Gemeente Schiedam - naamgeving openbare ruimte

 

Burgemeester en wethouders van Schiedam besluiten:

 

1. de straatnaam Gefleborg vast te stellen voor de openbare ruimte tussen Slimme Watering aan de ene zijde en Betedal en Hammerdal aan de andere zijde, volgens de bij dit besluit horende tekening (23BIJ01140).

 

Belanghebbenden die het niet eens zijn met een besluit kunnen binnen zes weken na datum waarop het besluit is bekendgemaakt een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (postbus 1501, 3100 EA Schiedam). In het bezwaarschrift dient in ieder geval uw naam, adres en telefoonnummer, de datum en een omschrijving van het betreffende besluit (kenmerk 23BW000345) te staan. Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen.

 

Vastgesteld in de vergadering van de burgemeester en wethouders op 12 december 2023.

 

 

Burgemeester en wethouders van Schiedam,

 

 

de secretaris,

C.E. Bos

de burgemeester

J.G. Bijl

Toelichting  

1.1 Verduidelijking van huidige, verwarrende situatie

Er ontstaat regelmatig verwarring over het adres van het parkeerterrein aan Göteborg en Slimme Watering, bijvoorbeeld bij verkiezingen. Bij verkiezingen waren op het parkeerterrein de stembureaus Göteborg I en II gevestigd. Kiezers verwarren dit regelmatig met huisnummer 1 en 2. Deze zijn echter aan het andere eind van Göteborg gevestigd. Ook komt het voor dat hulpdiensten naar woningen rijden terwijl ze op het parkeerterrein moeten zijn. Wij hebben daarom op advies van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) besloten om voor de openbare ruimte tussen Slimme Watering, en Betedal en Hammerdal een nieuwe, eigen naam vast te stellen.

Er zijn geen formele adressen (met huisnummer) aan de nieuw te benoemen openbare ruimte gevestigd, waardoor de naamgeving geen nadelige gevolgen heeft voor bewoners of bedrijven ter plaatse.

1.2 Naamgeving Gävleborg of Gefleborg

De CNOR adviseert de naam Gävleborg of Gefleborg vast te stellen. Schiedam werkt samen met de Zweedse stad Gävle. De stad ligt in de regio Gävleborg. Het is dus een bestaande naam. De naam past goed bij de andere namen op ‘borg’ in Sveaparken, zoals ABBAborg, Göteborg en Helsingborg. Een oude schrijfwijze is Gefle. Deze past beter bij het Nederlandse alfabet en is makkelijker uit te spreken. Daarom heeft deze schrijfwijze de voorkeur: Gefleborg.

Naar boven