Besluit van de raad van de gemeente Etten-Leur tot wijziging van de Hemelwaterverordening Etten-Leur

De raad van de gemeente Etten-Leur;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november 2023;

 

gelet op artikel 10.32a van de Wet milieubeheer en artikel 149 van de Gemeentewet;

 

besluit:

Artikel I  

De Hemelwaterverordening Etten-Leur wordt als volgt gewijzigd.

 

A

Artikel 1 de huidige van definitie ‘bouwwerk’ vervalt. De definitie van bouwwerk wordt gewijzigd in: ‘zoals bedoeld in bijlage A van de Omgevingswet’.

 

B

Artikel 3 Aanhef, direct achter ‘van toepassing op’ wordt toegevoegd; ‘de binnen het grondgebied van de gemeente Etten-Leur aanwezige:’

 

C

Artikel 6 ‘door het college aan te wijzen gebieden’ wordt gewijzigd in ‘aangewezen gebieden’

 

D

Artikel 9 vervalt.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking op het moment onmiddellijk voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 4 december 2023.

Drs. W.C.M. (Wim) Voeten MBA griffier

drs. M.C. Starmans-Gelijns voorzitter

Toelichting  

Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, wordt de Verordening op afvoer van hemelwater en grondwater van rechtswege onderdeel van het omgevingsplan. Artikel 4.6, eerste lid, aanhef en onder f, van de Invoeringswet Omgevingswet regelt dat voor de verordening en de op grond daarvan aangewezen gebieden.

In de verordening staan een aantal bepalingen die naar aard of inhoud geen onderdeel van het omgevingsplan moeten zijn. Dit raadsbesluit regelt dat deze bepalingen vervallen onmiddellijk voor dat moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet (1 januari 2024).

Het deel van de verordening dat nog resteert is onmiddellijk daarna dus onderdeel van het omgevingsplan. Het verval van de verschillende bepalingen is aanbevolen om een van de hieronder genoemde redenen.

 

Strijd met Omgevingswet of Omgevingsbesluit

Artikel 1 van de verordening bevat een definitie van het begrip ‘bouwwerk’. Dat begrip is ook in de Omgevingswet, Bijlage A, gedefinieerd. De definitie in de Omgevingswet geldt daardoor al voor het omgevingsplan en een afwijkende definitie zou daarmee in strijd zijn. De huidige definitie ‘bouwwerk’ komt daarom te vervallen. We verwijzen daarom in de tekst naar bijlage A van de Omgevingswet voor de definitie.

Artikel 3 gaat over het toepassingsbereik. In de modelverordening wordt dit middels gebieden aangewezen, in deze verordening niet. Door deze toevoeging wordt het duidelijk dat het gaat om het gehele grondgebied van de gemeente Etten-Leur.

Artikel 6 van de verordening geeft het college de mogelijkheid tot het stellen van nadere regels over de vereisten, bedoeld in artikel 4 voor door het college aan te wijzen gebieden. De bevoegdheid tot het aanwijzen van gebieden komt, na inwerkingtreding van de Omgevingswet toe aan de raad, die deze in een delegatiebesluit kan delegeren aan het college. Met deze tekstuele wijziging wordt de mogelijkheid behouden om voor reeds aangewezen gebieden voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet en in het omgevingsplan aangewezen gebieden, nadere regels te stellen.

Artikel 9 van de verordening betreft de bevoegdheid om toezichthouders aan te wijzen. Artikel 18.6 van de Omgevingswet attribueert deze bevoegdheid rechtstreeks aan het college. Artikel 9 van de verordening is daarmee in strijd. Dit artikel komt daarom te vervallen.

Naar boven