Gladheidbestrijdingsplan Seizoen 2023-2024

 

1. INLEIDING

Volgens de Wegenwet en de Wegenverkeerswet ligt de zorgplicht voor het wegonderhoud bij de wegbeheerder. Voor Heemstede is dat de Gemeente Heemstede. De wetgever heeft hierbij bepaald dat de wegbeheerder al het redelijke moet doen om gevaar voor de weggebruiker te voorkomen, te beperken of op te heffen. Een onderdeel van deze inspanningsverplichting betreft de bestrijding van gladheid veroorzaakt door winterse weersomstandigheden (mist, rijp, bevriezing / opvriezen, neerslag zoals hagel, sneeuw en ijzel).

 

Uitgangspunten voor de bestrijding van gladheid zijn vastgelegd in het gladheidbestrijdingsplan. Jaarlijks wordt een nieuw gladheidbestrijdingsplan voor het nieuwe winterseizoen, dat loopt van 1 november tot en met 31 maart, vastgesteld en het vorige gladheidbestrijdingsplan ingetrokken. Bij niet tijdige vaststelling is het vigerende gladheidbestrijdingsplan nog van toepassing. In het gladheidbestrijdingsplan staat beschreven op welke wijze en op welke locaties maatregelen worden genomen om gladheid tijdens winterse weersomstandigheden te voorkomen of te beperken.

 

Binnen de gemeente Heemstede is Ruimtelijk Beheer verantwoordelijk voor de uitvoering van de gladheidbestrijding.

 

De gladheidbestrijding wordt uitgevoerd door:

 

  • Meerlanden (het bestrijden van wegen en fietspaden volgens vastgestelde routes, het plaatsen en vullen van zoutkisten op vastgestelde locaties en de uitgifte van strooimiddelen voor inwoners vanaf de milieustraat van Meerlanden)

  • Buitendienst van de gemeente Heemstede (bestrijden gladheid op de handstrooilocaties)

  • Inwoners zelf

Nieuwe ontwikkelingen worden gevolgd. Meerlanden is terug gekomen op het gebruik van BIO-zout. De kwaliteit werd slechter, de verspreiding is door de kleverigheid niet optimaal waardoor de bestrijding niet het gewenste resultaat opleverde. Meerlanden gebruikt daarom weer steenzout.

 

De in de laatste jaren opgedane ervaring met het sproeien van pekelwater in plaats van het strooien met zout zijn erg positief en wordt in Heemstede ook steeds meer toegepast (met name op fietspaden). Door een betere verspreiding is dit ook gunstig voor het materiaal gebruik (hoeveelheid) hetgeen ook positief is voor de kosten.

 

Meerlanden maakt voor de planning van de inzet gebruik van een 12-tal meetpunten (sensoren MeteoConsult) in de regio. Deze meetpunten zitten in De Zilk, Vogelenzang, Zandvoort, Santpoort, Vijfhuizen, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Zwanenburg, Aalsmeer en Amstelveen. Gezamenlijk geven deze punten een goed beeld van de weersomstandigheden.

1.1 Jaarplanning

  • Evaluatie voorgaande winterseizoen – tussen april en september

  • Bijstellen gladheidbestrijdingsplan september / oktober

  • Vlootschouw Meerlanden – route en materieel begin oktober

  • College besluit vast stellen nieuw gladheidbestrijdingsplan medio oktober

  • Controle content website Heemstede en Meerlanden oktober

  • Start seizoen 1 november

  • Einde seizoen 31 maart

1.2 Vlootschouw Meerlanden

In oktober voert Meerlanden de jaarlijkse vlootschouw uit. Tijdens de vlootschouw wordt, samen met de leverancier van de machines, een technische controle uitgevoerd op de weg- en fietspadstrooiers. Ook rijden alle gladheidteams hun strooiroutes om te controleren of deze geen nieuwe obstakels kennen, die de gladheidbestrijding kunnen belemmeren. De vlootschouw heeft niet geleid tot aanpassingen in Heemstede.

1.3 Keuze routes en locaties

De te bestrijden locaties zijn: hoofdwegen, hoofdfietspaden en wijkontsluitingswegen. Waarbij gelet is op belang voor de veiligheid (brandweerkazerne en ziekenhuispost), scholen, openbaar vervoer routes en bushaltes (inclusief de stationsomgeving NS station Heemstede - Aerdenhout), winkelgebieden én omgevingen van belang voor oudere inwoners. Ook wordt gelet op juiste aansluitingen / afstemming met naburige gemeenten Haarlem, Bloemendaal (incl. Bennebroek) en de Haarlemmermeer.

 

De locaties en routes zijn openbaar terug te vinden op het open data portaal van de gemeente Heemstede (klik op volgende link)

https://heemstede.maps.arcgis.com/apps/instant/basic/index.html?appid=0ff3a23307de477fbe1bca78edc4e591

Of via www.heemstede.nl zoekbalk open data, kies Verkeer en dan Gladheidbestrijding.

De kaarten zijn op detail niveau in te zien door in te zoomen.

De kaarten én lijsten zijn als bijlage opgenomen in dit plan.

