Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Voorziening Amsterdamse Familie School 2023-2027, bijlage 3, hoofdstuk 5 van de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid Amsterdam 2019 in verband met de vereenvoudiging van de aanvraag- en beoordelingsprocedure (Eerste wijziging Amsterdamse Familie School 2023-2027)

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 oktober 2023,

gelet op Gelet op artikel:

  • Artikel 6 en 128 van de Wet op het primair onderwijs (Wpo)

  • Artikel 6 en 123 van de Wet op de expertisecentra (Wec)

  • Artikel 5.1, eerste lid en 5:23 van de Wet op het voortgezet onderwijs 2020 (Wvo)

  • Artikel 149 van de Gemeentewet

Besluit dat:

Artikel I  

Bijlage 3 (Voorzieningen Kansengelijkheid) bij de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid

Amsterdam 2019 wordt in hoofdstuk 5 Voorziening Amsterdamse Familie School 2023-2027 als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Artikel 5.5, eerste lid komt te luiden:

    • Het college rangschikt de aanvragen die het college niet heeft geweigerd op grond van artikel 5.9, eerste lid aanhef en onder a. of b. of het tweede lid onder a., b. of c. en voor subsidie in aanmerking komen op een prioriteitenlijst.

  • 2.

    Artikel 5.5, derde lid komt te luiden:

    • a.

      de mate waarin de door de school uit te voeren Amsterdamse Familie School in lijn is met de schoolontwikkeling zoals opgenomen in het schoolplan en het strategisch beleidsplan van het bestuur;

    • b.

      de mate waarin de schoolleiding bij de (door)ontwikkeling van de Amsterdamse Familie School aan wil sluiten bij en wil participeren in externe projecten gericht op kansengelijkheid;

    • c.

      het percentage doelgroep leerlingen dat op 1 oktober 2021 stond ingeschreven op de school;

    • d.

      of een school valt onder een masterplan in het stadsdeel Nieuw-West of Zuidoost of onder de Aanpak Noord in het stadsdeel Noord.

  • 3.

    Artikel 5.5, vierde lid komt te luiden:

    • Per afzonderlijk in het derde lid onder a. en b. genoemd criterium kan maximaal 30 punten worden behaald. Voor de in het derde lid onder e. genoemde criterium wordt voor 20-40% doelgroep leerlingen 10 punten, voor 40-60% doelgroep leerlingen 20 punten en voor meer dan 60% doelgroep leerlingen 30 punten gegeven. Voor de in het derde lid onder f. genoemde criterium wordt 10 punten gegeven.

  • 4.

    Artikel 5.8, onder a komt te luiden:

    • het aanvraagformulier met bijbehorende begroting, waarin wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:

      • i.

        een onderbouwing waarom de ontwikkeling van de Amsterdamse Familie School past bij de school(ontwikkeling);

      • ii.

        de andere relevante projecten of ontwikkelingen rondom de school of buurt;

      • iii.

        de visie van de schoolleiding van waaruit zij de Amsterdamse Familie School willen (door)ontwikkelen en uitvoeren;

      • iv.

        de taakomschrijving en positionering van de projectleider.

  • 5.

    Artikel 5.9, eerste lid, onder b komt te luiden:

    • een aanvraag op grond van de beoordeling van de criteria genoemd onder artikel 5.5, derde lid onder a. en b. in totaal minder dan 30 punten heeft behaald of op een criterium minder dan 10 punten heeft gescoord.

  • 6.

    Artikel 5.11, onder a komt te luiden:

    • voor 1 februari 2024 verstrekt de subsidieontvanger een nadere uitwerking van de aanvraag in de vorm van een concreet uitvoerbaar plan betreffende de (door)ontwikkeling en uitvoering van de Amsterdamse Familie School in de periode 1 maart 2024 tot en met 1 augustus 2025.

Artikel II  

De Toelichting Bijlage 3 Voorzieningen Kansengelijkheid wordt als volgt gewijzigd:

 

  • Artikel 5.8 komt te luiden:

    • Bij het concreet uitvoerbaar plan dient een bestaande Amsterdamse Familie School aan te geven op welke wijze de school gebruik maakt van eerder opgedane ervaringen in de periode 2019-2023.

