Ontwerp beleidswijziging recreatiewoningen Noordzeeduinen

Het college van burgemeester en wethouders, bijeengekomen in een vergadering op 28 november 2023, heeft het besluit genomen in te stemmen met de ontwerp beleidswijziging recreatiewoningen Noordzeeduinen en deze gedurende zes weken ter inzage te leggen.

In het bestemmingsplan Recreatiewoningen Noordzeeduinen Vlieland is vastgelegd dat in een recreatiewoning niet meer dan één recreatiewoning aanwezig mag zijn. Van oudsher zijn er meerdere recreatiewoningen in het gebied aanwezig waarin twee recreatiewoningen zijn ondergebracht (2 onder 1 kap). Deze recreatiewoningen zijn ooit gebouwd onder de voorwaarde dat zij beschikbaar zouden moeten komen voor sociaal toerisme: eenvoudige huisjes met een lagere huurprijs. Uiteindelijk zijn er 31 2 onder 1 kap recreatiewoningen gebouwd. Daarvan zijn er nog 14 over. Daarmee verdwijnt langzamerhand de mogelijkheid om op het recreatiewoningenterrein kleinschalig en betaalbaar te recreëren.

Om kleine verblijfseenheden op het recreatiewoningenterrein te behouden, heeft het college ingestemd met de beleidswijziging om bij nieuwbouw in afwijking van het bestemmingsplan het bestaande aantal recreatiewoningen binnen de recreatiewoningen te mogen behouden. De beleidswijziging houdt in dat eigenaren van recreatiewoningen met meerdere verblijfseenheden vrijwillig kunnen besluiten om de meerdere kleine verblijfseenheden te behouden. Er gaat geen verplichting gelden. Eigenaren kunnen dus ook besluiten om, zoals tot dusver vereist, er één recreatiewoning van te maken.

Indienen zienswijzen

De ontwerp beleidswijziging ligt voor een ieder vanaf maandag 11 december 2023 tot en met maandag 22 januari 2024 ter visie. Tijdens deze periode kan een ieder zijn of haar zienswijzen tegen de beleidswijziging kenbaar maken, door een gemotiveerde mondelinge of schriftelijke zienswijze in te dienen. Voor het maken van mondelinge zienswijzen neemt u contact op met de heer J. Kleefstra (tel. 0562-452718). Schriftelijke zienswijzen stuurt u aan burgemeester en wethouders van Vlieland, Postbus 10, 8899 ZN Vlieland. Zienswijzen kunnen tevens per e-mail worden ingediend aan de heer J. Kleefstra (j.kleefstra@vlieland.nl).

U kunt de ontwerp beleidswijziging inzien tijdens openingstijden van het gemeentehuis, enkel op afspraak.

Het document is digitaal beschikbaar via de website van de gemeente Vlieland onder https://www.vlieland.nl/collegebesluiten besluitenlijst_bw_28_november_2023.pdf nr 7.

 

 

 

Naar boven