 

1.4 Registraties

Na beëindiging van een gladheidbestrijdingsactie (strooiactie) worden de gegevens van de strooibeurt op het formulier "Uitrukken gladheidbestrijding" per e-mail gemeld aan de Toezichthouder Buitenruimte van de gemeente Heemstede. Op dit formulier staat in ieder geval aangegeven het tijdstip van binnenkomst melding, begin- en eindtijd werkzaamheden, ingezet materieel, de gestrooide routes, gebruikte strooimiddelen en eventuele bijzonderheden.

 

Daarnaast wordt een routeregistratie bijgehouden door middel van GPS. De strooiwagens van Meerlanden zijn uitgerust met data apparatuur. Via dit GPS-systeem is (achteraf) management informatie beschikbaar over onder andere gereden route, tijden, hoeveelheid zout.

 

Bij Meerlanden en de gemeente Heemstede binnengekomen vragen of klachten inzake gladheidbestrijding worden behandeld en voor de evaluatie door beiden geregistreerd en gedeeld.

2. EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING 2022-2023

Na ieder winterseizoen wordt door de gemeente Heemstede en Meerlanden geëvalueerd. Er wordt gekeken naar statistische gegevens van het weer, registraties van uitgevoerde gladheidbestrijdingsacties, opmerkingen ten aanzien van de gereden routes, binnen gekomen meldingen (vragen / klachten) en naar aan gladheid gerelateerde ongevallen met voertuigen van Meerlanden. De uitkomsten uit de evaluatie worden gebruikt om het gladheidbestrijdingsplan voor het nieuwe seizoen te verbeteren maar ook om na te gaan of Meerlanden heeft voldaan aan de verwachtingen voortvloeiende uit de Dienst Verlenings Overeenkomst.

 

Zie: 2023.05 Evaluatie gladheidbestrijding Heemstede 2022-2023.

3. WIJZIGINGEN ROUTES DOOR WERKZAAMHEDEN OF VERANDERINGEN

6 november is gestart met werkzaamheden Van den Eyndekade. De werkzaamheden zijn gepland tot 23 december. Deze werkzaamheden leveren voor Meerlanden niet tot wijzigingen in te rijden routes. De omleidingsroutes voor verkeer behoren al tot de te bestrijden routes.

 

In uitvoering is het project Fietsverbinding Cruquiusweg.

Momenteel is het gedeelte van Wipperplein tot Cloosterweg in uitvoering. Prognose gereed eind week 46 (vrijdag 17 november). De omleidingsroute Drieherenlaan (fietspad bestrijding) zal door Meerlanden ook zo gereden worden.

Het gedeelte Cloosterweg tot Esso station (kruipunt Molenwerfslaan) is ook gestart. De werkzaamheden zijn gepland tot 23 december. De omleidingsroute Molenwerfslaan – Cloosterweg (fietspad bestrijding) zal door Meerlanden ook zo gereden worden.

Het gedeelte kruispunt Molenwerfslaan – kruispunt Javalaan zal in week 02-2-24 gestart worden en staat gepland tot medio maart. De omleidingsroute Lombokstraat – Sumatrastraat (fietspad bestrijding) zal door Meerlanden ook zo gereden worden.

 

Meerlanden houdt bij de Kohnstammlaan nog rekening met de geplaatste noodwoningen (ronde rijden / keren). En past de route daar aan zodra de noodwoningen daar weg zijn en de weg dat toelaat (herstel rijbaan).

 

De Händellaan (voormalig ziekenhuis / ziekenhuispost) is vorig seizoen gewijzigd van Prioriteit 1 naar route Prioriteit 2. Dit blijft zo.

 

Parkeerterrein Sportparklaan is in 2022-2023 vanwege diverse bestemmingen, waaronder noodwoningen, toegevoegd als Prioriteit 2. Vooralsnog zo aanhouden.

 

Meerlanden is geïnformeerd inzake mogelijke opstart binnen het seizoen van het project: Riolering Slotlaan en omgeving. In dat geval raken de werkzaamheden alleen de route op de Ringvaartlaan. Aanpassingen zijn niet aan de orde.

 

Er zijn geen wijzigingen in busroutes die een verandering van de te bestrijden routes vragen.

 

De door de Provincie Noord Holland geplande werkzaamheden aan de Cruquiusbrug N201 vragen om extra aandacht.

4. WEGEN EN FIETSPADEN (UITVOERING MEERLANDEN)

De bestrijding van gladheid op de doorgaande wegen en fietspaden wordt in opdracht van de gemeente Heemstede en volgens de geldende arbo-regelgeving en zoals is vastgelegd in de overkoepelende ‘Dienstverleningsovereenkomst schoonhouden van de openbare ruimte in de gemeente Heemstede’ uitgevoerd door Meerlanden.

 

Voor de wegen zijn de te bestrijden routes verdeeld in (zie kaarten en open data):

  • Prioriteit 1A (hoofdwegen inclusief uitrukroute brandweer)

  • Prioriteit 1B (wijk ontsluitingswegen)

  • Prioriteit 2 (2e prioriteit wegen en wijkontsluitingswegen)

  • Fietspaden

Het preventief strooien van de wegen met Prioriteit 1A, Prioriteit 1B en de fietspaden vindt altijd vóór de ochtend spits (of de avond ervoor) plaats. Tijdens de spits is dit, ten gevolge van door het auto verkeer dichtslibbende wegen, namelijk niet mogelijk.