Artikel III  

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad en werkt terug tot 15 juni 2023.

Artikel IV  

Deze regeling wordt aangehaald als Eerste wijziging Amsterdamse Familie School 2023-2027.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 29 november 2023.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting

Deze wijziging betreft de eerder door de gemeenteraad op 8 juni 2023 vastgestelde Voorziening Amsterdamse Familie School 2023-2027. Schoolbesturen hebben de gemeente gemeld dat de aanvraagtermijn onvoldoende ruimte biedt voor scholen om een zorgvuldig doordacht plan op te stellen voor de subsidieaanvraag. De schoolbesturen hebben daarom de gemeente verzocht om de aanvraag- en beoordelingsprocedure te vereenvoudigen. Besloten is om dit verzoek te honoreren, door de uit te vragen informatie te beperken en als gevolg daarvan ook het aantal beoordelingscriteria, waarop de ingestelde commissie die het college adviseert over de subsidieaanvragen te verminderen.

 

Naar aanleiding hiervan heeft het college besloten om voorafgaande aan de besluitvorming over de ingediende aanvragen deze vereenvoudiging te formaliseren door deze wijzigingen met terugwerkende kracht op te nemen in deze voorziening. Daarbij heeft het college overwogen dat deze wijziging op verzoek van de schoolbesturen tot stand is gekomen en de schoolbesturen dit via hun vereniging desgevraagd achteraf nog schriftelijk hebben bevestigd. Het risico dat schoolbesturen zich met deze wijziging niet kunnen verenigen en hiertegen bezwaar indienen omdat zij hierdoor benadeeld worden, wordt minimaal geacht. De wijziging van het college is ‘tijdelijk’ en dient achteraf nog te worden bekrachtigd door de gemeenteraad, waarna de wijziging in de vorm van een Verordening tot wijziging van de VloA 2019, zoals hier het geval is wordt doorgevoerd.

 

Als gevolg van de wijziging beoordeelt de adviescommissie niet meer of de doelen en resultaten die de school met de invoering van de Amsterdamse Familie School wil bereiken, haalbaar zijn, omdat deze nog onvoldoende concreet zijn uitgewerkt bij de aanvraag. Om dezelfde reden is eveneens vervallen het beoordelingscriterium of er sprake is van evenwichtige verhouding tussen de kosten van de te subsidiëren activiteiten en de daarmee te bereiken doelen. Deze onderdelen dienen verder worden uitgewerkt in een concreet uitvoerbaar plan, waarvoor de scholen en hun besturen twee extra maanden tot 1 februari 2024 de tijd krijgen (wijziging 6). Deze extra tijd vloeit voort uit de vertraagde besluitvorming vanwege de benodigde wijzigingen in de voorziening.

 

De wijziging werkt terug tot 15 juni 2023, de datum waarop deze voorziening in werking is getreden.

 

In artikel 3 van de VloA 2019 heeft de gemeenteraad geregeld dat het college deze verordening tijdelijk kan aanvullen met nieuwe voorzieningen. Deze mogelijkheid heeft de wetgever in artikel 128 van de Wpo, artikel 123 van de WEC en in artikel 5:23, vierde lid van de WVO 2020 gecreëerd om snel in te kunnen spelen op ontwikkelingen. Gelet op de urgentie voor het wijzigen van de voorziening Amsterdamse Familie School, heeft het college ook in dit geval gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Dit omdat een wijziging een veel minder grote impact heeft dan een nieuwe voorziening, wordt de wijziging van een voorziening geacht onderdeel uit te maken van deze bevoegdheid. De hiervoor genoemde artikelen bepalen verder dat een aanvullende voorziening binnen 12 weken voorgelegd moet worden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad kan besluiten om de tijdelijke aanvulling al dan niet te bekrachtigen. Indien de gemeenteraad besluit om af te zien van bekrachtiging, heeft dit geen gevolgen voor aanvragen die al zijn ingediend voor de tijdelijke aanvulling. Na de bekrachtiging door de gemeenteraad maakt de wijziging definitief deel uit van de voorziening.

Naar boven