Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Den Helder, houdende wijziging van de Afvalstoffenverordening Den Helder 2018

 

De raad van de gemeente Den Helder;

 

 

gelezen het raadsvoorstel nummer …… van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 24 oktober 2023;

 

 

gelet op de Omgevingswet en hoofdstuk 3 van de Wet dieren;

 

 

kennis genomen hebbende van de voorbereidende commissievergadering …………………………………. op (datum);

 

 

besluit:

 

 

De Afvalstoffenverordening Den Helder 2018 als volgt te wijzigen:

 

 

Artikel 1 Wijziging Afvalstoffenverordening Den Helder 2018

 

A. In artikel 1 worden de onderdelen e tot en met o verletterd tot f tot en met p, en wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

 

  • e.

    gezelschapsdieren: honden, katten, knaagdieren, kooi- en volièredieren, duiven en vissen. Konijnen, kippen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders, eenden, ganzen en fazanten behoren eveneens tot deze categorie indien er geen commerciële opbrengst aan verbonden is, zoals de (commerciële) productie van vlees, wol, pels, eieren, pluimen of huiden;

 

 

B. Artikel 1, onderdeel o, komt te luiden:

 

o. wet: de Omgevingswet

 

 

C. Artikel 25, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Het is verboden buiten een daarvoor door het college bestemde plaats een afvalstof, stof of voorwerp op of in de bodem te brengen, te storten, te houden, achter te laten of anderszins te plaatsen op een wijze die aanleiding kan geven tot hinder of nadelige beïnvloeding van het milieu.

 

 

D. Artikel 25, vierde lid, komt te luiden:

 

  • 4.

    Het verbod geldt niet als voor de opslag van afvalstoffen een omgevingsvergunning is afgegeven.

 

 

E. In hoofdstuk 5 wordt na artikel 29 het volgende artikel ingevoegd:

 

Artikel 29a Ongeadresseerd drukwerk

  • 1.

    In dit artikel wordt verstaan onder:

    • a.

      huis-aan-huisblad: ongeadresseerd blad dat met een vaste frequentie gratis huis aan huis wordt verspreid in een geografisch beperkt gebied, waarvan tenminste aandeel 30% van de inhoud bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied, niet zijnde reclame;

    • b.

      ongeadresseerd reclamedrukwerk: reclamedrukwerk of proefmonsters van producten die gratis huis aan huis worden verspreid zonder vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger, niet zijnde:

      • i.

        een huis-aan-huisblad of andere informatie over werkzaamheden of activiteiten in de buurt die voor de bewoners of gebruikers van een woning, bedrijf of woonschip in die buurt van belang zijn om te weten;

      • ii.

        ii. drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties.

  • 2.

    Een huis-aan-huisblad mag worden bezorgd bij een perceel, tenzij de bewoner of gebruiker expliciet kenbaar heeft gemaakt geen prijs te stellen op het ontvangen ervan.

  • 3.

    Het is verboden ongeadresseerd reclamedrukwerk te bezorgen bij een perceel, tenzij de bewoner kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op het ontvangen ervan.

 

 

F. Artikel 32 komt te luiden:

 

Artikel 32 Afgifte autowrakken afkomstig uit een huishouden

Het is de eigenaar of kentekenhouder verboden zich te ontdoen van een autowrak, dat afkomstig is van een huishouden, anders dan door afgifte aan de houder van een omgevingsvergunning voor het demonteren van autowrakken of wrakken van tweewielige motorvoertuigen.

 

 

G. In hoofdstuk 6 wordt na artikel 32 het volgende artikel ingevoegd:

 

Artikel 32a Kadavers van gezelschapsdieren

  • 1.

    Voor de toepassing van dit artikel wordt onder gezelschapsdier verstaan: een dier dat de mens in of rond het huis houdt en verzorgt, niet zijnde een hobby- of landbouwhuisdier.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders wijzen een organisatie aan die [tevens] belast is met de inzameling van kadavers van gezelschapsdieren.

  • 3.

    Van ingezamelde kadavers wordt aangifte gedaan bij Rendac Son B.V. De kadavers worden bewaard en overgedragen aan Rendac Son B.V. in overeenstemming met het bepaalde bij of krachtens artikel 3.1 van de Wet dieren.

  • 4.

    Uiterlijk op de eerste werkdag die volgt op de dag waarop het gezelschapsdier dood is aangetroffen, geeft de houder van het kadaver dit af [aan een organisatie , bedoeld in het tweede lid].

  • 5.

    Tot het tijdstip van afgifte bewaart de houder het kadaver zodanig dat er geen vermenging is met ander materiaal.

  • 6.

    Het vierde lid is niet van toepassing op het kadaver dat wordt begraven op een terrein dat ter beschikking staat van de houder van het kadaver of dat uiterlijk de eerste werkdag na overlijden wordt afgegeven aan een ondernemer die is erkend op grond van artikel 24, eerste lid, onder b, c of d, van de Verordening 1069/2009/EG.]

 

 

H. Artikel 34 komt te luiden:

 

Artikel 34 Toezichthouders

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de krachtens artikel 18.4, eerste lid, van de wet milieubeheer, of krachtens artikel 18.6 van de Omgevingswet aangewezen ambtenaren.

 

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2024, met dien verstande dat onderdeel E van artikel 1 in werking treedt op 1 juli 2024 (A11.2).

 

 

 

Aldus besloten in de raadsvergadering van 27 november 2023.

voorzitter,

J.A. de Boer MSc.

griffier,

mr.drs. M.Huisman

Naar boven