Gemeenteblad van Oude IJsselstreek
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oude IJsselstreek | Gemeenteblad 2023, 513231 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oude IJsselstreek | Gemeenteblad 2023, 513231 | beleidsregel |
BELEIDSREGEL OUDE IJSSELSTREEK ISOLEERT – Algemeen: vanaf 2023 Voor woningeigenaren
Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek.
Algemene Subsidieverordening 2020, raadsbesluit van de gemeente Oude IJsselstreek van 24 september 2020;
• artikel 147 van de Gemeentewet;
• artikel 4.2 t/m 4.15 van de Algemene wet bestuursrecht.
• de gemeenteraad in december 2021 een motie heeft aangenomen waarin de wens om onderzoek naar een gemeentelijke isolatieregeling wordt uitgesproken;
• het college zich naar aanleiding hiervan op 21 juni 2022 positief heeft uitgesproken tegenover een dergelijk isolatiefonds (vanaf nu subsidieregeling) te staan;
• het gewenst is om energiebesparende maatregelen (dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, isolatieglas HR++(+)) in bestaande particuliere woningen te stimuleren omdat deze maatregelen bijdragen aan de doelstelling om Oude IJsselstreek energieneutraal te maken, en aan het terugdringen van de gevolgen van de energiecrisis;
BELEIDSREGEL OUDE IJSSELSTREEK ISOLEERT Algemeen: vanaf 2023
Artikel 2. Algemene Subsidieverordening
De Algemene Subsidieverordening 2020, van de gemeente Oude IJsselstreek die door de gemeenteraad is vastgesteld op 24 september 2020 is van toepassing.
De doelstelling van de beleidsregel is het stimuleren van bepaalde energiebesparende maatregelen in de bestaande woningen van woningeigenaren in de gemeente Oude IJsselstreek.
Artikel 4. Natuurlijke personen
In afwijking van art. 1.6 lid 1 van de Algemene Subsidieverordening 2020 van de gemeente Oude IJsselstreek wordt de subsidie verleend aan particulieren die eigenaar en bewoner zijn van een huis.
Artikel 6. Lijst van maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen;
1. Dakisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van minimaal 3,5 m2 K/W. De isolatie van de vloer van de niet-verwarmde vliering wordt beschouwd als dakisolatie.
2. Vloerisolatie met een isolatiewaarde (Rd-waarde) van minimaal 3,5 m2 K/W
3. Gevel- of spouwmuurisolatie door het isoleren van nog niet geïsoleerde muren door het
4. Isolatieglas: HR++ of HR+++. Voor HR++-glas geldt een U-waarde van ten hoogste 1,2 W/m2K, voor Triple-glas geldt een U-waarde van ten hoogste 0,7 W/m2K.
5. Voor alle bovengenoemde maatregelen geldt dat zij enkel genomen mogen worden in lijn met de wet natuurbeheer.
Artikel 7. Uitsluitingscriterium
Maatregelen die verplicht zijn vanuit bestaande regelgeving, doordat ze bijvoorbeeld geëist worden in de bouwvoorschriften van het bouwbesluit of van de gemeente, komen niet in aanmerking voor subsidie.
Artikel 8. Zelfwerkzaamheid (doe het zelf)
Aanvullende bepalingen bij zelf uitvoeren;
1. Enkele maatregelen zoals genoemd in artikel 6 mogen door de woningeigenaar zelf worden uitgevoerd. Het betreft: dakisolatie, vloerisolatie, HR++/+++ glas en gevelisolatie, met uitzondering van spouwmuurisolatie.
2. De eigenaar die in eigen beheer energiebesparende verbeteringen aan de woning aanbrengt voert de werkzaamheden (eventueel aan de hand van deskundig advies of begeleiding) goed en veilig uit.
3. Eigen werkuren komen niet voor vergoeding in aanmerking, de materiaalkosten wel.
4. Dezelfde groepen en maximale subsidiebedragen gelden zoals genoemd in artikel 5.
5. Er kan alleen subsidie worden uitgekeerd nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.
6. Subsidie is enkel mogelijk wanneer de factuur- of rekeningdatum van de materiaalkosten valt op 1 januari
Artikel 9. Subsidieplafond en looptijd van de regeling
1. Het subsidieplafond bedraagt € 200.000 in 2023. Vanaf 2024 bedraagt het subsidieplafond € 200.000 voor de jaren 2024 en 2025 gezamenlijk.
2. Indien het subsidieplafond voor een bereikt is, worden binnenkomende aanvragen aangehouden. Mocht de regeling na 2025 nog worden verlengd en/of het subsidieplafond worden verhoogd, dan worden de aangehouden aanvragen weer in behandeling genomen. Mocht de regeling niet worden verlengd en het subsidieplafond niet worden verhoogd, dan worden de aangehouden aanvragen afgewezen.
