Besluit tot wijziging van het Beleid exploitatievergunning horeca en openbare inrichtingen Gemeente Nieuwegein 2019

De burgemeester van de gemeente Nieuwegein;

 

gelet op artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening;

 

besluit:

vast te stellen

 

Besluit tot wijziging van het Beleid exploitatievergunning horeca en openbare inrichtingen Gemeente Nieuwegein 2019;

 

Het Beleid exploitatievergunning horeca en openbare inrichtingen Gemeente Nieuwegein 2019 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I  

A.

In hoofdstuk 3.2 komt in de zin ‘Indien er wel (..) vijf categorieën’ de tekst ‘bestemmingsplan technisch (terug te vinden in de Staat van horeca-activiteiten)’ te vervallen en wordt vervangen voor:

planologisch

 

B.

In hoofdstuk 3.2 wordt na ‘Categorie 3: zware horeca’ de volgende zin toegevoegd:

Toekomstige categorieën: categorie 4 (perifere horeca) en 5 (verblijfshoreca).

 

C.

Hoofdstukken 3.2.2. tot en met 3.2.4. komen te vervallen en worden vervangen door de volgende tekst:

 

3.2.2. Lichte horeca

Onder lichte horeca vallen de horecabedrijven die, gelet op hun activiteiten en de aard van de omgeving, overwegend overdag en 's avonds zijn geopend. Het betreft inrichtingen gericht op het verstrekken van snacks, (kleine) maaltijden en/of alcoholvrije drank, zowel om ter plaatse op te eten als om mee te nemen. Ondergeschikt hieraan kan eventueel ook alcoholhoudende drank

worden verstrekt. Hierdoor veroorzaken zij slechts beperkte hinder voor omwonenden.

Voorbeelden van lichte horeca zijn lunchrooms, ontbijtzaken, broodjeszaken, koffie- en theeconcepten, snackbars, pannenkoekenrestaurants, ijssalons, fastfood zonder drive-thru en pizzeria’s die vooral gericht zijn op afhaal/bezorging.

 

Categorie 1 bedrijven mogen, op basis van het op 23 november 2023 vastgestelde omgevingsprogramma Horeca, open zijn van 06.00 – 23.00 uur. Afhalen en bezorgen binnen deze horecacategorie is, mede op basis van bovengenoemd omgevingsprogramma, toegestaan tot 01.00 uur.

 

3.2.3. Middelzware horeca

Onder middelzware horeca vallen de bedrijven die gedurende de dag en/of delen van de nacht (waarmee wordt gedoeld op het eerste deel van de nacht, niet tot diep in de nacht) geopend zijn. Het betreft inrichtingen gericht op het verstrekken van maaltijden en/of (alcoholhoudende) drank. Aanvullend kan incidenteel (tot maximaal 12x per jaar) entertainment wordt aangeboden, zoals een dansavond of live optreden (wel rekening houdende met de geluidsnormen en het Activiteitenbesluit, dan wel met een ontheffing hiervoor). Ondergeschikt aan de hoofdfunctie kan zaalverhuur voor besloten feesten en partijen plaatsvinden. Zij kunnen daardoor aanzienlijke hinder voor omwonenden veroorzaken. Deze bedrijven zijn over het algemeen alleen toelaatbaar in weinig gevoelige gebieden, zoals gebieden met primair een functie voor detailhandel en voorzieningen.

 

Wat betreft de term ‘ondergeschikt aan de hoofdfunctie’ wordt gedoeld op zalenverhuur als ondergeschikte activiteit en niet als hoofdactiviteit. Met andere woorden, als een restaurant (hoofdactiviteit) één keer per week een beschikbare ruimte verhuurd voor bruiloften en partijen (ondergeschikte activiteit), dan zou deze vorm passen binnen de categorie middelzware horeca.

 

Voorbeelden van middelzware horeca zijn restaurants, grand cafés, grillrooms (waaronder shoarma/kebab), zalen- en congrescentra en pizzeria’s waar in hoofdzaak ter plaatse gegeten wordt.

 

Op basis van het op 23 november 2023 vastgestelde omgevingsprogramma Horeca is het horeca welke binnen deze categorie valt, toegestaan om open te zijn van 07.00 – 00.00 uur doordeweeks. Op vrijdag en zaterdag gelden openingstijden van 07.00 - 01.00 uur.

