Besluit van de raad van de gemeente Nissewaard tot wijziging van de Erfgoedverordening Nissewaard 2016 (aanpassing aan de Omgevingswet en regeling van vergunningvrij onderhoud)

De raad van de gemeente Nissewaard;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november 2023;

 

gelet op artikel 17.9 van de Omgevingswet en op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

gezien het advies van de commissie Leefomgeving van 22 november 2023;

 

besluit de volgende verordening vast te stellen:

 

Eerste wijziging van de Erfgoedverordening Nissewaard 2016.

Artikel I  

De Erfgoedverordening Nissewaard 2016 wordt gewijzigd als volgt:

 

A.

Paragraaf 1 en artikel 1 worden vervangen door:

Paragraaf 1 De gemeentelijke adviescommissie

 

Artikel 1 Advisering over het beheer en behoud van cultureel erfgoed

De commissie, bedoeld in de Verordening commissie ruimtelijke kwaliteit Nissewaard, wordt belast met de advisering aan burgemeester en wethouders ingevolge de artikelen 2, 4 en 5 van deze verordening. Burgemeester en wethouders kunnen ook in andere gevallen advies vragen. De commissie kan uit eigen beweging advies uitbrengen aan burgemeester en wethouders.

 

B.

In artikel 2, derde lid, wordt 'artikel 5, vierde lid' vervangen door 'artikel 5, vijfde lid'.

 

C.

In artikel 2, vierde en vijfde lid, en in artikel 4, derde en vierde lid, wordt 'Erfgoedcommissie' vervangen door 'commissie'.

 

D.

In artikel 5, tweede lid, wordt 'artikel 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht' vervangen door 'artikel 5.1, eerste lid, onder a, van de Omgevingswet'.

 

E.

In artikel 5 wordt, onder vernummering van het derde en vierde lid tot vierde en vijfde lid, een lid ingevoegd, luidende:

 

  • 3.

    Het tweede lid is niet van toepassing op een activiteit in, aan of op een gemeentelijk monument als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder a en b, met betrekking tot:

     

    • a.

      noodzakelijke reguliere werkzaamheden die zijn gericht op het behoud van de monumentale waarden, als detaillering, profilering, vormgeving, materiaalsoort en kleur niet worden gewijzigd;

    • b.

      alleen inpandige wijzigingen van een onderdeel van het monument dat uit het oogpunt van monumentenzorg geen waarde heeft.

F.

In artikel 5, vierde lid (nieuw), wordt 'Erfgoedcommissie' vervangen door 'commissie'.

 

G.

In artikel 7, tweede lid, wordt 'De artikelen 6 en 10 van de Algemene subsidieverordening Nissewaard' vervangen door 'De artikelen 7 en 10 van de Algemene subsidieverordening Nissewaard 2022'.

 

H.

In artikel 7, derde lid, wordt na 'Nissewaard' ingevoegd '2022'.

 

I.

In artikel 9, in de aanhef van het eerste lid, wordt 'als in het daar vigerende bestemmingsplan niet is voldaan aan artikel 3.1.6, vijfde lid, van het Besluit ruimtelijke ordening' vervangen door 'als in het daar vigerende omgevingsplan niet is voldaan aan artikel 5.130 van het Besluit kwaliteit leefomgeving'.

 

J.

Artikel 9, eerste lid, onder a, wordt vervangen door:

 

  • a.

    voor de activiteit een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, eerste of tweede lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht of artikel 5.1, eerste lid, onder a, van de Omgevingswet is verleend;

K.

In artikel 10, tweede lid, wordt 'artikel 5, eerste, tweede en vierde lid' vervangen door 'artikel 5, eerste, tweede en vijfde lid'.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt tegelijk in werking met de Wet van 23 maart 2016, houdende regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving (Omgevingswet).

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Nissewaard op 6 december 2023.

de griffier,

S.J.M. Mackaij

de voorzitter,

F. van Oosten

Naar boven