Bekendmaking voorgenomen verhuur grond aan de Nijkerkerstraat te Amersfoort 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort is voornemens, met inachtneming van een termijn van 20 kalenderdagen, ingaande de dag na deze publicatie, een huurovereenkomst aan te gaan voor de duur van (circa) 10 jaar met de Stichting Omnia Wonen voor het perceel grond gelegen aan de Nijkerkerstraat, kadastraal bekend gemeente Amersfoort sectie R nummer 868 ged. (hierna te noemen: de kavel). De kavel heeft een oppervlakte van ca. 2.277 m2.

In de gemeente Amersfoort is een groot tekort aan sociale huurwoningen met als gevolg lange wachtlijsten. Om de wachtlijsten te verkorten heeft de gemeenteraad van Amersfoort in 2017 de “Uitwerking strategie sociale woningbouw” en daaropvolgend in 2019 het “Deltaplan visie en aanpak woonopgave Amersfoort” vastgesteld. Op grond daarvan streeft de gemeente er naar elk jaar 350 sociale huurwoningen te (doen) bouwen. De gemeente doet daartoe een nadrukkelijk beroep op de in Amersfoort werkzame woningcorporaties, waaronder stichting Omnia Wonen.

Woningcorporaties zijn uitsluitend werkzaam in het belang van de volkshuisvesting en hebben als wettelijke verplichting de huisvesting te verzorgen voor huishoudens met een inkomen onder een bepaalde grens. Woningcorporaties voeren die taak onder andere uit door sociale huurwoningen te bouwen en te verhuren. Zij dragen op die manier bij aan de uitvoering van het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid. Over die bijdrage van woningcorporaties aan het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid worden jaarlijks prestatieafspraken gemaakt tussen de gemeente en woningcorporaties. Met het maken van deze prestatieafspraken zijn de woningcorporaties met de gemeente verbonden tot het verrichten van specifieke prestaties op het gebied van de volkshuisvesting. Dit en het feit dat ze, voor wat betreft deze taak, onder specifiek (overheids) toezicht staan, maakt dat wordt gewaarborgd dat langjarig wordt bijgedragen aan de doelstelling van de gemeente om sociale huurwoningen beschikbaar te hebben ter uitvoering van haar volkshuisvestingsbeleid.

De gemeente faciliteert de uitvoering van haar volkshuisvestingsbeleid door gronden die zij in haar bezit heeft en die kunnen worden ontwikkeld zoveel als mogelijk te bestemmen voor de bouw en verhuur van sociale huurwoningen en beschikbaar te stellen aan woningcorporaties.

De gemeente heeft, na onderzoek, de locatie aan de Nijkerkerstraat geschikt bevonden voor tijdelijke woningen voor verschillende doelgroepen waaronder statushouders. Stichting Omnia Wonen gaat voor deze doelgroepen op de kavel 40 flexwoningen realiseren voor een exploitatieperiode van tien jaar. Voor de kavel zal een omgevingsvergunning worden verleend voor het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan (10 jaar) ten behoeve van de bouw van 40 flexwoningen.

Met de voorgenomen verhuur van de kavel stelt de gemeente stichting Omnia Wonen in staat uitvoering te geven aan haar prestatieafspraken met de gemeente waarmee een bijdrage wordt geleverd aan het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid in het bijzonder het vergroten van de beschikbaarheid van sociale huurwoningen in Amersfoort voor genoemde doelgroepen.

Gelet op vorenstaande overwegingen zijn wij van oordeel dat de verhuur van de kavel kan plaatsvinden zonder bredere selectieprocedure. Volstaan wordt met deze voorafgaande bekendmaking.

Amersfoort, 9 januari 2023

Burgemeester en wethouders van Amersfoort

Naar boven