Ter voorbereiding van het bestemmingsplan Nijmegen Centrum – Stationsomgeving – 4 (Nieuwe Marktstraat 52, poppodium) is door het college van burgemeester en wethouders op 28 februari 2023 een m.e.r.-beoordelingsbesluit genomen. Dit besluit houdt in dat belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen worden uitgesloten.
Per abuis is van het m.e.r.-beoordelingsbesluit niet tijdig kennisgegeven. Hierbij wordt dit alsnog gedaan.
Voor plannen en besluiten die ontwikkelingen bevatten die (mogelijk) belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben, geldt de verplichting om de procedure voor een milieueffectrapportage te doorlopen of te beoordelen of het doorlopen van een dergelijke procedure noodzakelijk is (een m.e.r.-beoordeling). Op die manier krijgt milieu een volwaardige rol in de afweging van belangen.
Sinds de wijziging van het Besluit m.e.r. per 1 april 2011 zijn er twee vormen van m.e.r.- beoordelingen:
- 1.
Projecten die vallen onder onderdeel D van de Bijlage bij het Besuit m.e.r.; en
- 2.
De vormvrije m.e.r.-beoordeling, ook wel de vergewisplicht genoemd. Achterliggende gedachte hierbij is dat ook kleine projecten het milieu relatief zwaar kunnen belasten.
Voor de vormvrije m.e.r.-beoordeling gelden twee voorwaarden:
- 1.
Het gaat over één of meer activiteiten die voorkomen op de D-lijst van het Besluit m.e.r.; en
- 2.
De omvang van die activiteit(en) ligt onder de drempelwaarde (kolom 2 van de D-lijst van het Besluit m.e.r.).
De herontwikkeling van het oude waterpompstation valt mogelijk onder onderdeel D 11.2 van het Besluit m.e.r.: ‘de aanleg, wijziging of uitbreiding van een stedelijk ontwikkelingsproject met inbegrip van de bouw van winkelcentra of parkeerterreinen’, aangezien het plan voorziet in de volgende functies:
· Een poppodium met een zaal geschikt voor 250 bezoekers en ondersteunende horeca;
· Ruimte voor kantoren.
Het college van burgemeester en wethouders stelt voorop dat geen sprake van een stedelijk ontwikkelingsproject. In dat geval is de verplichting om een m.e.r.-beoordelingsbesluit te nemen niet aan de orde.
Zorgvuldigheidshalve en voor het geval wel sprake zou zijn van een activiteit als bedoeld in het Besluit m.e.r., heeft het college van burgemeester en wethouders op 28 februari 2023 op basis van de aanmeldingsnotitie besloten dat geen milieueffectrapport gemaakt hoeft te worden. De aanmeldingsnotitie is als bijlage 13 aan de plantoelichting gehecht. Uit de aanmeldingsnotitie blijkt dat belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zijn uitgesloten. Er hoeft dus geen milieueffectrapport gemaakt te worden.
Dit m.e.r.-beoordelingsbesluit, alsmede de aanmeldingsnotitie, hebben gedurende zes weken, te weten vanaf vrijdag 14 april 2023 tot en met donderdag 25 mei 2023, ter inzage gelegen bij de Informatiebalie in de Stadswinkel, Mariënburg 30 te Nijmegen. Op grond van artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht wordt deze beoordeling echter beschouwd als een voorbereidingsbesluit, waartegen geen direct bezwaar of beroep open staat. Derhalve is het m.e.r.-beoordelingsbesluit niet vatbaar voor bezwaar en beroep, tenzij deze beslissing een belanghebbende los van het voor te bereiden besluit rechtstreeks in zijn belang treft.