Ontwerpbestemmingsplan Transformatorstation Edisonstraat, Zoetermeer

Om te komen tot een nieuw bestemmingsplan voor het kunnen oprichten van een nieuw Transformatostation aan de Edisonstraat te Zoetermeer heeft het college van Burgemeester en wethouders op 12 december 2023 besloten om een ontwerpbestemmmingsplan hiertoe ter inzage te leggen.

Ligging plangebied

De beoogde locatie van het transformatorstation is gelegen aan de Edisonstraat in het Noordoosten van Zoetermeer. Het plangebied is gelegen op een bedrijventerrein en is kadastraal bekend als kadastrale gemeente Zegwaard, sectie F, nummer 5741.

Inhoud

Als gevolg van de toenemende vraag naar elektriciteit en anderzijds de toenemende teruglevering van elektriciteit op het net door duurzame energieopwekking is het noodzakelijk de capaciteit van het elektriciteitsnet te vergroten. Ook in Zoetermeer is versterking van het elektriciteitsnet aan de orde. Om de capaciteitsproblematiek op het elektriciteitsnet op te lossen is Stedin Netbeheer B.V. (hierna: Stedin) voornemens om een nieuw transformatorstation ten behoeve van de regionale energie-infrastructuur op te richten aan de Edisonstraat (bekend onder de naam Zoetermeer 13, ZTM13).

Het huidige transformatorstation ‘Zoetermeer 13’ is niet meer toereikend qua capaciteit en biedt niet de ruimte om uit te breiden. Daarom is nieuwbouw op een ander kavel noodzakelijk. Stedin is daarom op zoek gegaan naar een geschikte locatie in de nabijheid van het bestaande transformatorstation bij de kruising Edisonstraat/Stephensonstraat. Het bestaande transformatorstation wordt na ingebruikname van het nieuwe station aan de Edisonstraat gesloopt.

Het station aan de Edisonstraat zal bestaan uit een transformatorstation (trafocellen), een schakelgebouw en verbindende ondergrondse kabels. In de bebouwing worden schakelinstallaties en twee vermogenstransformatoren met een elektrisch vermogen van 22,5 MVA geplaatst. Het maximaal in te schakelen vermogen van het station bedraagt 45 MVA.

Het bouwen van een transformatorstation is in strijd met het bestemmingsplan ‘Noordelijke Bedrijventerreinen’, omdat de locatie een groenbestemming heeft waar geen gebouwen of bedrijvigheid is toegestaan. Hiervoor dient een nieuw bestemmingsplan opgesteld te worden.

Terinzagelegging ontwerpbesluiten

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken is digitaal raadpleegbaar op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. De rechtstreekse link is: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00117-0002

De stukken alsmede deze publicatie zijn ook raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

Transformatorstations Stedin | Gemeente Zoetermeer

Indienen van zienswijzen

Van 16 december 2023 tot en met 26 januari 2023 kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze op de ontwerpbesluiten indienen.

Schriftelijke zienswijzen (geen e-mail) op het ontwerpbestemmingsplan richt u aan de gemeenteraad van Zoetermeer.

Schriftelijke zienswijzen (geen e-mail) op het ontwerpbesluit hogere waarden geluid richt u aan Burgemeester en wethouders van Zoetermeer.

In beide gevallen is het postadres: Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 079.

U kunt ook online, via een webformulier op de website van de gemeente Zoetermeer, een zienswijze indienen.

Dat kan via deze link: Zoetermeer - Zienswijze indienen over ontwerp-omgevingsbesluit - Informatie vooraf.

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan dient u een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en in kunt vullen op www.zoetermeer.nl.

Zoetermeer, 15 december 2023

Burgemeesters en wethouders van Zoetermeer,

Naar boven