 

3.2.4. Zware horeca

Hierbij gaat het om horecabedrijven die, voor een goed functioneren, hoofdzakelijk ’s nachts geopend zijn. Het betreft inrichtingen gericht op het verstrekken van met name alcoholhoudende drank, eventueel in combinatie met snacks en (kleine) maaltijden. Daarnaast kan op structurele basis entertainment worden aangeboden, zoals dansavonden en live optredens. Tot slot kan er (ook) sprake zijn van zaalverhuur voor openbaar toegankelijke feesten en partijen.

Deze bedrijven kunnen daardoor grote hinder voor de omgeving met zich mee brengen (door de muziek gedurende nachtelijke uren en/of de grote bezoekersstroom).

Voorbeelden van zware horeca zijn kroegen, clubs, discotheken, feest- en danscafés, partycentra en karaokebars.

 

Op basis van het op 23 november 2023 vastgestelde omgevingsprogramma Horeca is het horeca welke binnen deze categorie valt, toegestaan om open te zijn van 12.00 – 01.00 uur doordeweeks. Op vrijdag en zaterdag gelden openingstijden van 12.00 - 04.00 uur.

 

3.2.5. Aanvullende categorieën

In het op 23 november 2023 vastgestelde omgevingsprogramma Horeca zijn ook twee nieuwe horeca-categorieën opgenomen, namelijk Perifere horeca (categorie 4) en Verblijfshoreca (categorie 5). Perifere horeca heeft betrekking op horeca wat ligt aan de randen van het stedelijk gebied, op grotere afstand van woningen. Het betreft inrichtingen gericht op het verstrekken van een relatief snelle en eenvoudige maaltijd (fastfood) en alcoholvrije drank, zowel om ter plaatse op te eten maar in belangrijke mate ook om mee te nemen (waarvoor vaak een drive-thru functie is gerealiseerd). Ondergeschikt hieraan kan eventueel ook alcoholhoudende drank worden verstrekt. Dit type inrichtingen richt zich (mede) op autopassanten en is in het algemeen gevestigd in de buurt van uitvalswegen (zichtlocaties). Voorbeelden van perifere horeca zijn (fastfood)restaurants en foodcourts op bedrijventerreinen en horeca op verzorgingsplaatsen langs snelwegen. De openingstijden voor dergelijke horeca liggen tussen 06.00 en 01.00 uur. Het afhalen en bezorgingsconcept bij dergelijke ketens heeft geen eindtijden.

 

Met Verblijfshoreca worden inrichtingen bedoeld die hoofdzakelijk gericht zijn op slaapverblijf. Ondergeschikt hieraan kunnen eventueel maaltijden, kleine etenswaren en/of (alcoholhoudende) dranken verstrekt worden en kan er sprake zijn van structurele zaalverhuur voor besloten feesten en partijen en incidentele verhuur voor openbaar toegankelijke feesten en partijen.

 

Voorbeelden van verblijfshoreca zijn hotels en pensions. Het logies gedeelte heeft op basis van het omgevingsprogramma geen eindtijden meegekregen. Het horecagedeelte binnen de categorie Verblijfshoreca heeft openingstijden tot 0.00 uur doordeweeks en op vrijdag en zaterdag tot 01.00.

 

3.2.6. Overige bepalingen en overgangsrecht t.a.v. horeca-categorieën

Ondanks dat de horeca-categorieën nog niet in een Omgevingsplan opgenomen zijn, kan op basis van het Omgevingsprogramma Horeca wel al gewerkt worden met de bovengenoemde (eind)tijden t.b.v. dergelijke horeca-instellingen.

 

Wat betreft ondernemingen die op dit moment ruimere openingstijden kennen (en vergund hebben gekregen) dan de openingstijden die hierboven zijn genoemd, zal overgangsrecht gaan gelden. Deze ondernemingen mogen de ruimere openingstijden blijven hanteren, tot op het moment dat de exploitanten/eigenaren, die op het moment van ingaan van deze overgangsregeling (24 november 2023) onderdeel uitmaken van de onderneming, geen deel meer uitmaken van de onderneming. Dit houdt in dat een vergunning die is aangevraagd door bijvoorbeeld een v.o.f. of een B.V. blijft gelden zolang er minstens nog één exploitant/eigenaar in de rechtsvorm zit die er ten tijde van ingang van deze overgangsregeling al in zat. Bij een complete overname van het bedrijf, dient er een nieuwe aanvraag te worden ingediend. Wijziging van de rechtsvorm kan afgedaan worden met een wijzigingsaanvraag, mits de exploitant of exploitanten, die op het moment van ingaan van deze overgangsregeling, mede onderdeel blijven uitmaken van deze rechtsvorm.

Artikel II

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

Aldus vastgesteld op 24 november 2023.

M. van Beukering-Huijbregts

De burgemeester

Naar boven