Bij een preventieve actie worden zowel de Prioriteit 1A en 1B zo efficiënt mogelijk gereden.

 

In geval van extreme sneeuwval beperkt de bestrijding zich in eerste instantie tot de wegen genoemd onder Prioriteit 1A. Wanneer deze onder controle is volgen de wegen onder Prioriteit 1b.

 

De bestrijding van de fietspaden vindt gelijktijdig met de wegen Prioriteit 1A plaats. Bij een preventieve actie worden de fietspaden gestrooid. Bij extreme sneeuwval worden er op de fietspaden extra LM tracks (2 stuks) met borstels ingezet.

 

De wegen met Prioriteit 2 worden pas na opdracht / akkoord van de toezichthouder van de gemeente Heemstede en pas nadat de wegen met Prioriteit 1A en Prioriteit 1B gereed zijn bestreden. De wegen met Prioriteit 2 worden alleen overdag bestreden.

 

De wegen die niet onder Prioriteit 1A, Prioriteit 1B en Prioriteit 2 vallen maar wel voorafgaand aan de inzameldienst voor huishoudelijk afval bestreden zouden moeten worden, worden nadat de te behandelen fietspaden volledig zijn afgerond, en pas na opdracht / akkoord van de toezichthouder van de gemeente Heemstede met fietspadstrooiers bestreden.

4.1 Inzet van middelen en personeel door Meerlanden

Om te kunnen voldoen aan de verwachting van de gemeente Heemstede voert Meerlanden tijdens het winterseizoen een “Winterdienst”. De organisatie van de activiteit gladheidbestrijding is daarmee binnen de organisatie geborgd. Vast liggen zaken als aansturing en verantwoordelijkheid voor de uitvoering van deze activiteit.

Hoe de gladheidbestrijding door Meerlanden in Heemstede wordt uitgevoerd ligt vast in het jaarlijks geactualiseerde gladheidbestrijdingsplan van de gemeente Heemstede en het uitvoeringsplan gladheidbestrijding van Meerlanden.

 

Meerlanden heeft in Rijsenhout een pekel menginstallatie en een nieuwe zoutloods gebouwd. De strooiwagens van Meerlanden worden in Rijsenhout gestald en gevuld met nat zout. Hiermee kunnen drie strooirondes worden uitgevoerd alvorens de wagens opnieuw gevuld moeten worden. Indien er droog zout wordt gestrooid kunnen de strooiers ook worden gevuld op de milieustraat in Heemstede.

 

Op de locatie van Rijsenhout bevinden zich een loods voor de opslag van 1.500 ton strooizout, waaronder de werkvoorraad voor de gemeente Heemstede. Het in een pekelmenginstallatie geproduceerde pekelwater wordt tijdens het strooien gemengd met zout, waardoor ‘nat zout’ ontstaat. Nat zout hecht direct aan het wegdek, waardoor gestrooid kan worden voordat het verkeer (in de spits) op gang komt.

Per strooibeurt met nat zout wordt minder zout gebruikt dan bij het strooien met droog zout. Bovendien komt het zout minder snel in de bermen terecht, waardoor sprake is van een lagere milieubelasting.

Naast de werkvoorraad heeft Meerlanden in Noordwijkerhout een (strategische) zoutvoorraad van 3.500 ton. 330 ton hiervan is gereserveerd voor Heemstede. Deze voorraad is voldoende voor 50 reguliere rondes. (bij hardnekkige ijzel wordt meer zout per ronde gebruikt).

 

Het onderhoud van het materieel bestaat voor komend winterseizoen uit de jaarlijkse preventieve controle en uit noodzakelijk klein onderhoud voor en tijdens het strooiseizoen.

Meerlanden beschikt voor de gemeente Heemstede over het volgende materieel:

 

Soort

Parknummer

Type

Inhoudsmaat

Hoofdrijbaanstrooier

HBS 1 HE

SW3501

4 m3

Hoofdrijbaanstrooier

HBS 2 HE

SW3501

5 m3

Hoofdrijbaanschuiver

HBP 1 HE

J300K

Hoofdrijbaanschuiver

HBP 2 HE

9238

Fietspadstrooier

FPS 1 HE

S2400ESR

1100 lit.

Fietspadstrooier

FPS 2 HE

S2400ESR

1100 lit.

Fietspadschuivers

FPP 1 HE

lst 78 ploeg

Fietspadschuivers

FPP 2 HE

lst 78 ploeg

4.2 Strooimethodes en in te zetten materieel

De bestrijding van gladheid vindt plaats via de ‘natstrooi’ methode. Hierbij wordt droog zout vochtig gemaakt met een natte component. Voordelen hiervan zijn dat het zout eerder werkt en dat er in de meeste omstandigheden minder zout nodig is bij een strooibeurt. Daarnaast kan er, bij doorgaande routes, met een hogere rijsnelheid gestrooid worden. Dit omdat het zout beter plakt. Voordeel bij fietspaden is dat het mengsel ook hier een directere werking heeft.

