Verordening tot wijziging van de Algemene Subsidie Verordening Eemsdelta 2021 (2e wijziging)

De raad van de gemeente Eemsdelta,

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 november2023,

BESLUIT

Vast te stellen de

Verordening tot wijziging van de Algemene Subsidie Verordening Eemsdelta 2021 (2e wijziging)

Artikel I

De Algemene Subsidie Verordening Eemsdelta 2021 wordt als volgt gewijzigd:

A.

In artikel 1 komt de definitie van 'jaarsubsidie' te luiden:

jaarsubsidie: subsidie die per kalenderjaar of voor een bepaald aantal kalenderjaren aan een instelling voor een periode van maximaal vier jaar wordt verstrekt ten behoeve van voortdurende activiteiten.

B.

Aan artikel 3 wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

4. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd te besluiten over het verstrekken van subsidies met inbegrip van de subsidies als bedoeld in artikel 4:23, derde lid, van de wet en met inachtneming van de door de gemeenteraad vastgestelde begroting.

C.

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

In het zesde lid wordt 'Het college kan' vervangen door 'Burgemeester en wethouders kunnen'.

D.

Aan artikel 6 wordt in het tweede lid een sub toegevoegd en sub d, e en f worden vernummerd tot sub e, f en g, luidende:

d. de subsidieaanvrager die een egalisatiereserve, bestemmingsreserve of voorziening heeft gevormd, vermeldt bij de aanvraag voor een subsidie, de stand van de egalisatiereserve, bestemmingsreserve of voorziening op het moment van de aanvraag.

E.

Aan artikel 12 wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

5. De subsidieontvanger die een jaarsubsidie ontvangt heeft toestemming van burgemeester en wethouders nodig voor de in artikel 4:71 eerste lid onder a, c en d van de wet genoemde handelingen.

F.

Artikel 13 komt te luiden:

Artikel 13. Egalisatiereserve en verrekening

1. Een ontvanger van een jaarsubsidie die meer dan € 50.000 bedraagt, mag een egalisatiereserve vormen als bedoeld in artikel 4:72, eerste lid, van de wet. De egalisatiereserve is in de betreffende jaarrekening duidelijk te herleiden.

2. De ontvanger van een andere subsidie dan bedoeld in het eerste lid kan burgemeester en wethouders verzoeken een egalisatiereserve te mogen vormen. In dat geval is artikel 4:72 van de wet van overeenkomstige toepassing.

3. De jaarlijkse toevoeging aan de egalisatiereserve bedraagt ten hoogste 10 procent van de over het kalenderjaar verleende jaarsubsidie. De egalisatiereserve bedraagt ten hoogste 25 procent van de over het kalenderjaar verleende jaarsubsidie.

4. Indien de hoogte van de egalisatiereserve de in lid 3 genoemde 25 procent overschrijdt, zal de subsidie bij de vaststelling naar evenredigheid worden verlaagd.

5. De egalisatiereserve wordt uitsluitend aangewend voor kosten die direct samenhangen met de gesubsidieerde activiteiten. Aanwending van bedragen vanuit de egalisatiereserve voor andere doeleinden is enkel toegestaan na vooraf verkregen toestemming van burgemeester en wethouders.

6. De besteding van de egalisatiereserve wordt jaarlijks verantwoord met het activiteitenverslag en het financieel verslag of jaarrekening van het jaar waarop de subsidievaststelling betrekking heeft. De egalisatiereserve wordt als een aparte reserve in de boekhouding van de instelling opgenomen en beheerd.

7. Burgemeester en wethouders kunnen bepalen dat de egalisatiereserve slechts binnen een zekere termijn kan worden gebruikt. Is de reserve gedurende deze termijn niet geheel gebruikt, dan wordt het restant door burgemeester en wethouders teruggevorderd.

8. Indien sprake is van een onverschuldigd betaald subsidiebedrag wordt dit verrekend met de aan dezelfde subsidieontvanger voor een ander tijdvak verstrekte subsidie voor dezelfde activiteiten.

9. Burgemeester en wethouders kunnen, in bijzondere gevallen, gelet op het belang van een aanvrager, afwijken van het bepaalde in het derde en vierde lid, voor zover toepassing leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

G.

Na artikel 13 wordt artikel 13a toegevoegd, luidende:

Artikel 13a. Bestemmingsreserves en voorzieningen

1. De subsidieontvanger die een jaarsubsidie ontvangt van meer dan € 50.000,- per jaar en een bestemmingsreserve, fonds of voorziening heeft of wil vormen die (mede) is opgebouwd uit gemeentelijke subsidiegelden, dient hiervoor schriftelijk toestemming te vragen aan burgemeester en wethouders.

2. Een verzoek tot het vormen van een bestemmingsreserve of voorziening dient vergezeld te gaan van:

a. het doel van de bestemmingsreserve of voorziening;

b. een meerjarig investeringsplan of onderhoudsplan.

3. Indien toestemming door burgemeester en wethouders tot het vormen van een bestemmingsreserve of voorziening is verkregen, mag een aanvrager die subsidie ontvangt niet afwijken van de vastgestelde dotaties, ook al is er sprake van een negatief exploitatietekort.

4. De aanvrager meldt een voornemen om uitgaven ten laste te brengen van een toegestane bestemmingsreserve of voorziening zo spoedig mogelijk aan burgemeester en wethouders, tenzij dat voornemen reeds uit de begroting bij de aanvraag blijkt.

 

H.

Artikel 15 tweede lid, komt te luiden:

1. Het tweede lid, sub d wordt vernummerd tot sub e.

2. Het tweede lid, sub d (nieuwe nummering) komt te luiden:

d. bij een subsidie tussen de € 50.000,- en de € 100.000,- een samenstellingsverklaring opgesteld door een onafhankelijk accountant;

3. Het tweede lid, sub e (nieuwe nummering) wordt als volgt gewijzigd:

- '€ 50.000' wordt gewijzigd in '€ 100.000'.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt op de eerste dag na bekendmaking in werking. Deze wijzigingsverordening is van toepassing op subsidieaanvragen die betrekking hebben op 2024 en volgende.

Aldus besloten in de openbare vergadering van 13 december 2023.

De raad van de gemeente Eemsdelta

B. Visser

Voorzitter

T.G.C. Kramer-Klein

Griffier

Naar boven