Hotspotlijkt Covid-19

Hotspot van gemeenten Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel 2020-2022

 

TOELICHTING

 

INLEIDING

Op grond van artikel 5, 1, sub e, van het Archiefbesluit 1995 kunnen in bijzondere gevallen archiefstukken die in een selectielijst zijn gewaardeerd als te vernietigen alsnog worden gewaardeerd als te bewaren.

 

HOTSPOTS: DEFINITIE EN CRITERIA

Een hotspot is een gebeurtenis of kwestie die zorgt voor een opvallende of intensieve interactie tussen overheid en burgers en/of burgers onderling. Het gaat dus om zaken die veel maatschappelijke beroering veroorzaken. Een hotspot voldoet aan één of meer van de volgende criteria:

 

  • Er is sprake van een (schokkende) gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen die (nationaal en/of regionaal en/of lokaal) voor veel maatschappelijke beroering zorgt en waarvoor uitzonderlijk veel aandacht bestaat in de media. Bijvoorbeeld: de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn (2011); de vuurwerkramp in Enschede (2000); het neerstorten van vlucht MH17 (2014); het uitbreken van de vogelgriep (2014).

  • Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die belangrijke principiële tegenstellingen tussen burgers aan het licht brengt, het debat over de kwestie maakt veel emoties los. Bijvoorbeeld: de discussie over Zwarte Piet (2013 e.v.).

  • Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die aanleiding is voor een intensief publiek debat over het functioneren van de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld: het delen van de metadata van telefoonverkeer met de NSA door de AIVD (2014); de Schipholbrand (2005).

  • Er is sprake van een politieke kwestie waardoor de positie van de minister of het Kabinet ernstig is bedreigd. Bijvoorbeeld: de fraude met toeslagen door Bulgaren (2013); de nationalisatie van ABN AMRO (2008).

HOTSPOTMONITOR: INSTRUMENT VOOR IDENTIFICATIE VAN HOTSPOTS

De hotspotmonitor is gericht is op het identificeren van gebeurtenissen en kwesties in de samenleving die grote invloed hebben uitgeoefend op de activiteiten van de organisatie. Het doel van de periodieke hotspotmonitor is om er voor te zorgen dat de archiefbescheiden die betrekking hebben op deze hotspots worden aangewezen voor blijvende bewaring.

 

De gehanteerde criteria en procedure zijn beschreven en vastgelegd in de selectielijst voor de gemeenten en intergemeentelijke organen 2020, meer in het bijzonder cat. 12.2, cat 3.1 en cat 20.1.

 

VERHOUDING TOT DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG)

De AVG gaat uit van het principe van doelbinding: persoonsgegevens mogen enkel verwerkt worden voor uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden en niet zomaar voor andere doeleinden. De AVG maakt daarbij een onderscheid tussen gewone persoonsgegevens, bijzondere persoonsgegevens en strafrechtelijke gegevens. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl.

 

Voor blijvend te bewaren gegevens geldt ook de 'archivering in het algemeen belang'. Archivering in het algemeen belang is in de AVG beperkt tot overheidsinstanties of openbare of particuliere organen die wettelijk verplicht zijn om archiefbescheiden te beheren. Het uitgangspunt is dat archiefvormers 'archivering in het algemeen belang' al toepassen tijdens het verzamelen van persoonsgegevens en dus niet alleen ná overbrenging naar een archiefbewaarplaats. In het kader van 'archivering in het algemeen belang' is het permanent bewaren van persoonsgegevens verenigbaar met de oorspronkelijke rechtmatige doeleinden waarvoor ze zijn verzameld. De belangenafweging en motivatie tot het permanent bewaren moet zijn neerslag vinden in de selectielijst, waarover, desgevraagd, verantwoording moet kunnen worden afgelegd.

 

Concreet vermeldt bovengenoemde selectielijst reeds voor elk proces of en, zo ja, welke categorie persoonsgegevens wordt verwerkt. Daarbij aansluitend wordt de wettelijke grondslag aangegeven op basis waarvan de organisatie de gegevens oorspronkelijk heeft verwerkt en wordt verduidelijkt welke persoonsgegevens (BSN, NAW-gegevens, medische gegevens, IP-adressen, enzovoort) worden verwerkt. Een beslissing tot blijvende bewaring wordt uiteindelijk gemotiveerd in de systeemanalyse. De hotspotlijst bouwt voort op de selectielijst en dient dus enkel de (eventuele) gewijzigde waardering te verantwoorden, zonder alle informatie uit de selectielijst te hernemen.

 

DISCLAIMER

Na vaststelling van de hotspotlijst zal bepaald worden welke archiefbescheiden uitgezonderd worden van vernietiging. Mogelijk zijn archiefbescheiden al vóór vaststelling van een hotspotlijst vernietigd volgens de geldende selectielijst. Het is ook mogelijk dat archiefbescheiden met betrekking tot een hotspot niet uitgezonderd worden van vernietiging omdat deze niet van belang zijn voor de reconstructie van de hotspot.

 

HOTSPOTS GEMEENTE GELDROP-MIERLO, NUENEN EN SON EN BREUGEL

 

Uniek nummer

1651207

 

Hotspot

Corona (COVID-19 of SARS-CoV-2)

 

Datering

Maart 2020 — januari 2022

 

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

 

Tegenstellingen tussen burgers / emoties ❑

 

 

Debat functioneren overheid ❑

 

 

Positie minister/kabinet ❑

 

 

Op 11 maart 2020 heeft de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van het nieuwe Coronavirus (ook wel COVID-19 of SARS-CoV-2 genoemd) officieel aangemerkt als pandemie. Ook in Nederland is veel maatschappelijke beroering en uitzonderlijk veel aandacht voor dit onderwerp in de media. De [naam organisatie] voert een regierol en werkt samen met allerlei organisaties om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken.

 

 

  • Uitvoerend met betrekking tot de geldende wet- en regelgeving.

  • Ondersteunend

 

Mogelijke andere betrokken organisaties

VRBZO

 

 

 

6. BIJLAGEN

 

6.1 BIJLAGE 1: INFORMATIESCHEMA

 

Informatieoverzicht COVID-19 gemeenten Geldrop-Mierlo, Son en Breugel, Nuer

 

Nr.

Informatieobjecten

Begin- datum

Eind- datum

Organisatieonderdeel

1

Handhaving op de noodverordeningen VRBZO en Tijdelijke wet maatregelen covid-19/Tijdelijke regeling maatregelen covid-19

1-3-2020

mrt-22

gemeenten Nuenen, Son en Breugel, Geldrop-Mierlo

2

Plan van aanpak nafase

jul-21

aug-21

ledere gemeente apart

3

Tijdelijke

subsidieregeling naleving controle op

Coronatoegangsbewijzen

sep-21

mrt-22

Iedere gemeente apart

4

Externe communicatie bestuurders, zoals videoboodschappen en inwonersbrieven

1-3-2020

jan-22

Iedere gemeente apart

 

Naar boven