 

Na sneeuwval kan er in plaats van nat zout ook worden gekozen om ‘droog’ te strooien (curatief strooien), aangezien dit in die situatie effectiever is dan nat zout.

 

Als gevolg van sneeuwschuiven en –borstelen kunnen zogenaamde sneeuwduinen aan de zijkanten van wegen en fietspaden en bij de doorsteken ontstaan. Aansluitend aan het sneeuwschuiven of – borstelen wordt aandacht besteed aan het effectief bestrijden van deze doorsteken.

 

In te zetten materieel voor wegen:

  • Twee vrachtwagens met opzetstrooier en sneeuwschuiver.

In te zetten materieel voor fietspaden:

  • Twee veegkippers met opzetstrooier en sneeuwschuiver.

  • Drie borstelmachines op afroep *

* Er kunnen voor het verwijderen van sneeuw van de fietspaden door Meerlanden drie borstelmachines extra ingezet worden. Deze machines worden door Meerlanden ‘achter de hand’ gehouden en zijn op afroep beschikbaar.

5. ZOUTKISTEN (UITVOERING MEERLANDEN)

Er zijn diverse locaties waar tijdens het winterseizoen door Meerlanden een zoutkist (400 liter, kunststof) wordt geplaatst. Verzoeken aan de gemeente om op locaties een zoutkist te plaatsen worden door Ruimtelijk Beheer beoordeeld. In de evaluatie wordt bepaald of nieuwe zoutkistlocaties worden opgenomen in de definitieve lijst. Voor elke zoutkist is een contactpersoon gewenst zodat communicatie hierover plaats kan vinden indien nodig.

 

De zoutkisten worden voor 1 november door Meerlanden gevuld met strooimiddel geplaatst en in de periode tot 1 april zo vaak bijgevuld als nodig is. Na 1 april worden de zoutkisten verwijderd, schoongemaakt en opgeslagen op de gemeentewerf.

 

 

De zoutkisten zijn voorzien van stickers met tekst t.b.v. het informeren van inwoners over de gladheidbestrijding.

Een zoutkistenkaart en zoutkistenlijst is als bijlage opgenomen in dit document.

 

Voor het seizoen 2023-2024 is een vraag om een extra zoutkist ontvangen voor de Vogelbuurt. Aanvraag is in behandeling. Bij de evaluatie wordt bepaald of deze definitief wordt toegevoegd.

Het aantal te plaatsen zoutkisten blijft derhalve vooralsnog op 14 stuks.

6. HANDSTROOILOCATIES (UITVOERING GEMEENTE HEEMSTEDE)

Naast de wegen en fietspaden zijn er 67 stuks handstrooilocaties. Het handmatig strooien wordt door de gemeente Heemstede in eigen beheer verzorgd. De handstrooilocaties worden alleen binnen reguliere werktijd behandeld. In bijzondere gevallen wordt daar in overleg met de medewerkers in afgeweken.

 

Inzet materieel:

  • Eén Tractor met borstelunit

  • Eén handbediende éénassige borstelmachine

  • Vier gemeentelijke voertuigen voor handstrooilocaties

De borstelmachines hebben een beperkte actieradius. De inzet van de twee borstelmachines is met name gericht op de omgeving van het Raadhuis, de begraafplaats en Groenendaal.

 

De inzet van deze machines zal plaatsvinden tijdens reguliere werktijd. Wel is met het personeel afgesproken dat waar mogelijk flexibel met deze tijden om zal worden gegaan.

 

Ten behoeve van de handstrooilocaties worden vier gemeentelijke voertuigen ingezet. Het vijfde voertuig blijft bewust stand-by voor situaties waarbij één van de vier voertuigen om wat voor reden dan ook uit zou vallen. In geval van personele capaciteitstekort kunnen de ‘lege’ plaatsen worden ingevuld met andere gemeentelijke medewerkers (overige buitendiensten) of ingehuurd personeel. Door eigen voertuigen in te zetten kan actiever worden ingespeeld op knelpunten die vanuit de meldingen naar voren komen.

 

In gezamenlijk overleg tussen de gemeente en Meerlanden kan besloten worden tot inzet (en inhuur) van speciaal materieel van derden.

 

Een handstrooilocatiekaart en handstrooilocatielijst is als bijlage opgenomen in dit document.

7. MILIEU

Pekel heeft een nadelig effect op het milieu en er wordt gestreefd naar een zo laag mogelijke belasting van het openbaar groen en het weren van onnodige uitspoeling naar het riool. Het personeel dat ingezet wordt op de gladheidbestrijding is hierop gewezen en geïnstrueerd. De waaier kan in de cabine worden vergroot en verkleind zodat het pekel tijdens het strooien louter op de rijbaan terecht komt en niet op het voetpad of in de berm. Tijdens stilstand van het voertuig wordt de strooier tijdelijk uitgeschakeld.

