Wijzigingsbesluit verordening maatschappelijke ondersteuning Ede 2020

De raad van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer 421350;

gelet op de artikel 2.1.4a, eerste en vierde lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

besluit:

Artikel I

De Verordening maatschappelijke ondersteuning Ede 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 26, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:

  • 3.

    De hoogte van de bijdrage voor een of meerdere voorzieningen samen bedraagt het landelijk vastgestelde tarief per maand, tenzij overeenkomstig hoofdstuk 3 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 geen bijdrage is verschuldigd.

 

B

De Toelichting op de Verordening Maatschappelijke ondersteuning Ede 2020 wordt als volgt gewijzigd:

Artikelsgewijs

De toelichting op artikel 26, 27 en 28 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 26, 27 en 28. Regels voor een bijdrage in de kosten van een maatwerkvoorziening, pgb, beschermd wonen en opvang

De eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening mag niet meer zijn dan de kostprijs. In het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 staan regels over de eigen bijdrage. De regels over de eigen bijdrage in deze verordening moeten hierop aansluiten.

Vanaf 1 januari 2020 betalen alle cliënten die gebruik maken van één of meer Wmo maatwerkvoorzieningen, met uitzondering van degenen die gebruik maken van beschermd wonen zorg in natura of maatschappelijke opvang, ongeacht inkomen en vermogen, een maximale bijdrage per maand. De hoogte van deze bijdrage wordt landelijk vastgesteld. Wij volgen het landelijk vastgesteld tarief.

Cliënten die gebruik maken van beschermd wonen zorg in natura of maatschappelijke opvang blijven een eigen bijdrage betalen die afhankelijk is van het inkomen en vermogen.

Artikel II.

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking op de achtste dag na die van bekendmaking.

 

 

 

 

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van 23 november 2023, zaaknummer 421350.

De raad voornoemd,

dr. G.H. Hagelstein

de griffier,

mr. L.J. Verhulst

de voorzitter.

Toelichting

Artikel 26

Bij ministeriële regeling is het wettelijk geregelde abonnementstarief van € 19 geïndexeerd. Met ingang van 1 januari 2014 wordt het abonnementstarief € 20,60 per maand. De reden hiervoor is dat in de afgelopen periode de kosten van gemeenten zijn gestegen door de verhoging van het loon- en prijspeil. Door indexatie zal de bijdrage meegroeien met kostenstijgingen van de Wmo-voorzieningen.

De wijziging van het abonnementstarief moet in de verordening worden doorgevoerd. Ter voorkoming dat de verordening na indexatie periodiek moet worden aangepast, wordt in het derde lid van artikel 26 geen bedrag meer vermeld, maar wordt verwezen naar het landelijk vastgestelde tarief.

Normaliter wordt de toelichting op de verordening niet gewijzigd als de verordening zelf wordt aangepast. De toelichting heeft als doel de verordening te verduidelijken maar is zelf geen algemeen verbindend voorschrift. In dit geval is bij uitzondering toch besloten de toelichting te wijzigen omdat het laten staan van de toelichting op het voorheen geldende artikel tot misverstanden zou kunnen leiden.

 

Naar boven