Besluit van de raad van de gemeente Nissewaard tot wijziging van de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Nissewaard 2022

De raad van de gemeente Nissewaard;

 

gelezen het voorstel van de griffier van 29 november 2023;

 

gelet op artikel 95, eerste lid, van de Gemeentewet en op artikel 3.1.1, zesde lid, van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers;

 

gezien het advies van de commissie Bestuur van 21 november 2023;

 

besluit de Verordening rechtspositie Raads- en commissieleden Nissewaard 2022 te wijzigen als volgt.

Artikel I  

De bestaande tekst van artikel 10 van de Verordening rechtspositie Raads- en commissieleden Nissewaard 2022 wordt vervangen door de nieuwe tekst van artikel 10, als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 10 Langdurige afwezigheid

Indien een raadslid in een kalenderjaar 4 of meer van de gehouden raadsvergaderingen niet heeft bijgewoond anders dan vanwege ziekte of zwangerschap, wordt van de vergoeding voor de werkzaamheden, bedoeld in artikel 3.1.1, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers, 20% uitgekeerd op basis van het aantal bijgewoonde raadsvergaderingen afgezet tegen het aantal gehouden vergaderingen. Indien na afloop van een kalenderjaar blijkt dat een raadslid in het daarvoor liggende jaar 4 of meer vergaderingen niet heeft bijgewoond dan vindt op basis van nacalculatie een verrekening of terugvordering plaats.

Het recht op 20% van de vergoeding uitgekeerd op basis van het aantal bijgewoonde raadsvergaderingen afgezet tegen het aantal gehouden vergaderingen, wordt in dat geval berekend volgens de formule:

(a/b)20% x 12 x c, waarbij:

  • a.

    ‘a’ staat voor het totaal in het kalenderjaar bijgewoonde vergaderingen;

  • b.

    ‘b’ staat voor het totaal in het kalenderjaar gehouden vergaderingen;

  • c.

    ‘c’ staat voor het bedrag bedoeld in artikel 3.1.1., eerste lid van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers.

Artikel 10 Vermindering vergoeding wegens langdurige afwezigheid

  • 1.

    Aan een raadslid dat in een kalenderjaar ten minste vier raadsvergaderingen niet heeft bijgewoond, anders dan wegens ziekte of zwangerschap, wordt 20% van de vergoeding voor de werkzaamheden, bedoeld in artikel 3.1.1, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers, uitgekeerd op basis van het aantal in dat jaar bijgewoonde raadsvergaderingen.

  • 2.

    Een raadslid heeft een raadsvergadering niet bijgewoond als hij na te zijn opgeroepen, de presentielijst van die vergadering niet heeft getekend dan wel de verhindering wegens ziekte of zwangerschap niet tijdig heeft gemeld bij de griffier.

  • 3.

    De vergoeding, bedoeld in het eerste lid, wordt berekend volgens de formule:

    (a/b)20% x 12 x c, waarbij:

    • a.

      ‘a’ staat voor het aantal in het kalenderjaar bijgewoonde vergaderingen;

    • b.

      ‘b’ staat voor het aantal in het kalenderjaar gehouden vergaderingen waarvoor het raadslid is opgeroepen;

    • c.

      ‘c’ staat voor het bedrag, bedoeld in artikel 3.1.1., eerste lid, van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers.

  • 4.

    Het verschil tussen de vergoeding die is uitgekeerd en de vergoeding die na de berekening, bedoeld in het derde lid, uitgekeerd had moeten worden, wordt van het raadslid teruggevorderd.

  • 5.

    De vordering kan worden verrekend met de aan het raadslid uit te keren vergoeding.

  • 6.

    Aan de burgemeester wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend voor de uitvoering van dit artikel, waaronder de bevoegdheid om besluiten te nemen en te beslissen op bezwaarschriften en klachten. Voorafgaande aan de beslissing op een bezwaarschrift vindt overleg plaats met het seniorenconvent.

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin zij wordt geplaatst.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Nissewaard op 6 december 2023.

De griffier,

mr. S.J.M. Mackay

De voorzitter,

mr. F. van Oosten

Naar boven