 

Vanaf vorig winterseizoen wordt er met BIO zout, zout afkomstig uit een productieproces van bio-brandstof, als ingrediënt voor strooimiddel gewerkt. De beperkte voorraad steenzout ten behoeve van Heemstede wordt eerst nog opgemaakt. Bio zout voldoet aan de minimum eisen ME2 (Dooimiddelen voldoen minimaal aan de samenstellingseisen zoals genoemd in De Standaard RAW Bepalingen 50.46.01 / 50.46.02.) gesteld aan het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

 

Voor het uitvoeren van gladheidbestrijding in het Groenendaalse Bos, ter ontsluiting van de kinderboerderij en het restaurant, wordt alleen gestrooid met zand. Dit geld ook, indien aan de orde, voor de Manpadslaan.

8. SAMENWERKING

De fietsersbond afdeling Heemstede en de winkeliersvereniging(en) worden na het seizoen benaderd voor de evaluatie.

 

Externe partijen, zoals scholen en scoutingverenigingen, kunnen door de gemeente worden benaderd voor ondersteuning bij de bestrijding van gladheid. In principe op basis van vrijwilligheid, maar in overleg kan hier ook een kleine financiële vergoeding tegenover staan. De gemeente koopt of voorziet in die gevallen voor extra gereedschap (sneeuwschoppen en hesjes) die ter beschikking kunnen worden gesteld. De inzet en mogelijke vergoeding wordt afgestemd met de portefeuillehouder.

 

De winkeliersvereniging Binnenweg-Raadhuisstraat heeft in het verleden aangegeven zelf meer actie te willen ondernemen tegen overlast door sneeuw. De gemeente zal indien aan de orde dit initiatief ondersteunen door een bijdrage te leveren in de aanschafkosten van een handbediende sneeuwborstel.

 

Vooral oude mensen kunnen veel hinder ondervinden door gladheid. Zij kunnen via Welzijn een beroep doen op vervoer. Deze voorziening krijgt extra aandacht in de communicatie.

 

Inwoners zijn niet verplicht om het trottoir voor hun woning schoon te houden. Deze plicht is enige jaren geleden bewust uit de APV verdwenen, aangezien de handhaving van de verplichting niet is op te brengen. Wel worden inwoners geadviseerd en gestimuleerd om zelf hun stoep schoon te maken. Om dit te faciliteren wordt aan inwoners van Heemstede per seizoen één zak zout (gewicht ca. 5 kg.) beschikbaar gesteld. Ook het vullen van een emmertje behoort tot de mogelijkheden. Dit kan bij de milieustraat van Meerlanden, Cruquiusweg 47. Meerlanden zorgt er voor dat er vóór aanvang van het winterseizoen minimaal 750 zakken aanwezig zijn.

Legitimatie is bij afhalen verplicht. Met een legitimatiebewijs mag wel voor anderen (bijvoorbeeld buren of ouderen) gehaald worden. Wanneer men per huishouden meerdere zakken mee wil nemen dan kan dit tegen betaling.

9. COMMUNICATIE

Na de vaststelling van het gladheidbestrijdingsplan door het college van Burgemeester en Wethouders wordt dit per email verstuurd naar de in verzendlijst van het document genoemde personen. Verder wordt in een publicatie in HeemstedeNieuws aandacht besteed aan dit onderwerp. Het plan is daarna ook in te zien via www.heemstede.nl en www.meerlanden.nl.

 

Meldingen over gladheid kunnen door inwoners van Heemstede worden gemeld op de website van de gemeente Heemstede: Melden en meedoen -> Melding doen -> Melding Openbare Ruimte -> Wegen / bestrating -> Gladheidbestrijding. melding gladheidsbestrijding

Op basis van binnengekomen vragen, klachten en meldingen wordt een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen (FAQ – frequently asked questions). Dit overzicht wordt vervolgens op de website van de gemeente geplaatst.

 

Via het geoportaal van de gemeente Heemstede in te zien waar exact de gladheid wordt bestreden.

https://geoportaal-heemstede.opendata.arcgis.com/ -> Openbare Ruimte -> gladheidbestrijding. De kaarten zijn op detail niveau in te zien door in te zoomen.

BIJLAGE A  

 

BIJLAGE B: LIJST STROOIROUTES WEGEN (Prioriteit 1A)

 

CAMPLAAN

van Raadhuisplein / Valkenburgerlaan tot Heemsteedse Dreef

CÉSAR FRANCKLAAN

CRUQUIUSWEG (Hoofdrijbanen N201)

CRUQUIUSWEG (ventwegen noordzijde)

GLIPPER DREEF

GLIPPER DREEF

ventweg tussen Mr. S. van Houtenstraat tot en met winkelgalerij

GLIPPERWEG

HEEMSTEEDSE DREEF

HERENWEG

tussen gemeentegrens Haarlem en Bennebroek

JOHAN WAGENAARLAAN

KERKLAAN

tussen Blekersvaartweg en Herenweg (Willem Alexanderplein)

LANCKHORSTLAAN

LEIDSEVAARTWEG

tussen gemeentegrens Haarlem en Bennebroek

LEIDSEVAARTWEG

plein bij entree station westzijde ronden

NIJVERHEIDSWEG

vanaf Cruquiusweg tot hoek Van den Eijndekade inclusief cirkel maken voorterrein en zijkant brandweerkazerne

PAULUS POTTERLAAN

PRINSENLAAN

PROVINCIËNLAAN

RAADHUISPLEIN

RAADHUISSTRAAT

vanaf Raadhuisplein tot Provinciënlaan

REMBRANDTLAAN

VALKENBURGERLAAN

Van Valkenburgerplein tot Glipperdreef

VALKENBURGERPLEIN

Rotonde, geheel ronden

VAN DEN EIJNDEKADE

VAN MERLENLAAN

WILLEM ALEXANDERPLEIN

WIPPERPLEIN

ZANDVOORTSELAAN

ook plein oostzijde bij entree Leidsevaart ronden!

