Besluit van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders tot wijziging van diverse regelingen in verband met inwerkingtreding van de Omgevingswet

De raad van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november 2023, zaaknummer 425115;

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen van de 2.4, 5.1, eerste lid, aanhef en onder a, 5.8 en 5.12 van de Omgevingswet;

besluit:

Artikel I

De Beleidsregel regionaal programma werklocaties berust op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 2.4, 5.1, eerste lid, aanhef en onder a, 5.8 en 5.12 van de Omgevingswet.

Artikel II

Het besluit van de raad van 19 april 2018, zaaknummer 84037, houdende regels omtrent functiewisselingswoningen (Gemeenteblad 2018, 119750) berust op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en op de artikelen 2.4, 5.1, eerste lid, aanhef en onder a, 5.8 en 5.12 van de Omgevingswet. Het besluit wordt mede vastgesteld door burgemeester en wethouders, voor zover het zijn eigen bevoegdheden betreft.

Artikel III

1. De Beleidsregel Wind- en Zonnewijzer Ede Beleidsregel Wind- en Zonnewijzer Ede berust op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 2.4, 5.1, eerste lid, aanhef en onder a, 5.8 en 5.12 van de Omgevingswet.

2. De Beleidsregel Wind- en Zonnewijzer Ede Beleidsregel Wind- en Zonnewijzer Ede wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In hoofdstuk 2. Gemeentelijk beleid wind- en zonne-energie wordt “tenzij anders aangegeven in het bestemmingsplan” vervangen door “tenzij anders aangegeven in het omgevingsplan”.

 

B

In hoofdstuk 4. Inpassing van initiatieven wordt “het geldende bestemmingsplan ‘Parapluplan Buitengebied Ede 2020’” vervangen door “het omgevingsplan, onderdeel ‘Parapluplan Buitengebied Ede 2020’”.

 

C

In hoofdstuk 4. Inpassing van initiatieven wordt “het bestemmingsplan ‘Parapluplan Buitengebied Ede 2020’” vervangen door “het omgevingsplan, onderdeel ‘Parapluplan Buitengebied Ede 2020’”.

D

In hoofdstuk 5 Planvormingsproces wordt “bestemmingsplan” vervangen door “omgevingsplan”.

 

Artikel IV

1. De beleidsregel Nota parkeernormen Ede 2023 berust op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 2.4, 5.1, eerste lid, aanhef en onder a, 5.8 en 5.12 van de Omgevingswet.

2. De beleidsregel Nota parkeernormen Ede 2023 wordt als volgt gewijzigd:

A

In de beleidsregel wordt “bestemmingplan” vervangen door “omgevingsplan”.

 

B

In de beleidsregel wordt “In een aantal bestemmingsplannen wordt verwezen” vervangen door “In het omgevingsplan wordt voor een aantal locaties verwezen”.

Artikel V

1. De Nota zandwegen wordt - voor zover vastgesteld door de raad - ingetrokken.

2. De Nota zandwegen wordt vastgesteld als beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders. Deze beleidsregel berust artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en op de artikelen 5.1, eerste lid, aanhef en onder a, 5.8 en 5.12 van de Omgevingswet.

3. Hoofdstuk 7 van de Nota zandwegen komt als volgt te luiden:

 

7. Relatie met beheer en omgevingsplanactiviteit

7.1. Beheerplan

De belangrijkste beheersmaatregel is het schaven van de zandweg. Het aantal malen per jaar dat een weg geschaafd wordt is afhankelijk van de categorie.

Een zandweg waar woningen en/of bedrijven aan liggen, zal vaker geschaafd worden dan een zandweg die slechts dient ter ontsluiting van landbouwpercelen. ln onderstaande tabel is indicatief aangegeven wat het onderhoudsregime per categorie is. Factoren als het weer kunnen het onderhoudsregime be1nvloeden. Daarnaast zullen wegen met relatief hoge verkeersintensiteiten jaarlijks onder profiel worden gebracht.

Bij het onderhoud wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna langs en op de zandwegen. Bij voorkeur worden werkzaamheden vermeden in het broedseizoen en in de periode dat beschermde diersoorten, zoals de zandhagedis eieren afzetten (half maart t/m half augustus).

Categorisering

Onderhoudsregime

( indicatief - per jaar)

Zandwegen voornamelijk bedoeldom woningen te

ontsluiten

4 - 6 keer schaven

Zandwegen, voornamelijk bedoeldom bedrijven te

ontsluiten

4 - 5 keer schaven

Zandwegen voornamelijk bedoeldom recreatieve

bestemmingen te ontsluiten

3 - 5 keer schaven

Zandwegen die buitenlandbouwbestemmingen geen

specifiek ontsluitende taak hebben

2 keer schaven

Zandwegen die zijn afgesloten voor het reguliere gemotoriseerde verkeer (bestemd voorwandelaars, fietsers en/of ruiters)

1 keer schaven

7.2. Omgevingsplanactiviteit

Zandwegen liggen met name in het buitengebied/Veluwe. ln het omgevingsplan staat beschreven wanneer een omgevingssvergunning vereist is voor het verharden van een weg in deze gebieden (aanbrengen oppervlakte verharding). De Nota Zandwegen dient als toetsingskader bij vergunningaanvragen. Hiertoe wordt het schema, zoals hierboven weergegeven doorlopen. Als alle stappen doorlopen zijn en de maatregel het verharden van de zandweg is, kan de vergunning in het kader van de omgevingsplanactiviteit verleend worden. Daarnaast kan een omgevingsvergunning vereist zijn voor een Natura-2000-activiteit en flora- en fauna-activiteit.

Artikel VI

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip dat de Omgevingswet in werking treedt.

Vastgesteld in de openbare vergadering van 7 december 2023, zaaknummer 425115,

De raad voornoemd,

dr. G.H. Hagelstein

de griffier,

mr. L.J. Verhulst

de voorzitter.

Vastgesteld in de vergadering van 7 november 2023, zaaknummer 425115,

Het college voornoemd,

drs. R.F. Groen MPA

de secretaris,

mr. L.J. Verhulst

de burgemeester.

Naar boven