Verordening tot wijziging van de Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Zaanstad 2023

De raad van de gemeente Zaanstad; gezien het voorstel van het college van 12-09-2023;

besluit vast te stellen de volgende Verordening tot wijziging van de Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Zaanstad 2023:

 

Artikel I Wijziging verordening

De Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Zaanstad 2023 wordt als volgt gewijzigd:

 

Arti-kel :

Was:

Arti-kel :

Wordt:

1 d

d.particulier urnengraf:

een graf, grafkelder daaronder begrepen, waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot:

1.het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen;

2.het doen verstrooien

van as;

1 d

d.particulier urnengraf:

een graf, grafkelder daaronder begrepen, waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen.

1 e

e.algemeen urnengraf: een graf bij de gemeente in beheer waarin gelegenheid wordt geboden tot het doen bijzetten van asbussen met of zonder urnen;

-

Vervalt

-

Nieuw artikel

1 e

e.particulier natuurlijk urnengraf met of zonder zuil:

een graf, grafkelder daaronder begrepen, waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen

1 o

o.particuliere urnenzuil:

een zuil waarvoor aan een natuurlijk- of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet houden van een asbus met of zonder urn.

1 o

o.particuliere urnenzuil:

een zuil waarvoor aan een natuurlijk- of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet houden van een asbus met urn.

2 lid 1 en 2

Artikel 2 Uitbreiding begrippen particulier en algemeen graf

1. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze verordening bepaalde wordt, voorzover van belang onder 'eigen graf' mede verstaan: particulier urnengraf, particuliere urnennis en particuliere verstrooiingsplaats.

2. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze verordening bepaalde wordt, voorzover van belang onder 'algemeen graf' mede verstaan: algemeen urnengraf.

2 lid 1 en 2

Artikel 2 Uitbreiding begrip particulier graf

1. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze verordening bepaalde wordt, voorzover van belang onder 'particullier graf' mede verstaan: particulier urnengraf, particulier natuurlijk urnengraf, particuliere urnennis en particuliere verstrooiingsplaats.

 

8 lid 1 en 2

Artikel 8 Gebouwen en muziekinstallatie

1. Het gebruik van een eventueel aanwezige aula alsmede van de muziekinstallatie moet uiterlijk vóór 16 00 uur op een werkdag, voorafgaande aan twee werkdagen voor de dag, waarop van de aula gebruik zal worden gemaakt, worden aangevraagd bij de beheerder van de begraafplaats.

2. De aula en de muziekinstallatiestaan voor iedere plechtigheid gedurende een per keer vooraf te bepalen tijdsduur ter beschikking van de aanvrager.

8 lid 1 en 2

Artikel 8 Gebouwen

1. Het gebruik van een eventueel aanwezige aula moet uiterlijk vóór 16 00 uur op een werkdag, voorafgaande aan twee werkdagen voor de dag, waarop van de aula gebruik zal worden gemaakt, worden aangevraagd bij de beheerder van de begraafplaats.

2. De aula staat voor iedere plechtigheid gedurende een per keer vooraf te bepalen tijdsduur ter beschikking van de aanvrager.

10 lid 1

1. De tijd van begraven en het bezorgen van as is op werkdagen van 10.00 uur tot 15.30 uur; op zaterdag van 10.00 uur tot 11.30 uur.

10 lid 1

1. De tijd van begraven en het bezorgen van as is op werkdagen van 10.00 uur tot 15.30 uur; op zaterdag van 10.00 uur tot 15.30 uur

11

Artikel 11 Indeling graven en asbezorging

1. Op de begraafplaats(en) kunnen worden uitgegeven:

a. particuliere graven en particuliere urnengraven;

b. particuliere urnennissen en particuliere urnenzuil;

c. particuliere verstrooiingsplaatsen;

2. Het college bepaalt bij nader vast te stellen regels hoeveel lijken en hoeveel asbussen met of zonder urnen er kunnen worden bijgezet in de eigen graven en hoeveel verstrooiingen van as er op of in de eigen graven kunnen plaatshebben. Zij bepaalt tevens de afmetingen en de uitgifteduur van de eigen graven. De uitgifteduur kan niet korter zijn dan de minimumtermijn vastgesteld in de Wet op de lijkbezorging.