BIJLAGE C: LIJST STROOIROUTES WEGEN (Prioriteit 1B)

 

ACHTERWEG

tussen Meerweg en Wilhelminaplein

ADRIAEN VAN OSTADEPLEIN

AMSTELLAAN

BERNARD ZWEERSLAAN

BINNENWEG

BLEKERSVAARTWEG

BRONSTEEWEG

Verlengde Binnenweg tot Lanckhorstlaan

BURGEMEESTER VAN LENNEPWEG

CAMPLAAN

van Heemsteedse Dreef tot Wilhelminaplein

CHRYSANTHEMUMLAAN

van Zandvoorter Allee tot Lyceumlaan

CRAYENESTERSINGEL

ged: beide zijden tussen Adriaan Pauwlaan en Lanckhorstlaan

CRUQUIUSWEG (ventwegen zuidzijde)

EYKMANLAAN

tussen Herenweg en Kohnstammlaan inclusief ronden parkeerplaats

H.W. MESDAGLAAN

HEIMANSLAAN

HERFSTLAAN

inclusief inritten begraafplaats

HUGO DE GROOTLAAN

HUGO DE VRIESPLEIN

ronden

J.H. WEISSENBRUCHWEG

van Johannes Bosboomlaan tot gemeentegrens Haarlem

JAN MIENSE MOLENAERPLEIN

van Pieter Aertszlaan tot Paulus Potterlaan

JAN VAN GILSELAAN

JAN VAN GOYENSTRAAT

weerszijden

JAVALAAN

JOHANNES BOSBOOMLAAN

JOHANNES VERHULSTLAAN

JOZEF ISRAËLSPLEIN

alleen doorgaande weg

JULIANALAAN

JULIANAPLEIN

KOEDIEFSLAAN

LAAN VAN ROZENBURG

MEERWEG

MERWEDEPLANTSOEN

MOLENLAAN

MOZARTKADE

NIJVERHEIDSWEG

vanaf hoek Van den Eijndekade tot terrein Hageveld

NOBELLAAN

OUDEMANSLAAN

PIETER AERTSZLAAN

vanaf Heemsteedse Dreef tot J.M. Molenaerplein (Jan van Goyenstraat)

PIETER DE HOOGHSTRAAT

tussen Willem de Zwijgerlaan en Rembrandtlaan

RAADHUISSTRAAT

vanaf Provinciënlaan tot Binnenweg

RIJNLAAN

van Herenweg tot Schielaan

RITZEMA BOSKADE

tussen Oudemanslaan en Herenweg

ROEMER VISSCHERPLEIN

alleen rondje stationsplein westzijde station

SCHIELAAN

SPORTPARKLAAN

VALKENBURGERLAAN

Van Raadhuisplein / Camplaan tot Valkenburgerplein

VAN DE SPIEGELLAAN

VAN DER WAALSLAAN

tussen Nobellaan en Eykmanlaan

VON BRUCKEN FOCKLAAN

WILHELMINAPLEIN

alleen rijbaan!

ZANDVAARTKADE

ZANDVOORTER ALLEE

BIJLAGE D  

 

BIJLAGE E: LIJST STROOIROUTES WEGEN (Prioriteit 2)

 

ALETTA JACOBSLAAN

BACHLAAN

BEATRIXPLANTSOEN

ronden inclusief doorsteek

BELLE VAN ZUYLENLAAN

BROEDER JOSEPHLAAN

DR. J.R.THORBECKELAAN

DR. J.TH. DE VISSERSTRAAT

DR. SCHAEPMANLAAN

FAZANTENLAAN

FRIESLANDLAAN

GODFRIED BOMANSLAAN

HANDELLAAN

HENDRIK DE KEYSERLAAN

INDUSTRIEWEG

KADIJK

LIEVEN DE KEYLAAN

LORENTZLAAN

inclusief ronden parkeerplaats

MOLENWERFSLAAN

PATRIJZENLAAN

PIETER AERTSZLAAN

vanaf Heemsteedse Dreef tot rotonde Bronsteeweg

PIETER DE HOOGHSTRAAT

vanaf Wagnerkade tot Rembrandtlaan

POSTLAAN

tussen Lieven de Keylaan en Raadhuisstraat

RINGVAARTLAAN

SCHOLLEVAARLAAN

van Zandvoortselaan tot Stormvogelweg

SPORTPARLAAN PARKEERPLAATS

STORMVOGELWEG

TROELSTRALAAN

VAN DER WAALSLAAN

tussen Nobellaan en Lorentzlaan

W. DENIJSLAAN

tot W.A. de Tellolaan

W.A. DE TELLOLAAN

WAGNERKADE

WASSERIJ ANNALAAN

BIJLAGE F  

 

BIJLAGE G: FIETSPADENLIJST

 

ADRIAAN PAUWLAAN

CAMPLAAN

CÉSAR FRANCKLAAN

CHRYSANTHEMUMLAAN

CLAUS SLUTERWEG

is gemeente Haarlem maar toch doen!

