Verordening tot wijziging van de afvalstoffenverordening IJsselstein 2019

De raad van de gemeente IJsselstein;

 

gelet op de Wet milieubeheer en de Omgevingswet;

 

besluit vast te stellen de volgende

 

Verordening tot wijziging van de afvalstoffenverordening IJsselstein 2019.

Artikel I  

Aan de verordening wordt een artikel 21a toegevoegd dat als volgt luidt:

 

“Artikel 21a. Ongeadresseerd drukwerk

  • 1.

    In dit artikel wordt verstaan onder:

    • i.

      Huis-aan-huisbladen: ongeadresseerd blad dat met een vaste frequentie gratis huis aan huis wordt verspreid in een geografisch beperkt gebied, waarvan tenminste 10% van de inhoud bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied, niet zijnde reclame;

    • ii.

      Ongeadresseerd reclamedrukwerk: reclamedrukwerk of proefmonsters van producten die gratis huis aan huis worden verspreid zonder vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger, niet zijnde:

      • i.

        Een huis-aan-huisblad of andere informatie over werkzaamheden of activiteiten in de buurt die voor de bewoners of gebruikers van een woning, bedrijf of woonschip in de buurt van belang zijn om te weten;

      • ii.

        Drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisatie.

  • 2.

    Een huis-aan-huisblad mag worden bezorgd bij een perceel, tenzij de bewoner of gebruiker expliciet kenbaar heeft gemaakt geen prijs te stellen op het ontvangen ervan.

  • 3.

    Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag worden bezorgd bij een perceel, tenzij de bewoner of gebruiker expliciet kenbaar heeft gemaakt geen prijs te stellen op het ontvangen ervan.

Artikel II  

Aan de verordening wordt een artikel 23a toegevoegd dat als volgt luidt:

 

“Artikel 23a. Kadavers van gezelschapsdieren

  • 1.

    Voor de toepassing van dit artikel wordt onder gezelschapsdieren verstaan: een dier dat de mens in of rond het huis houdt en verzorgt, niet zijnde een hobby- of landbouwhuisdier.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders wijzen een of meer verzamelplaatsen aan waar kadavers van gezelschapsdieren worden ingezameld.

  • 3.

    Van ingezamelde kadavers wordt aangifte gedaan bij Rendac Son B.V. De kadavers worden bewaard en overgedragen aan Rendac Son B.V, in overeenstemming met het bepaalde bij of krachtens artikel 3.1 van de Wet dieren.

  • 4.

    Uiterlijk op de eerste werkdag die volgt op de dag waarop het gezelschapsdier dood is aangetroffen, geeft de houder van het kadaver dit af op een aangewezen verzamelplaats.

  • 5.

    Tot het tijdstip van afgifte bewaart de houder het kadaver zodanig dat er geen vermenging is met ander materiaal.

  • 6.

    Het vierde lid is niet van toepassing op het kadaver dat wordt begraven op een terrein dat ter beschikking staat van de houder van het kadaver of dat uiterlijk de eerste werkdag na overlijden wordt afgegeven aan een ondernemer die is erkend op grond van artikel 24, eerste lid, onder b, c of d, van de Verordening 1069/2009/EG.

Artikel III  

Artikel 27 wordt als volgt gewijzigd:

 

“Artikel 27 Wijzigingen als gevolg van de Omgevingswet

In artikel 16, vierde lid, wordt “Waterwet” vervangen door “Omgevingswet”;

  • a.

    In artikel 22 vervalt “en buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer” en na het slot van het artikel wordt toegevoegd “Het verbod geldt niet als voor de opslag van afvalstoffen een omgevingsvergunning is afgegeven.”;

  • b.

    In artikel 23 wordt “anders dan door afgifte aan een inrichting als bedoeld in artikel 6 van het Besluit beheer autowrakken” vervangen door “anders dan door afgifte aan de houder van een omgevingsvergunning voor het demonteren van autowrakken of wrakken van tweewielige motorvoertuigen”;

  • c.

    In artikel 25 wordt na “Wet algemene bepalingen omgevingsrecht” ingevoegd “of artikel 18.6 van de Omgevingswet”.

Artikel IV  

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2024.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 14 december 2023.

De raad van IJsselstein,

De voorzitter,

mr. P.J.M. van Domburg

De griffier,

A.J.O. van Kooij MMC

Naar boven