11

Artikel 11 Indeling graven en asbezorging

1. Op de begraafplaats(en) kunnen worden uitgegeven:

a. particuliere graven en particuliere urnengraven;

b. particuliere urnennissen;

c. particuliere verstrooiingsplaatsen;

2. Het college bepaalt bij nader vast te stellen regels hoeveel lijken en hoeveel asbussen met of zonder urnen er kunnen worden bijgezet in de eigen graven en hoeveel verstrooiingen van as er op of in de eigen graven kunnen plaatshebben. Het college bepaalt tevens de afmetingen en de uitgifteduur van de particuliere graven. De uitgifteduur kan niet korter zijn dan de minimumtermijn vastgesteld in de Wet op de lijkbezorging.

12

Artikel 12 Aantal overledenen in algemene graven

1. In de algemene graven kan een door het college te bepalen aantal lijken worden begraven.

2. In de algemene urnengraven kan een door het college te bepalen aantal asbussen met of zonder urn worden bijgezet.

12

Artikel 12 Aantal overledenen in algemene graven

1. In de algemene graven kan een door het college te bepalen aantal lijken worden begraven.

 

15 lid 1c

Artikel 15 Termijnen particuliere graven

1. Het college verleent, voorzover de daartoe bestemde ruimte van de begraafplaats(en) zulks toelaat, op een daartoe bij het college schriftelijk in te dienen aanvraag:

(…)

c. Voor de tijd van vijf of tien jaar het recht op een particulier urnengraf, urnennis of urnenzuil. De termijn begint te lopen op de datum waarop het particuliere urnengraf, urnennis of de urnenzuil is uitgegeven.

15 lid 1c

Artikel 15 Termijnen particuliere graven

1. Het college verleent, voorzover de daartoe bestemde ruimte van de begraafplaats(en) zulks toelaat, op een daartoe bij het college schriftelijk in te dienen aanvraag:

(…)

c. Voor de tijd van vijf of tien jaar het recht op een particulier urnengraf of urnennis. De termijn begint te lopen op de datum waarop het particuliere urnengraf, urnennis en/of de urnenzuil is uitgegeven.

24 lid 3

3. Nabestaanden van een overledene die begraven is in een algemeen graf kunnen gedurende de in het eerste lid bedoelde termijn bij de beheerder een aanvraag indienen om bij ruiming de overblijfselen, indien mogelijk, bijeen te doen brengen voor herbegraving elders. Nabestaanden van een overledene waarvan een asbus al of niet met een urn is bijgezet in een algemeen graf kunnen bij de beheerder een aanvraag indienen om deze ter beschikking te houden voor herbegraving of verstrooiing elders.

24 lid 3

3. Nabestaanden van een overledene die begraven is in een algemeen graf kunnen gedurende de in het eerste lid bedoelde termijn bij de beheerder een aanvraag indienen om de overblijfselen, indien mogelijk, bijeen te doen brengen voor herbegraving of crematie elders. Nabestaanden van een overledene waarvan een asbus al of niet met een urn is bijgezet in een algemeen graf kunnen bij de beheerder een aanvraag indienen om deze ter beschikking te houden voor herbegraving of verstrooiing elders.

26

Artikel 26 Lijst

Vervallen

26

Artikel 26 Lijst

1.Het college kan een lijst bijhouden van graven die van historische betekenis zijn of waarvan de grafbedekking een opvallende kwaliteit heeft.

2.Het college beslist over het ruimen van graven en het verwijderen van grafbedekkingen die op de in het eerste lid bedoelde lijst staan.

 

Toelichting

 

 

1

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

De beheersverordening geeft het college de bevoegdheid om de graven en urnennissen in te delen in categorieën. Het verdient aanbeveling om daarbij niet in de eerste plaats de verschillende soorten graven als uitgangspunt te nemen, maar zo veel mogelijk aan te sluiten bij de natuurlijke situatie van de begraafplaatsen en de behoeften en de vraag. Op deze wijze kan een te strakke en starre inrichting worden voorkomen en behouden de begraafplaatsen hun aantrekkelijkheid voor velen. Verder is in de gemeente Zaanstad een strooiveld bij het Crematorium aan de Wibautstraat 282 te Zaandam aanwezig, waarvan de grond niet in eigendom is van de gemeente Zaanstad, maar van de P.C. Hooft Groep B.V. en daarnaast is er een perceel grond op de algemene begraafplaats Zaandam verhuurd aan deze vennootschap voor asverstrooiing. Ook kan asverstrooiing plaatsvinden in een particulier graf, waarbij op verzoek van de rechthebbende op dat particuliere graf wordt geassisteerd.

