Ontwerp uitwerkingsplan ‘Bronsgeest 2023’ met bijbehorend ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder en ontwerp exploitatieplan Bronsgeest, 1e herziening ter inzage, gemeente Noordwijk

Het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk maakt als gevolg van het bepaalde in artikel 3.9a Wro, de artikelen 76 en 110c van de Wet geluidhinder en artikel 6.14, eerste lid Wro bekend dat het ontwerp uitwerkingsplan Bronsgeest 2023 met het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder en het ontwerp exploitatieplan Bronsgeest, 1e herziening ter inzage liggen. 

Plangebied

Het uitwerkingsplan heeft betrekking op het noordwestelijke deel van het agrarische gebied ten oosten van de woonkern Noordwijk-Binnen. Het plangebied bevindt zich ten noordoosten van de wijk Boechorst en ten zuidoosten van de wijk Boerenburg van de woonkern van Noordwijk-Binnen. Het plangebied bestaat uit (voormalige) bollenvelden en is grofweg gelegen tussen de achterste grenzen van de percelen aan de Gooweg (inclusief het parkeerterrein op de hoek Gooweg-Van Berckelweg), de toegangsweg die is gelegen tussen Gooweg 24 en 26, de watergang tussen de Nieuwe Vaart en Boerenburg, de Nieuwe Vaart zelf en de Van Berckelweg. De exacte begrenzing is in het uitwerkingsplanen de eerste herzien van het exploitatieplan weergegeven.

Inhoud van het ontwerp uitwerkingsplan Bronsgeest 2023

Om de aanleg van het toekomstige woongebied mogelijk te kunnen maken, is voorliggend uitwerkingsplan opgesteld. Met dit uitwerkingsplan wordt de huidige bestemming 'Woongebied - Uit te werken' uitgewerkt in zogenaamde globale eindbestemmingen. Hierin zijn de gehele (hoofd) water- (hoofd) groen- en (hoofd)wegenstructuur vastgelegd en de bouwvlakken voor de woningen aangegeven. Waar de verschillende typen woningen (vrijstaand, twee-onder-een kap en rijwoningen) precies komen, is in dat geval nog niet gedefinieerd. Wel is aangegeven waar de hoogbouw is toegestaan.

Inhoud ontwerpbesluit hogere waarden Bronsgeest

Ten behoeve van het nieuw op te stellen uitwerkingsplan dient getoetst te worden aan de Wet geluidhinder. De bouwlocatie ligt binnen de wettelijke geluidzone van de provinciale weg N206, de Van Berckelweg (N444) en de Gooweg. Het plangebied ligt grotendeels binnen de bebouwde kom, en wordt daarom voor dat deel gezien als binnenstedelijk gebied, zoals bedoeld in de Wet geluidhinder (Wgh). Een deel van de N206 is een autoweg en om die reden ligt een deel van het plan in buitenstedelijk gebied. In het ontwerp uitwerkingsplan wordt de geluidsgevoelige functie ‘wonen’ mogelijk gemaakt.

De maximale grenswaarde die kan worden verleend, is afhankelijk van de situatie en is in beginsel voor stedelijke situaties maximaal 63 dB. Voor buitenstedelijke situaties en binnen de geluidszone van een autoweg (in dit geval de N206) is dit maximaal 53 dB.

Voor dit plan is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uit dit akoestisch onderzoek blijkt dat de voorkeurswaarde voor het wegverkeerslawaai, zoals bedoeld in artikel 82 van de Wgh, vanwege het verkeer op de provinciale weg N206, Van Berckelweg (N444) en Gooweg ter plaatse van het plangebied zal worden overschreden.

Maatregelen om de geluidbelasting tot de voorkeurswaarde terug te dringen zijn onvoldoende doeltreffend. Ook zijn er overwegende bezwaren van verkeerskundige, stedenbouwkundige, en/of financiële aard. Daarom is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.

