Beleidskader en beleidsregels bodem onder de Omgevingswet 2024

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft op 28 november 2023 besloten:

 

  • het 'Beleidskader bodem onder de Omgevingswet gemeente Haarlemmermeer 2024, hoe omgaan met grondverzet en bodemsanering' onder de Omgevingswet vast te stellen;

  • de 'Beleidsregels bodem onder de Omgevingswet Haarlemmermeer' vast te stellen.

Inwerkingtreding

Dit beleidskader en deze beleidsregels treden gelijktijdig in werking met de Omgevingswet op 1 januari 2024.

 

Toelichting

Vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024, wijzigt ook de bodemwetgeving en is het nodig dat wij ons huidige bodembeleid, zoals opgenomen in de in de Nota Bodembeheer gemeente Haarlemmermeer, beleidskader voor grond- en baggerverzet en de Bodemkwaliteitskaart gemeente Haarlemmermeer 2022 (2022.0001079) (Nota Bodembeheer 2022), inpassen in het nieuwe wettelijke stelsel. Ons uitgangspunt hierbij is een zoveel mogelijk beleidsneutrale vertaling van het huidige beleid.

 

Enkele lokale regels die in de Nota Bodembeheer 2022 waren opgenomen, vallen automatisch onder het 'tijdelijke deel' van het omgevingsplan. De beleidsregels uit de Nota Bodembeheer 2022, die niet van rechtswege zijn opgenomen in het tijdelijk omgevingsplan, zijn opgenomen in het 'Beleidskader bodem onder de Omgevingswet gemeente Haarlemmermeer 2024, hoe omgaan met grondverzet en bodemsanering'. Voor de duidelijkheid voor initiatiefnemers zijn deze beleidsregels (Beleidsregels bodem onder de Omgevingswet Haarlemmermeer) tevens in een apart besluit opgenomen.

Het beleidskader bevat daarnaast een uitleg van de landelijk en lokaal geldende bodemregels. Hierdoor wordt het voor iedereen duidelijk welke landelijke en lokale (beleids)regels gelden bij activiteiten in, op of met de bodem in Haarlemmermeer.

Naar boven