Lijst met opgenomen categorieën aan te wijzen gevallen waarvoor ten behoeve van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit advies moet worden ingewonnen bij de raad

De raad van de gemeente Beek;

 

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2021;

 

gelet op het bepaalde in artikel 16.15 onder b Omgevingswet waaruit voortvloeit dat het nodig is dat een lijst wordt vastgesteld waarop categorieën worden aangewezen, waarvoor ten behoeve van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit advies moet worden ingewonnen bij de raad;

 

Besluit:

 

  • 1.

    de aan dit besluit gevoegde lijst met categorieën waarvoor ten behoeve van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit advies moet worden ingewonnen bij de raad vast te stellen;

  • 2.

    deze lijst met categorieën waarvoor ten behoeve van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit advies moet worden ingewonnen bij de raad van kracht laten worden op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt;

  • 3.

    de huidige lijst met categorieën waarvoor géén Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) nodig is in te trekken bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

  • 1.

    Het bouwen van zendmasten, voor zover deze niet vergunningsvrij zijn, hoger dan 30 meter bij gemeenschappelijk gebruik en hoger dan 15 meter bij privégebruik.

    Toelichting: gezien de hoogte (zowel bij gemeenschappelijk gebruik: 30 meter, als bij privégebruik: 15 meter) kan de impact van een zendmast groot zijn in relatie tot de omgeving. Daarnaast speelt (discussie over) straling (5G) hierbij ook een rol.

     

  • 2.

    Het bouwen van reclamemasten.

    Toelichting: ook masten met reclame uitingen vragen om een zorgvuldige inpassing in de omgeving gezien de hoogte en uitstraling van een dergelijk object. Dergelijk masten zijn niet op iedere plek wenselijk binnen de gemeente Beek.

     

  • 3.

    Het bouwen van woningen met dien verstande dat het bouwplan c.q. de woningbouwontwikkeling voorziet in meer dan 25 woningen.

    Toelichting: een woningbouwontwikkeling van meer dan 25 woningen vraagt een dermate ruimtebeslag dat dit veelal niet meer te realiseren is binnen het bestaand bebouwd gebied, tenzij het gestapelde woningen betreft. Derhalve zal het hier vaak gaan om uitbreiding van het bestaand bebouwd gebied (uitleglocatie). Dit vraagt om een goede ruimtelijke afweging in relatie tot de omgeving en aansluiting op de ruimtelijke structuur. Daarnaast dient de behoefte zowel kwantitatief als kwalitatief (de juiste woningen op de juiste plaats voor de juiste doelgroep) goed afgewogen te worden. Er moet sprake zijn van een goed woningbouwplan.

     

  • 4.

    De realisatie, bouw dan wel aanleg van voorzieningen voor het opwekken van duurzame energie, zoals zonneweiden, windturbines, biomassacentrales.

    Toelichting: de aanleg van voorzieningen voor het opwekken van duurzame energie wordt steeds actueler vanwege de klimaatdoelstellingen en energietransitie. Gezien de schaal en de impact van dergelijke voorzieningen vraagt dit om een zorgvuldige afweging in relatie tot de kwaliteiten van het buitengebied van de gemeente Beek. Voor zonneweiden is afzonderlijk beleid (Omgevingsbeleid voor zonneparken in de gemeente Beek), na een interactief doorlopen proces, vastgesteld op 4 februari 2021.

     

  • 5.

    Het bouwen en het wijzigen van functies ter plaatse van het terrein van de betonfabriek aan de Holle weg.

    Toelichting: de locatie van de betonfabriek is gezien de ligging een gevoelige locatie in het buitengebied van de gemeente Beek. Gezien de bestaande wens om deze locatie een nieuwe invulling te geven vraagt dit om de nodige zorgvuldigheid. Enerzijds wat is qua ontwikkeling acceptabel en anderzijds hoe kan het ingepast worden in het landschap. Rood versus groen.

     

  • 6.

    Het bouwen voor of de wijziging van functie voor gezamenlijke huisvesting afwijkend van een reguliere woonsituatie.

    Toelichting: Afwijkende woonsituaties leiden vaak tot discussie en vraagt altijd om een zorgvuldige afweging in relatie tot de omgeving. Onder reguliere woonsituatie wordt verstaan de bewoning van een woning door één persoon dan wel twee of meerdere personen in de vorm van een samenlevingsverband, die een duurzame (gemeenschappelijke) huishouding voeren of willen voeren, waarbij van een gemeenschappelijke huishouding sprake is van onderlinge verbondenheid en continuïteit in de samenstelling ervan.

     

Aldus besloten door de raad van de gemeente Beek in haar openbare vergadering van 17 februari 2022.

 

Beek, 17 februari 2022

GEMEENTERAAD,

Guliël Erven

Raadsgriffier

Christine van Basten-Boddin

Voorzittter

Naar boven