Inhoud ontwerp exploitatieplan Bronsgeest, 1e herziening

De 1e herziening van het exploitatieplan Bronsgeest dient ertoe om de noodzakelijke publiekrechtelijke basis voor het kostenverhaal (art. 6.17 Wro) en voor het stellen van locatie-eisen (art. 6.13 Wro) voor de gebiedsontwikkeling in Bronsgeest te bestendigen en te actualiseren.

Terinzagelegging

Het ontwerp uitwerkingsplan ‘Bronsgeest 2023' met bijbehorend ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder en het ontwerp exploitatieplan Bronsgeest, 1e herziening liggen vanaf woensdag 6 december 2023 tot en met dinsdag 16 januari 2024 ter inzage. De stukken zijn op afspraak in te zien in het gemeentehuis aan de Voorstraat 42 te Noordwijk. U kunt de stukken ook digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl . De documenten hangen als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom ). Via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nlhttp://www.ruimtelijkeplannen.nl/ kunt u de stukken voor het ontwerp uitwerkingsplan bekijken met de plancodering NL.IMRO.0575.UPBronsgeest2023-on01 en voor het ontwerpexploitatieplan, 1e herziening met plancodering NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01.

Zienswijze indienen ontwerp exploitatieplan Bronsgeest, 1e herziening

Belanghebbenden kunnen een zienswijze op het ontwerp exploitatieplan, 1e herziening indienen. Als belanghebbende wordt aangemerkt degene die een grondexploitatieovereenkomst heeft gesloten met betrekking tot de in de ontwerp-herziening van het exploitatieplan betrokken gronden, of degene die eigenaar is van de in de ontwerp-herziening van het exploitatieplan betrokken gronden of degene die kan aantonen rechtstreeks belangen te hebben bij het ontwerp. Dit moet binnen de termijn van de terinzagelegging (woensdag 6 december 2023 tot en met dinsdag 16 januari 2024) en kan mondeling, maar bij voorkeur schriftelijk (gemotiveerd en ondertekend) worden ingediend.

Een zienswijze op het ontwerp exploitatieplan, 1e herziening moet worden gericht aan de raad van de gemeente Noordwijk, Postbus 298, 2200 AG Noordwijk, onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp exploitatieplan Bronsgeest, 1e herziening’. Voor een eventuele mondelinge (telefonische) zienswijze kunt u contact opnemen met het team Ruimtelijke Ontwikkeling, (071) 36 60 000.

Zienswijze indienen ontwerp uitwerkingsplan Bronsgeest 2023

Een ieder kan een zienswijze op het ontwerp uitwerkingsplan Bronsgeest 2023 indienen. Dit moet binnen de termijn van de terinzagelegging (woensdag 6 december 2023 tot en met dinsdag 16 januari 2024) en kan mondeling, maar bij voorkeur schriftelijk (gemotiveerd en ondertekend) worden ingediend.

Een zienswijze op het ontwerp moet worden gericht aan het college van de gemeente Noordwijk, Postbus 298, 2200 AG Noordwijk, onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp uitwerkingsplan Bronsgeest 2023’. Voor een eventuele mondelinge (telefonische) zienswijze kunt u contact opnemen met het team Ruimtelijke Ontwikkeling, (071) 36 60 000.

Zienswijze indienen ontwerpbesluit hogere waarden Bronsgeest

Belanghebbenden kunnen een zienswijze op het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder indienen. De zienswijze moet worden gericht aan: het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk, per adres Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden. Voor een eventuele mondelinge (telefonische) zienswijze kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst West Holland, (071) 40 83 100.

Informatieavond

Op woensdag 13 december a.s. bent u van harte welkom tussen 19.00 uur en 21.00 uur in de rotonde van het Gemeentehuis op de Voorstraat 42 te Noordwijk. Het projectteam is dan aanwezig om uw eventuele vragen te beantwoorden over het ontwerp uitwerkingsplan.

Naar boven