CRUQUIUSWEG (fietspad noordzijde)

van kruising Javalaan tot de Cruquiusbrug

CRUQUIUSWEG (fietspad zuidzijde)

van Wipperplein tot Cruquiusbrug

GLIPPER DREEF

beide zijden vanaf Van Merlenvaart tot begin (doorgaand in) Glipperweg

GLIPPERWEG

HEEMSTEEDSE DREEF

HERENWEG

tussen grens Bennebroek en Haarlem; ook pad voor aanleunwoningen Kennemerduin meenemen

JAVALAAN

tussen Lombokstraat en Billitonstraat

JOHAN WAGENAARLAAN

KERKLAAN

tussen Blekersvaartweg en Herenweg

KERKLAAN

tussen Raadhuisstraat en Provinciënlaan, alleen waterkant Zandvaartkade

KWAKELPAD

LANCKHORSTLAAN

LEIDSEVAARTWEG

tussen gemeentegrens Haarlem en Bennebroek

LYCEUMLAAN

NIJVERHEIDSWEG

vanaf hoek Van den Eijndekade tot terrein Hageveld

RAADHUISPLEIN

paden voor en naast Raadhuis

SPORTPARKLAAN

VALKENBURGERLAAN

VALKENBURGERPLEIN

Rotonde, geheel ronden

VAN MERLENLAAN

VOORWEG

ZANDVAARTKADE

ZANDVOORTSELAAN

BIJLAGE H  

 

BIJLAGE I: HANDSTROOILIJST

 

Handstrooi

ingang gebouwen

bus haltes

voet paden

fiets paden

brug gen

parkeer betaal auto maten

Binnenweg, rondom parkeerbetaalautomaten

1

X

Blekersvaartweg - brug over Blekersvaart naar Esdoornkade

2

X

Blekersvaartweg - brug over Blekersvaart naar Res Novaplein

3

X

Burgemeester van Rappardlaan. Paden bij entree restaurant Landgoed Groenendaal. Alleen met zand strooien!

4

X

Burgemeester van Rappardlaan. Entrees kinderboerderij. Alleen met zand strooien!

5

X

Cruquiusweg, bushaltes

6

X

Frieslandlaan naar Drenthelaan, voetpad door Provincielaan

7

X

Glipper Dreef - brug over Glipperzandvaart

8

X

Glipper Dreef - brug over Van Merlenvaart

9

X

Glipper Dreef, oversteekplaatsen .. stuks, en doorsteek vuil containers brengparkje

10

Glipper Dreef, winkelgalerij, voetpaden

11

Glipperdreef, bushalte "De Glip" één halte tegenover winkelcentrum

12

X

Glipperweg hoek Prinsenlaan (zuidzijde)

13

Godfried Bomanslaan - brug in weg

14

X

Händellaan 2a, Spaarne Gasthuis Heemstede looppaden voor polikliniek

15

X

X

Heemsteedse Dreef - brug over Zandvaart

16

X

Heemsteedse Dreef hoek en oversteek Havenstraat, fietspaden en voetpaden

17

X

X

Heemsteedse Dreef hoek en oversteek Postlaan, fietspaden en voetpaden

18

X

Heemsteedse Dreef hoek Joh. Wagenaarlaan, fietspaden

19

X

Heemsteedse Dreef hoek Zandvaartkade, fietspaden

20

X

Heemsteedse Dreef, bushaltes

21

X

Heemsteedsedreef, hoek en oversteek Lanckhorstlaan, fietspaden en voetpaden

22

X

X

Henk Schoenmakerpad, voetpad van Kees van Lentsingel naar Van Merlenlaan

23

X

Herenweg (Willem Alexanderplein rotonde) fietspaden

24

Herenweg bushalte "Rijnlaan"

25

X

Herenweg, bushalte "Kerklaan"

26

X

Herenweg, hoek en oversteek Adriaan Pauwlaan en Laan van Rozenburg

27

X

X

Herenweg, hoek Rijnlaan, fietspaden en oversteek

28

X

X

Herenweg, tussen boerderij Milatz en Dinkellaan, voetpad

29

X

Jan P. Strijboslaan - brug

30

X

Jan Wiegmanlaan - brug in weg

31

X

Johan Wagenaarlaan, bushaltes "Johan Wagenaarlaan" 2x en "Zandvaartkade 1x"

32

X

Kadijk - brug naar Joh. Rosenkrantzlaan

33

X

Kerklaan - voetgangersbrug over Zandvaart naar esdoornkade

34

X

Leidsevaartweg - brug over Leidsevaart naar Amstellaan

35

X

Leidsevaartweg - brug over Leidsevaart naar Asterkade en Chrysanthemumlaan

36

X

Leidsevaartweg - brug over Leidsevaart naar Kohnstammlaan

37

X

Leidsevaartweg - brug over Leidsevaart naar Manpadslaan

38

X

Leidsevaartweg, nabij brug over Leidsevaart naar Amstellaan, fietspaden

39

X

Lieven de Keylaan 24, gezondheidshuis

40

X

X

Linge - brug Grevelingen bij Grevelingen 32 / 34

41

X

Linge - brug Grevelingen bij Linge 56 / 57

42

X

M. Vaumontlaan, ouderenwoningen

43

X

X

Manpadslaan. alleen strooien met zand!

