Gemeenteblad van Geldrop-Mierlo
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Geldrop-Mierlo | Gemeenteblad 2023, 524240 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Geldrop-Mierlo | Gemeenteblad 2023, 524240 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Verordening op de Adviescommissie omgevingskwaliteit gemeente Geldrop-Mierlo
[Deze bekendmaking is slechts een tekstplaatsing. De oorspronkelijke publicatie is op 22 juli 2022 bekendgemaakt, beschikbaar via Gemeenteblad 2022, 336505.]
De raad van de gemeente Geldrop-Mierlo;
gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo d.d. 24 mei 2022;
gehoord de Commissie Ruimte d.d. 22 juni 2022;
gelet op de artikelen 108 en 149 van de Gemeentewet en gelet op artikel 17.9 lid 1 van de Omgevingswet;
Verordening op de Adviescommissie omgevingskwaliteit gemeente Geldrop-Mierlo
Artikel 2. Taak en werkzaamheden
adviseert de commissie op verzoek van burgemeester en wethouders over het door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanwijzen van een onroerende zaak als rijksmonument ingevolge artikel 3.1, eerste lid, van de Erfgoedwet of over het aan een locatie geven van de functie-aanduiding gemeentelijk monument op grond van artikel 4.2, eerste lid, van de wet;
adviseert de commissie op verzoek van burgemeester en wethouders in een geval van een verkenning als bedoeld in artikel 5.48, tweede lid, van de wet en in andere gevallen waarin burgemeester en wethouders een advies nodig achten in verband met een verkenning van een mogelijk bestaande of toekomstige opgave in de fysieke leefomgeving;
adviseert de commissie op verzoek van burgemeester en wethouders over het geven van beschikkingen op grond van verordeningen als bedoeld in artikel 149 van de Gemeentewet die een eis bevatten ten aanzien van de omgevingskwaliteit, zoals bijvoorbeeld een standplaatsvergunning, ligplaatsvergunning of exploitatievergunning horecabedrijven.
Artikel 3. Verplichte advisering
Burgemeester en wethouders winnen advies van de commissie in omtrent een te nemen beslissing als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder a, onderdelen 1 ̊ tot en met 3 ̊, en onder b.
Voor de bezetting van de commissie draagt de Odzob bij vacatures nieuwe leden en plaatsvervangers voor. De door de Odzob voorgedragen leden en plaatsvervangers dienen te beschikken over de vereiste deskundigheid, alsmede maatschappelijke kennis en ervaring, in ieder geval met inachtneming van het bepaalde in lid 3.
De door de Odzob voorgedragen leden worden benoemd op persoonlijke titel op grond van hun professionele deskundigheid die nodig is voor de advisering, alsmede op grond van maatschappelijke kennis en ervaring. Delegatie van de bevoegdheid tot benoeming van leden en plaatsvervangers aan burgemeester en wethouders is overeenkomstig het bepaalde in artikel 10.3 Algemene wet bestuursrecht en artikel 156 van de Gemeentewet mogelijk.
Gelet op de beslistermijn van de Omgevingswet brengt de commissie advies uit binnen een termijn van één week, tenzij burgemeester en wethouders een kortere termijn hebben aangegeven.
Artikel 8. Beraadslaging en standpuntbepaling
De vergaderingen waarin een of meer adviezen over aanvragen om omgevingsvergunning door of namens de commissie worden vastgesteld zijn openbaar. De agenda voor de vergadering van de commissie wordt tijdig op een geschikte wijze bekendgemaakt. Indien burgemeester en wethouders – al dan niet op verzoek van de aanvrager – een verzoek doen tot niet-openbare behandeling, dan dienen burgemeester en wethouders daaraan klemmende redenen op grond van artikel 5.1 van de Wet open overheid ten grondslag te leggen. De openbaarheid geldt zowel voor de beraadslagingen, de beoordeling als de adviezen. De openbaarheid geldt niet voor informeel overleg.
Over de uit te brengen adviezen wordt niet besloten dan in aanwezigheid van ten minste twee leden. Over een advies over een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een rijks- of gemeentemonumentenactiviteit met betrekking tot een monument wordt niet besloten dan in aanwezigheid van ten minste één lid met deskundigheid op het gebied van de monumentenzorg.
Leden die als opdrachtgever, ontwerper of anderszins betrokken zijn bij de uitvoering van een activiteit waarvoor een aanvraag is gedaan waarover de commissie adviseert, onthouden zich van medewerking aan het desbetreffende advies en zijn tijdens de behandeling van en de besluitvorming over het advies niet in de vergadering aanwezig.
Artikel 9. Afdoening onder verantwoordelijkheid van de commissie
De commissie kan onverminderd het bepaalde in artikel 17.9, eerste lid, van de wet, de advisering over een aanvraag om een omgevingsvergunning of over de voorbereiding van een andere beschikking onder verantwoordelijkheid van de commissie overlaten aan een of meer daartoe aangewezen leden, of een subcommissie.
Artikel 11. Verwerking van het advies
In geval burgemeester en wethouders een besluit nemen in afwijking van het door de commissie uitgebrachte advies, zenden zij een afschrift van die beschikking aan de commissie.
Artikel 13. Relatie met andere adviseurs
Bij het aanstellen van een supervisor, een kwaliteitsteam of een andere adviseur op het gebied van de omgevingskwaliteit, niet zijnde een lid of een adviseur van de commissie dragen burgemeester en wethouders zorg voor een goede afstemming tussen de werkzaamheden van deze adviseur en de commissie.
Als voor de inwerkingtreding van de wet een aanvraag om een besluit is ingediend, blijft het oude recht, met betrekking tot de commissies op het gebied van welstand en monumentenzorg van kracht, met dien verstande dat de ‘Adviescommissie omgevingskwaliteit gemeente Geldrop-Mierlo’ wordt geacht de in artikel 8 van de Woningwet, dan wel de in artikel 9.1, eerste lid, onder a, van de Erfgoedwet in samenhang met artikel 15 van de Monumentenwet 1988 bedoelde commissie te zijn.
Artikel 17. Vervallen oude regeling
De regels met betrekking tot de welstand- en erfgoedcommissie in hoofdstuk 9 van de ‘Bouwverordening Geldrop-Mierlo 2012’ en de daarbij behorende bijlage (‘Reglement van orde op de gemeentelijke welstand- en erfgoedcommissie’) vervallen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-524240.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.