1

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

De beheersverordening geeft het college de bevoegdheid om de graven en urnennissen in te delen in categorieën. Het verdient aanbeveling om daarbij niet in de eerste plaats de verschillende soorten graven als uitgangspunt te nemen, maar zo veel mogelijk aan te sluiten bij de natuurlijke situatie van de begraafplaatsen en de behoeften en de vraag. Op deze wijze kan een te strakke en starre inrichting worden voorkomen en behouden de begraafplaatsen hun aantrekkelijkheid voor velen. Verder is in de gemeente Zaanstad een strooiveld bij het Crematorium aan de Wibautstraat 282 te Zaandam aanwezig, waarvan de grond niet in eigendom is van de gemeente Zaanstad, maar van de P.C. Hooft Groep B.V.. Ook kan asverstrooiing plaatsvinden in een particulier graf, waarbij op dat particuliere graf wordt geassisteerd.

2

Artikel 2 Uitbreiding begrippen particulier en algemeen graf.

Voor een particulier graf, particulier urnengraf, particulier strooiveld en particuliere urnennis of urnenzuil gelden vrijwel dezelfde rechten en plichten. De woorden 'voorzover van belang' zijn ingevoegd omdat de bepalingen betreffende het ruimen en het wegnemen van een asbus alleen werken bij een particulier graf, respectievelijk particulier urnengraf.

Voor de algemene graven geldt overeenkomstig hetgeen is opgemerkt bij het tweede lid ten aanzien van de algemene urnengraven.

2

Artikel 2 Uitbreiding begrip particulier graf.

Voor een particulier graf, particulier urnengraf, particulier strooiveld en particuliere urnennis of urnenzuil gelden vrijwel dezelfde rechten en plichten. De woorden 'voorzover van belang' zijn ingevoegd omdat de bepalingen betreffende het ruimen en het wegnemen van een asbus alleen werken bij een particulier graf, respectievelijk particulier urnengraf.

 

10

Artikel 10 Tijden van begraven en asbezorging

De wet verplicht tot de mogelijkheid van begraven op iedere dag gedurende een bij gemeentelijke verordening te bepalen tijd met uitzondering van zon- en feestdagen. Gemeenten zijn vrij te bepalen dat ook op zondag of een algemeen erkende feestdag wordt begraven. Joodse begrafenissen vinden niet plaats op de sabbat. Het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap heeft er daarom belang bij dat de begraafplaatsen op zon- en feestdagen voor een begrafenis kunnen worden opengesteld. Daarnaast zijn er ook andere gevallen denkbaar waarin de nabestaanden er een belang bij hebben om op een zon- of feestdag een begrafenis of asbezorging te kunnen doen plaatshebben. In de praktijk is het mogelijk om de begraafplaats alleen in bijzondere gevallen hiervoor open te stellen. Bij de genoemde tijden van 10.00 uur tot 14.30 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 11.30 uur is er mee rekening gehouden, dat het begraven en de asbezorging uiterlijk eindigt om respectievelijk 16.00 uur en 13.00 uur. Een bijzonder geval kan zich voordoen als de burgemeester toestemming heeft gegeven om een lijk binnen 36 uur te begraven. Sommige nabestaanden vragen om deze toestemming om godsdienstige redenen. Daarnaast kan spoed geboden zijn in geval van lijkvinding.

10

Artikel 10 Tijden van begraven en asbezorging

De wet verplicht tot de mogelijkheid van begraven op iedere dag gedurende een bij gemeentelijke verordening te bepalen tijd met uitzondering van zon- en feestdagen. Gemeenten zijn vrij te bepalen dat ook op zondag of een algemeen erkende feestdag wordt begraven. Joodse begrafenissen vinden niet plaats op de sabbat. Het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap heeft er daarom belang bij dat de begraafplaatsen op zon- en feestdagen voor een begrafenis kunnen worden opengesteld. Daarnaast zijn er ook andere gevallen denkbaar waarin de nabestaanden er een belang bij hebben om op een zon- of feestdag een begrafenis of asbezorging te kunnen doen plaatshebben. In de praktijk is het mogelijk om de begraafplaats alleen in bijzondere gevallen hiervoor open te stellen. Bij de genoemde tijden van 10.00 uur tot 12.30 en van 13.00 tot 15.30 uur is er mee rekening gehouden, dat het begraven en de asbezorging uiterlijk eindigt om respectievelijk 12.30 en 15.30 uur. Uitloop na 12.30 of na 15.30 uur kan alleen in overleg met de beheerder.

Een bijzonder geval kan zich voordoen als de burgemeester toestemming heeft gegeven om een lijk binnen 36 uur te begraven. Sommige nabestaanden vragen om deze toestemming om godsdienstige redenen. Daarnaast kan spoed geboden zijn in geval van lijkvinding.

