een foetus.
schudden: hetgeen daaronder wordt verstaan in de Beheerverordening begraafplaatsen Ede 2024.
Hoofdstuk 4. Indeling en uitgifte van de graven
Artikel 6. Indeling in categorieën
Particuliere graven worden ingedeeld in grafkelders, traditionele graven, natuurlijke graven en natuurgraven. De particuliere graven kunnen verder worden onderverdeeld in urnenruimtes, graven voor volwassenen (overledenen van 12 jaar en ouder) en kindergraven (voor overledenen beneden 12 jaar). Algemene graven worden onderverdeeld in voor volwassenen (overleden van 12 jaar en ouder) en kindergraven (voor overleden beneden de 12 jaar).
Artikel 7. Aantal begravingen en asbijzettingen
Artikel 13. Voorschriften voor constructie graf- en urnenkelders
De afdekplaat van graf- en urnenkelders wordt met de bovenkant gelijk aan het maaiveld gelegd.
Vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 5 december 2023, zaaknummer 430096.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
drs. R.F. Groen MPA
de secretaris
mr. L.J. Verhulst
de burgemeester
Bijlage 1. Toegestane standaard grafbedekking
Burgemeester en wethouders verlenen een vergunning voor grafbedekking, indien deze voldoet aan het bepaalde in deze bijlage.
Artikel 3. Uitvaartplechtigheden, begraven en as bezorging
Op de gemeentelijke begraafplaatsen kunnen meerdere soorten diensten plaatsvinden. De begrafenis zelf behoeft geen nadere toelichting. Een uitvaartplechtigheid is een afscheidsdienst voor de nabestaanden waarbij er geen aansluitende begrafenis van het stoffelijk overschot plaatsvindt. Dit is een mogelijkheid als de nabestaanden kiezen voor crematie van het stoffelijk overschot. Na de crematie kan de as worden opgenomen in een asbus en bijgezet in een urnenruimte.
Met burgemeester en wethouders (namens deze: de begraafplaatsbeheerder) worden afspraken gemaakt over de mogelijkheden en de faciliteiten waarvan de nabestaanden gebruik kunnen maken.
Artikel 5. Openen en sluiten van graf of urnenruimte (vervallen)
Omdat dit artikel een verbod behelsde, is het verplaatst naar de Beheerverordening.
Artikel 6. Indeling in categorieën
Graven kunnen allereerst worden ingedeeld in algemene graven (beheerd door de gemeente) en particuliere graven. Binnen de categorie particuliere graven zijn er - naast traditionele graven - nog bijzondere vormen van begraven in de vorm een grafkelder, natuurlijk graf of natuurgraf. Bij de uitgifte van grafrechten wordt daarnaast onderscheiden tussen graven voor kinderen, volwassenen en urnenruimtes. Een overzicht van alle soorten graven is opgenomen in onderstaande tabel.
Artikel 7. Aantal begravingen en asbijzettingen
Met ingang van 2024 is aan dit artikel een tweede lid toegevoegd, dat gaat over het “schudden” van graven. Dit houdt in dat de lijken en/of kisten in een graf worden opgegraven en op de bodem van het graf op één laag weer ter aarde worden besteld om één of meer graflagen weer vrij te maken voor nieuwe begravingen. Gaat het alleen om lijken, dan wordt deze nieuwe bodemlaag niet meegeteld. Bevat het graf lijkkisten, dan kunnen op de bodemlaag ten hoogste twee kisten worden geplaatst. Zij tellen dan samen mee als één graflaag, zodat er in dat geval één graflaag vrijkomt.
Artikel 8. Uitgifteduur graven
Traditionele graven worden uitgegeven voor een periode van 10, 20 of 30 jaar. Zodra het graf voor een bepaalde duur is uitgegeven kan deze uitgifteperiode niet meer worden gewijzigd. Wel bestaat er een mogelijkheid om een grafrecht tegen het einde van de uitgifteperiode te verlengen (vierde lid).
De rechthebbende op een particulier graf kan ervoor kiezen om binnen de uitgifteperiode afstand te doen van een grafrecht. Na afstand van het grafrecht bestaat er geen recht op restitutie van de eerder betaalde graf- en begraafrechten. Wel vervalt na afstand de onderhoudsverplichting en - bij onderhoud door de gemeente - de verplichting tot het betalen van een onderhoudsbijdrage. Deze onderwerpen worden geregeld in de gemeentelijke verordening inzake de heffing van graf- en begraafrechten. Bij afstand van het grafrecht is de gemeente gerechtigd het graf te doen ruimen en eventuele grafbedekking te verwijderen. Wel wordt eerst de rechthebbende in de gelegenheid gesteld om de grafbedekking te verwijderen (zie artikel 18 van de Beheerverordening begraafplaatsen Ede). Overigens geldt voor het ondergronds ruimen van het graf daarbij de minimale wettelijke grafrusttermijn van 10 jaar. In lijn daarmee is in de verordening bepaald dat afstand van een grafrecht pas mogelijk is na het verstrijken van deze periode.
Volgens artikel 28 van de Wet op de lijkbezorging is verlenging van een grafrecht mogelijk in de laatste twee jaren voor het vervallen daarvan. Voor de volledigheid is in de verordening opgenomen dat dit artikel van toepassing is op verlengingen. De Wet op de lijkbezorging geldt overigens wel rechtstreeks (ook als dat niet in deze verordening zou zijn bepaald). De vermelding in de verordening is alleen voor de kenbaarheid van de verlengingsmogelijkheid voor inwoners. Verlenging kan dus worden aangevraagd in meerdere jaren. Afhankelijk van het tijdstip waarop verlenging wordt aangevraagd kunnen daardoor verschillende tarieven van toepassing zijn. Een en ander wordt geregeld in de gemeentelijke verordening inzake de heffing van graf- en begraafrechten.
Met ingang van 1 januari 2024 kunnen grafrechten op grond van het tweede lid niet alleen worden verlengd met 10 jaar, maar ook met 5, 15 of 20 jaar.
Artikel 14. Voorschriften voor uitvoering
Voor alle duidelijkheid wordt erop gewezen dat met “wijziging” in dit verband nadrukkelijk wordt bedoeld dat het gaat om een wijziging van de grafbedekking, maar niet de vervanging van een grafteken; daarvoor is een nieuwe vergunning nodig.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-545001.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.