Verkeersbesluit voor het aanwijzen van een parkeerplaats voor toezichthouders van team Toezicht van de gemeente Deventer in de Polstraat parkeergarage, kenmerk: 25218-2023

 

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

het aanwijzen van een parkeerplaats voor de toezichthouders van team Toezicht van de gemeente Deventer in de Polstraat parkeergarage, door middel van het plaatsen van een E8 verkeersbord van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van het onderbord ‘’Parkeren uitsluitend voertuigen team Toezicht gemeente Deventer”.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanleiding verkeersbesluit

De teammanager van Team Toezicht heeft een verzoek ingediend om een extra parkeerplaats aan te wijzen in de Polstraatgarage voor medewerkers van Team Toezicht.

 

Motivering en belangenafweging

De parkeergarage aan de Polstraat is in eigendom en beheer van de gemeente Deventer.

In de parkeergarage bevinden zich al drie gereserveerde parkeerplaatsen voor voertuigen van team Toezicht. Recentelijk is het aantal herkenbare dienstvoertuigen uitgebreid naar vier voertuigen.

Team Toezicht verleent hulp en bijstand in noodsituaties. Het is daarom een vereiste dat de benodigde motorvoertuigen op een zo kort mogelijke afstand van de werkplekken in het stadhuis zijn gesitueerd.

Een gereserveerde parkeerplek op korte afstand van het stadskantoor is ook wenselijk uit oogpunt van de persoonlijke veiligheid van de medewerkers, bijvoorbeeld in nachtelijke uren.

Voor het team Toezicht is het daarom noodzakelijk dat het aantal gereserveerde parkeerplaatsen in de parkeergarage Polstraat wordt uitgebreid naar vier parkeerplekken.

 

Het aantal parkeerplekken in de binnenstad is beperkt en het opheffen van parkeerplaatsen ligt daarom gevoelig bij bewoners. Bij de bouw van het stadhuis zijn met bewoners afspraken gemaakt over het gebruik van de parkeerplekken van de Polstraatgarage. Het aanwijzen van deze parkeerplaats gaat niet ten koste van het oorspronkelijke aantal parkeerplekken in de parkeergarage. Er is ruimte voor deze parkeerplaats gemaakt door de rijbaan plaatselijk te versmallen. Deze versmalling is mogelijk omdat het verkeer hoofdzakelijk in één richting door de parkeergarage rijdt.

 

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (art. 2 WVW 1994):

Het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers

Dit belang is niet van toepassing.

 

Het in standhouden van de weg

Dit belang is niet van toepassing.

 

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Door het aanwijzen van een parkeerplaats voor één doelgroep wordt de vrijheid om op deze parkeerplek te parkeren voor andere doelgroepen beperkt.

Het college onderkent dit nadeel maar is van mening dat de beschikbaarheid van een extra parkeerplaats voor Team Toezicht van een groter belang is.

 

Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer

Dit belang is niet van toepassing.

 

Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden

Dit belang is niet van toepassing.

 

Overleg met politie

Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost-Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef. De politie geeft aan dat de tekst van het onderbord vereenvoudigd kan worden tot alleen de tekst “Team Toezicht”. Omdat in de parkeergarage al meerdere parkeerplaatsen voor voertuigen van Team Toezicht zijn aangewezen handhaaft het college de voorgestelde tekst, uit oogpunt van uniformiteit.

 

Zienswijzen/draagvlak

Het aantal parkeerplekken in de binnenstad is beperkt en het opheffen van parkeerplaatsen ligt daarom gevoelig bij bewoners. Deze maatregel gaat niet ten koste van het aantal oorspronkelijke aangelegde parkeerplekken in de parkeergarage. Ook mede gezien de belangrijke functie van de medewerkers van team Toezicht verwacht het college dat er draagvlak is voor deze maatregel bij bewoners.

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeerbesluit.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderen een verkeersbesluit is vereist.

- Artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer schrijft voor dat verkeersbesluit worden genomen na overleg met de korpschef van de politie;

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in het Gemeenteblad van 6 februari 2023 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u nog steeds niet eens met dit besluit en u bent belanghebbende, schrijft u dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum waarop u de brief schrijft;

• het kenmerk van ons besluit

• waarom u het niet eens bent met ons besluit

• uw handtekening

 

Een persoon is slechts belanghebbende bij een verkeersbesluit, als er sprake is van een bijzonder, individueel belang bij dat besluit, welk belang zich in voldoende mate onderscheidt van dat van andere weggebruikers. Voordat u een bezwaarschrift indient is het raadzaam om na te gaan of u, als belanghebbende kan worden aangemerkt. Bent u geen belanghebbende dan kan uw bezwaar niet inhoudelijk in behandeling worden genomen.

 

U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 30 januari 2023

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R.A.P. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

 

Naar boven