3. De regeling loopt vooralsnog tot en met 31 december 2025. Uiterlijk op die datum worden alle aangehouden aanvragen alsnog toegekend of afgewezen. Subsidie aanvragen kan tot 1 oktober 2025.
Artikel 10. Aanvraag- en afhandelingsprocedure
1. Subsidie kan worden aangevraagd via het portal van het Agem Energieloket. Aanvragen kan vanaf 1 april 2023 tot 1 oktober 2025. Er kan subsidie worden aangevraagd voor isolatiemaatregelen die worden uitgevoerd vanaf 1 januari 2023, dus met terugwerkende kracht. De factuurdatum is hierin leidend en mag niet vóór 1 januari 2023 liggen.
2. Via dit portal kan de aanvrager een digitaal aanvraagformulier invullen. Het aanvraagformulier moet tijdig, correct en volledig zijn ingevuld. Het is in principe niet mogelijk om zaken via de post te regelen. Als er digitale obstakels zijn, dan kan de aanvrager contact opnemen met de klantenservice van het Energieloket, zij zullen de aanvrager dan ondersteunen.
3. Naast het genoemde aanvraagformulier dienen de volgende documenten te worden geüpload in het portaal:
a. Bij het laten uitvoeren door een bedrijf: een offerte of prijsopgave van de uit te voeren maatregelen met uitleg. Uit de offerte of prijsopgave moet, naast een afgesproken prijs, blijken welke materialen er gebruikt worden, wat de isolatiewaarde hiervan is en wat de geschatte vierkante meters geïsoleerde oppervlakte is. De factuurdatum moet liggen op of na 1 januari 2023.
b. bij zelfwerkzaamheid: een korte beschrijving van de werkzaamheden; hierin dienen de materiaalkwaliteit, hoeveelheid (vierkante meters) en de kostenbegroting te worden aangegeven. Daarbij een factuur of rekening van de aangeschafte materialen. De aankoopdatum van materialen op de factuur of rekening moet zijn vanaf 1 januari 2023. Ook moeten er foto’s worden meegestuurd die laten zien dat de isolatiemaatregelen zijn aangebracht. Er geldt een minimum van vijf duidelijke foto’s per isolatiemaatregel.
4. Uit de meegestuurde kopieën van offertes, opdrachten en facturen moet blijken dat de woningeigenaar opdracht geeft en de maatregelen betaalt, en dat de maatregelen voldoen aan de gestelde eisen en zijn aangebracht aan de eigen woning.
5. De aanvrager ontvangt zo spoedig mogelijk na ontvangst van de volledige aanvraag van de subsidie een ontvangstbevestiging, waarin de ontvangstdatum is vermeld.
6. De subsidieaanvrager ontvangt op basis van de aanvraag binnen acht weken na datum binnenkomst van de aanvraag een besluit tot subsidieverlening. Dit besluit kan eenmaal met vier weken worden verdaagd.
7. In het geval het besluit tot subsidieverlening positief is, ontvangt de aanvrager een voorlopige subsidiebeschikking. De aanvrager voert de woningeigenaar de maatregelen uit binnen zes maanden na het besluit tot subsidieverlening. De factuurdatum is hierbij bepalend. De subsidie is dan gebaseerd op het bedrag dat op de offerte of opdrachtverlening is vermeld. Mocht de subsidie worden afgewezen, dan krijgt de aanvrager ook een beschikking.
8. Zodra de factuur bij de aanvrager binnen is, kan deze worden geüpload naar het portal van het Agem Energieloket. De subsidie wordt dan zo spoedig mogelijk definitief. De voorlopige beschikking wordt dan zo spoedig mogelijk omgezet in een definitieve beschikking, en het subsidiebedrag wordt zo spoedig mogelijk uitbetaald. Indien de facturen afwijken van de offerte heeft de gemeente het recht om de hoogte van de subsidie naar beneden aan te passen.
9. Bij zelfwerkzaamheid wordt subsidie uitgekeerd nadat alle werkzaamheden reeds zijn uitgevoerd. Indien er positief wordt besloten over een subsidieaanvraag, ontvangt de aanvrager direct een definitieve subsidiebeschikking.
10. Deze subsidieregeling mag gestapeld worden met andere subsidieregelingen. Bij stapeling gaat het subsidiebedrag uit van de daadwerkelijke betaalde en gemaakte kosten.
11. De uitvoering van de regeling zal steekproefsgewijs worden gecontroleerd.
12. Met het aanvragen van de subsidie verklaart de woningeigenaar dat hij een door de gemeente aangestelde inspecteur, op verzoek, in de gelegenheid zal stellen om de uitgevoerde werkzaamheden ter plaatse te inspecteren.
13. Met het ontvangen van de subsidie verklaart de woningeigenaar zich bereid om mee te werken aan publicitaire acties.
14. De gemeente kan een subsidie weigeren indien blijkt dat de verstrekte gegevens onjuist zijn.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-513231.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.