Ontwerp bestemmingsplan Klooster Nieuw Sion

 

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer deelt mee dat van 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024 voor iedereen ter inzage ligt:

 

• Het ontwerp bestemmingsplan ‘Klooster Nieuw Sion’.

 

Inhoud

Klooster Nieuw Sion is gevestigd aan de Vulikerweg 6 te Diepenveen, nabij de provinciale weg tussen Deventer en Raalte. Van 1890 tot 2015 is het een trappistenklooster geweest, de monniken zijn sinds enkele jaren naar een andere locatie vertrokken. Sinds december 2015 heeft de Stichting Nieuw Sion het beheer en de exploitatie van het klooster overgenomen, met het doel het religieuze en culturele erfgoed te bewaren. Het klooster is de afgelopen jaren volop in ontwikkeling geweest en ook voor de komende jaren zijn er plannen om het complex en de activiteiten verder te ontwikkelen. De nieuwe activiteiten moeten passen binnen de leefregels van het klooster. Een aantal van de plannen en ontwikkelingen past niet in het vigerende bestemmingsplan. Het bestemmingsplan dient derhalve herzien te worden. Het ontwerp bestemmingsplan maakt een parkeerterrein in planologische zin mogelijk. Daarnaast regelt het ontwerp bestemmingsplan het 'wegbestemmen' van de sloopoppervlakte van landschap ontsierende bebouwing, waarvan de sloopoppervlakte (1.100m2) wordt ingebracht in de Sloopbank. Dit zodat deze sloopmeters ingezet kunnen worden voor andere projecten in het buitengebied van de gemeente Deventer.

 

Ook regelt dit ontwerp bestemmingsplan dat de bestemmingsomschrijving, die zich in het vigerende bestemmingsplan beperkt tot 'religie', zonder nadere bepalingen, verder wordt uitgewerkt met als doel duidelijkheid te creëren over toegestane gebruiksfuncties en bouwmogelijkheden. De afgelopen jaren hebben meerdere ontwikkelingen, reeds passend binnen het vigerende bestemmingsplan, plaatsgevonden op het terrein en in de gebouwen van het klooster. Deze functies worden in het ontwerp bestemmingsplan meegenomen als bestaande functies. Met deze aanpassingen sluit het ontwerp bestemmingsplan weer aan op de actualiteit en maakt het duidelijk welke functies en ontwikkelingen nu en in de toekomst mogelijk zijn op het terrein en in de gebouwen van het klooster.

 

Inzien

Het ontwerp bestemmingsplan kunt u inzien op:

• http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0150.P404-OW01

• De digitale bestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld op https://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/manifest/NL.IMRO.0150.P404-OW01/

 

Het ontwerp bestemmingsplan kunt u ook inzien op:

http://www.deventer.nl/bestemmingsplannen onder het kopje ‘in procedure zijnde bestemmingsplannen’.

 

Ook kunt u het plan inzien tijdens de openingstijden bij:

• Publiekscontacten Vergunningen, Grote Kerkhof 1

Raadpleeg voor uw bezoek de website van de gemeente voor de openingstijden en voorwaarden. Of neem contact op met het algemene telefoonnummer van de gemeente Deventer: 14 0570.

Reageren

Het ontwerp bestemmingsplan ligt van donderdag 7 december 2023 tot en met woensdag 17 januari 2024 ter inzage. U kunt tot en met woensdag 17 januari 2024 reageren. Lees hieronder hoe u kunt reageren.

Als u een reactie wilt geven op het ontwerp bestemmingsplan ‘Klooster Nieuw Sion’ dan brengt u een zienswijze in.

• Stuur uw schriftelijke zienswijze aan:

De gemeenteraad

t.a.v. het team Projecten, Realisatie en Ontwikkeling

Postbus 5000

7400 GC Deventer

o.v.v. ‘zienswijze ontwerp bestemmingsplan ‘Klooster Nieuwe Sion’

• Dien uw zienswijze digitaal in via:

www.deventer.nl/zienswijze

• Maak uw zienswijze telefonisch kenbaar bij de heer J. Hindriksen van het team Projecten, Realisatie en Ontwikkeling, telefoon 14 0570.

Het is helaas niet mogelijk om uw zienswijze via e-mail in te dienen.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de inzageperiode van zes weken worden alle reactie samengevat en van een standpunt voorzien in een zogenaamde ‘zienswijzenota’. Mogelijk worden de plannen op onderdelen aangepast. Vervolgens worden de plannen ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Het vervolg

Nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, is er voor belanghebbenden de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Naar boven