24

Hoofdstuk VI Ruiming van graven, urnengraven en urnennissen

Artikel 24 Ruiming, bezorging van overblijfselen en as

De mededeling dat het college voornemens is om de graven te ruimen wordt gedaan zowel aan de rechthebbenden op particuliere graven als aan de belanghebbende van een algemeen graf. Zie verder hetgeen is vermeld in de toelichting op artikel 21.

Iedere belanghebbende kan van zijn zienswijze doen blijken, bijvoorbeeld omdat het graf van historische betekenis is. Aan de rechthebbende op het graf moet ook worden medegedeeld dat hij verlenging van de graftermijn kan vragen volgens artikel 27, eerste lid, van de wet. Hij kan ook vragen om de overblijfselen te doen verzamelen om deze weer in dezelfde grafruimte te doen plaatsen, dan wel elders bij te zetten, volgens artikel 24, vierde lid, van de verordening. Degene die in een algemeen graf heeft doen begraven kan volgens artikel 24, derde lid, een aanvraag indienen om de overblijfselen indien mogelijk bijeen te doen brengen voor herbegraving elders. De mededelingen volgens deze bepaling zijn geen voldoende basis om particuliere graven te ruimen.

Het derde lid opent de mogelijkheid ook bij ruiming van algemene graven de stoffelijke overblijfselen dan wel de as een andere bestemming te geven dan die welke genoemd is in het tweede lid. Dat wil zeggen dat de overblijfselen niet worden begraven in het verzamelgraf (de knekelput) en dat de as niet op een algemeen terrein wordt verstrooid. Die andere bestemming voor zowel algemene als particuliere grafruimten is zo ruim mogelijk omschreven.

Zo kan bijvoorbeeld het particuliere graf extra diep worden uitgegraven. De overblijfselen kunnen dan in kleine ruimingskistjes in die extra diepte worden geplaatst. De rechthebbende kan dan vervolgens het graf bestemmen voor andere overledenen. Op deze wijze kan het graf gedurende een volgende generatie in dezelfde familie blijven. Dit wordt uitgewerkt in het Uitvoeringsbesluit voor de openingstijden, de graven en de asbezorging begraafplaatsen Zaanstad 2023, dat door het college wordt vastgesteld.

24

Hoofdstuk VI Ruiming van graven, urnengraven en urnennissen

Artikel 24 Ruiming, bezorging van overblijfselen en as

De mededeling dat het college voornemens is om de graven te ruimen wordt gedaan zowel aan de rechthebbenden op particuliere graven als aan de belanghebbende van een algemeen graf. Zie verder hetgeen is vermeld in de toelichting op artikel 21.

Iedere belanghebbende kan van zijn zienswijze doen blijken, bijvoorbeeld omdat het graf van historische betekenis is. Aan de rechthebbende op het graf moet ook worden medegedeeld dat hij verlenging van de graftermijn kan vragen volgens artikel 27, eerste lid, van de wet. Hij kan ook vragen om de overblijfselen te doen verzamelen om deze weer in dezelfde grafruimte te doen plaatsen, dan wel elders bij te zetten, volgens artikel 24, vierde lid, van de verordening. Degene die in een algemeen graf heeft doen begraven kan volgens artikel 24, derde lid, een aanvraag indienen om de overblijfselen indien mogelijk bijeen te doen brengen voor herbegraving of crematie elders. De mededelingen volgens deze bepaling zijn geen voldoende basis om particuliere graven te ruimen.

Het derde lid opent de mogelijkheid ook bij ruiming van algemene graven de stoffelijke overblijfselen dan wel de as een andere bestemming te geven dan die welke genoemd is in het tweede lid. Dat wil zeggen dat de overblijfselen niet worden begraven in het verzamelgraf (de knekelput). Die andere bestemming voor zowel algemene als particuliere grafruimten is zo ruim mogelijk omschreven.

Zo kan bijvoorbeeld het particuliere graf extra diep worden uitgegraven. De overblijfselen kunnen dan in kleine ruimingskistjes in die extra diepte worden geplaatst. De rechthebbende kan dan vervolgens het graf bestemmen voor andere overledenen. Op deze wijze kan het graf gedurende een volgende generatie in dezelfde familie blijven. Dit wordt uitgewerkt in het Uitvoeringsbesluit voor de openingstijden, de graven en de asbezorging begraafplaatsen Zaanstad 2023, dat door het college wordt vastgesteld.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking;

- een dag na bekendmaking in het Gemeenteblad

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 12-10-2023.

De voorzitter

De griffier

Naar boven