44

Meijerslaan, ouderenflat Westerduin, voetpad voor ingang

45

X

X

Mozartkade - brug over Heemsteeds Kanaal (Kwakelbrug)

46

X

Overijssellaan, voetpaden rondom flats

47

X

X

Prinsenlaan - brug over Glipperzandvaart naar J. Dixlaan

48

X

Provinciënlaan, bushaltes "Provinciënlaan" 2x en "Brabantlaan" 2x

49

X

Provinciënlaan, voetpaden rondom flat (ook zijde Frieslandlaan)

50

X

X

Raadhuisplein, voorplein, hoofdingang en looppad achterzijde

51

X

X

Raadhuisstraat - brug over Zandvaart naar Binnenweg

52

X

Raadhuisstraat, rondom parkeerbetaalautomaten

53

X

Rijnlaan - brug over water naar voetpad Eemlaan

54

X

Ringvaartlaan, ouderenwoningen, ingangen en voetpaden

55

X

X

Ritzema Boskade - brug over Van Merlenvaart naar Groenedaalsebos

56

X

Roemer Visscherplein, rondom parkeerbetaalautomaten

57

X

Sportparklaan, oversteekplaatsen

58

X

Stationsomgeving voetpaden naar en op brug Zandvoortselaan / Leidsevaart

59

X

Stationsomgeving, fietspaden

60

X

Stationsomgeving, ingang West en ingang Oost en twee looppaden / trappen naar perrons

61

X

X

Stevinlaan, ouderenwoningen, voetpaden

62

X

Van den Eijndekade - brug over Heemsteeds kanaal

63

X

Von Brücken Focklaan, ouderenwoningen

64

X

X

Wasserij Annalaan - brug in weg nabij Jan P. Strijboslaan

65

X

Wipperplein, bushalte

66

X

X

Zandvoortselaan, bushaltes "Heemstede station" 2x

67

X

BIJLAGE J  

 

BIJLAGE K: ZOUTKISTENLIJST

 

Omschrijving locatie (Straatnaam)

Toevoeging

Zoutkist

DR. SCHAEPMANLAAN

parkeerterrein Princezand

1

ESDOORNKADE

nabij brug naar Blekersvaart

2

ESDOORNKADE

nabij brug naar Kerklaan

3

FRIESLANDLAAN

bij ingang flat Provinciënlaan

4

KOHNSTAMMLAAN

nabij Geniebrug over Leidsevaart

5

MOZARTKADE

nabij Kwakelbrug

6

RAADHUISPLEIN

bij brug naar parkeerterrein achter Raadhuis

7

VALKENBURGERLAAN

nabij kruising Camplaan / Van Merlenlaan

8

VALKENBURGERLAAN

nabij rotonde Valkenburgerplein (afval containers).

9

JULIANAPLEIN

voorterrein Plein1

10

PELIKAANLAAN

op brug naar OOIEVAARLAAN

11

PELIKAANLAAN

op brug naar REIGERLAAN

12

JAN VAN GENTLAAN

op eerste brug vanaf SCHOLLEVAARLAAN

13

VAN MERLENLAAN

Meerlhorst

14

BIJLAGE L  

 

BIJLAGE M: DOCUMENTENLIJST

 

Document

Vervaardigd door

Datum

Evaluatie gladheidseizoen 2022-2023

Meerlanden in samenspraak met Gemeente Heemstede

mei 2022

Gladheidbestrijdingsplan 2023-2024

Gemeente Heemstede

oktober 2023

Kaarten van de strooiroutes, zoutkisten en handstrooilocaties

Gemeente Heemstede

Actuele kaart zie

BIJLAGE N: VERZENDLIJST

 

Organisatie

Afdeling

1.

Gemeente Heemstede

  • College van burgemeester en wethouders

  • Manager Ruimtelijk Beheer (verantwoordelijk voor opstellen en verzending);

  • Financiën;

  • Algemeen Juridische Zaken;

  • Communicatie;

  • Toezichthouder en teamleider Buitenruimte Ruimtelijk Beheer;

  • Handhaving

2.

Meerlanden NV

Coördinator gladheidbestrijding Heemstede

3.

Politie Kennemerkust

N.V.T.

4.

Politie Kennemerkust post Heemstede

Via contactpersoon Handhaving

5.

Brandweer Kennemerland (VRK)

Post Heemstede Nijverheidsweg 42

6.

Meerlanden NV

Archief Rijsenhout

Naar boven