Gemeenteblad van Tilburg
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Tilburg | Gemeenteblad 2023, 536276 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Tilburg | Gemeenteblad 2023, 536276 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Makersfonds subsidie 2025– 2028 Tilburg
In het Cultuurplan Tilburg 2025-2028 is opgenomen dat de gemeente een subsidie inricht onder de titel Makersfonds om directe ondersteuning te bieden aan makers in kunst en cultuur. Dit sluit aan bij de ambitie van Tilburg om stad van makers te zijn. Het Makersfonds betreft een projectsubsidie regeling voor talent, experiment, vernieuwing en actualiteit. Het doel van het Makersfonds is mogelijk maken dat makers met een thuisbasis in de gemeente Tilburg zich kunnen ontwikkelen en aan hun ambities kunnen werken.
In deze regeling wordt verstaan onder:
In gemeente Tilburg gevestigde natuurlijke -en privaatrechtelijke rechtspersonen: Voor individuele aanvragers geldt dat men ingeschreven moet staan als inwoner van Tilburg. Voor collectieve aanvragers geldt dat minstens de helft van het collectief ingeschreven moet staan als inwoner van gemeente Tilburg, de rechtsvorm zélf moet ook KvK ingeschreven staan in Tilburg.
Subsidie op grond van deze subsidieregeling kan worden aangevraagd door in gemeente Tilburg gevestigde natuurlijke en privaatrechtelijke rechtspersonen dan wel een collectief van natuurlijke personen wiens doelstelling primair gericht is op het vervaardigen van kunst door professionele makers.
Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door het college voor de in artikel 4 bedoelde activiteiten.
Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor projecten op het gebied van het creëren van kunst die plaatsvinden in de periode 2025 – 2028.
Artikel 6.Niet subsidiabele kosten
De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:
Artikel 8. Subsidievorm en hoogte van de subsidie
Het college verstrekt op grond van deze regeling een eenmalige subsidie van maximaal € 9.000,-
Artikel 9. Wijze van verdeling
De subsidie wordt verdeeld middels een tendersysteem. Alle volledige en tijdig ingediende aanvragen worden voorgelegd aan een adviescommissie. Deze commissie bestaat uit twee leden van de Adviescommissie meerjarige subsidie cultuur en 1 beleidsmedewerker cultuur en adviseert het college over de toekenningen.
Indien toepassing van het vijfde lid ertoe leidt dat aanvragen met een gelijke beoordeling eindigen, wordt rangschikking van die aanvragen bepaald door loting.
De loting vindt plaats middels trekking in aanwezigheid van een notaris en ten minste twee onafhankelijke waarnemers. De trekking wordt schriftelijk vastgelegd door de notaris. De eerst getrokken aanvraag, wordt als hoogste gerangschikt.
Subsidieverlening kan naast de in de artikelen 4:25 en 4:35 Awb en de artikel 9 van de ASVT geregelde gevallen ook (deels) geweigerd worden indien:
Het Makersfonds wordt twee keer per jaar opengesteld. De indientermijn voor de eerste subsidieronde wordt kenbaar gemaakt in januari. In juni wordt de indientermijn voor de tweede subsidieronde bekendgemaakt.
Dit is een regeling zoals bedoeld in artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Tilburg. De bepalingen van deze verordening zijn van toepassing voor zover daarvan in deze regeling niet wordt afgeweken. Dit betekent ook dat de verantwoordingsartikelen van de ASVT onverkort van toepassing zijn.
Toelichting begrippen Makersfonds
Hieronder wordt ingegaan op een aantal begrippen dat genoemd worden
In veel gevallen wordt bij fondsen en overheden artistieke kwaliteit getoetst aan de hand van vakmanschap, oorspronkelijkheid en zeggingskracht. De gemeente Tilburg volgt deze lijn.
Vakmanschap betrekking op de ambachtelijke vaardigheid van de betrokken makers. Vakmanschap valt niet één-op-één samen met het gevolgd hebben van een vakopleiding. Oorspronkelijkheid gaat over de eigenheid en de herkenbare artistieke signatuur zoals die uit het project naar voren komt. Zeggingskracht ten slotte hangt af van de wijze waarop en de mate waarin de het project naar verwachting het publiek zal aanspreken of bijdraagt aan de ontwikkeling van de betreffende discipline.
Met artistieke ontwikkeling bedoelen we de mate waarin het project bijdraagt aan de ontwikkeling van de artistieke kwaliteit van de aanvrager. De artistieke ontwikkeling wordt dus getoetst op basis van de ontwikkeling van de aanvrager op het gebied van vakmanschap, oorspronkelijkheid en zeggingskracht.
Onder meerwaarde wordt bedoeld wat het project 'doet' voor Tilburg, wat de tegenprestatie is van de aanvrager als hij/zij/hen subsidie ontvangt voor zijn/haar/hen activiteiten. Hierbij kan gedacht worden aan een presentatie in een van de basisvoorzieningen of op andere podia en locaties in de stad als het bijvoorbeeld gaat om een muziek-, dans- of theaterproductie. Of in een presentatieruimte of pop up locaties voor visuele kunsten of locaties waar filmvertoning plaatsvindt.
De meerwaarde kan ook zijn dat de aanvrager aangeeft hoe hij/zij de opgedane kennis en ervaring deelt met en overdraagt aan collega's en het publiek of de manier waarop een project verbindingen legt tussen verschillende culturele partijen in de stad.
Uitvoerbaarheid en zakelijke kwaliteit
Met uitvoerbaarheid bedoelen we een realistisch haalbaar en duidelijk plan van aanpak voor het project. Met 'zakelijke kwaliteit' bedoelen we de financiële haalbaarheid van uw project, en de aard en omvang van de kosten in relatie tot het project en het belang voor Tilburg. Dit wordt getoetst op verschillende aspecten:
Volledige begroting: U geeft alle (mogelijke) bronnen van inkomsten op, óók de niet-gekapitaliseerde bronnen van inkomsten. Als u ook bij andere fondsen subsidie hebt aangevraagd kunt u dit ook opgeven als inkomsten, een vereiste is dat u al wél de aanvraag hebt ingediend. Inkomsten die gegenereerd wordt door de uitvoering van uw project, denk bijvoorbeeld aan uitkoop van een concert, dienen ook opgegeven te worden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-536276.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.