Gemeenteblad van Hoeksche Waard
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hoeksche Waard | Gemeenteblad 2023, 508911 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hoeksche Waard | Gemeenteblad 2023, 508911 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regels gemeentelijke begraafplaatsen Hoeksche Waard 2024
Aantal overledenen en asbussen in een graf of nis
Artikel 3. Aantal overledenen en asbussen
De rechthebbende van een particulier graf kan verzoeken om de aanwezige stoffelijke resten opnieuw te begraven onder in hetzelfde graf. Dit is mogelijk na het verstrijken van een periode van minimaal 10 jaar na de laatste begraving. De rechthebbende mag de ruimte die hierdoor beschikbaar komt opnieuw gebruiken voor het begraven van hetzelfde aantal overledenen, waarbij de rechthebbende lid 1 van dit artikel in acht neemt.
Artikel 4. Aanvraag vergunning en ontwerptekening
De rechthebbende of de belanghebbende vraagt een vergunning aan voor het plaatsen of vervangen van grafbedekking, voor het plaatsen van een afdekplaat van een urnennis en voor het plaatsen van een grafkelder. Hij doet dit van tevoren schriftelijk bij het college door middel van een daarvoor vastgesteld formulier. Bij de aanvraag overlegt hij een duidelijke ontwerptekening. In de aanvraag vermeldt hij het betreffende graf- of nisnummer (indien bekend).
Alle gedenktekens op particuliere graven moeten op een duurzame wijze worden gefundeerd met funderingspalen, waarbij een stabiele constructie voor de duur van de grafrusttermijn wordt gegarandeerd. De minimale lengte van de funderingspalen is:
Artikel 6. Voorwaarden aan gedenktekens
De voorwaarden in dit artikel zijn van toepassing voor graven in grafrijen die in gebruik zijn genomen na de datum van de inwerkingtreding van deze nadere regels. Voor de grafrijen die op dat moment al in gebruik zijn genomen bepaalt de beheerder welke afwijkende afmetingen in dat geval zijn toegestaan.
Voor de gedenktekens mogen alleen duurzame materialen worden gebruikt. Dit zijn vaste, niet buigzame materialen van natuursteen, glas, hout, keramiek, kunststof en metaal die van nature of via een speciale behandeling weerbestendig zijn. De gedenktekens zijn niet breukgevoelig en bestaan uit één geheel. De praktische toepasbaarheid van de gedenktekens, zoals opnemen, verplaatsen en dergelijke, is gewaarborgd.
Uitvoering geven aan werkzaamheden
Artikel 11. Verwijderen en herplaatsen grafbedekking
De rechthebbende van een particulier graf verwijdert en herplaatst de grafbedekkingen inclusief losse voorwerpen als dat voor het bijzetten van een overledene of een asbus in een particulier graf nodig is. Een uitzondering hierop vormt het bijzetten van een asbus in een urnennis. In dat geval verwijdert en herplaatst de beheerder de afdekplaat van de nis.
Artikel 12. Aanbrengen van voorwerpen
Direct na een begrafenis mogen nabestaanden een tijdelijk naambordje bij het graf plaatsen. De rechthebbende of belanghebbende verwijdert het naambordje binnen 1 jaar na de begrafenis. Bij nalatigheid kan de gemeente het bordje 1 jaar na de begrafenis verwijderen, zonder dat de recht- of belanghebbende aanspraak kan maken op schadevergoeding.
Rechthebbenden van een particulier graf, een particulier dubbelgraf, een particulier kindergraf, een algemeen graf en een algemeen urnengraf kunnen potplanten en bloemen in vazen en andere losse voorwerpen op het graf plaatsen. Tevens is het toegestaan op een graf losse bloemen te leggen. Hiervoor is de ruimte beschikbaar die bedoeld is voor het gedenkteken, zoals is beschreven in artikel 6.
Artikel 13. Afmetingen beplanting
De rechthebbende van een particulier graf kan de oppervlakte van het graf voorzien van grafbeplanting. De beplanting mag, ook in volwassen staat, de voor de grafbedekking beschikbare oppervlakte, zoals in artikel 6 is bepaald, niet overschrijden en moet door snoei binnen de gestelde proporties worden gehouden. De gewassen mogen in volwassen staat niet hoger zijn dan de maximale hoogte van een gedenkteken, zoals is beschreven in artikel 6.
Artikel 14. Verwijdering grafbedekking zonder vergunning
De beheerder kan grafbedekkingen verwijderen die zijn aangebracht zonder dat vergunning is verleend of kan worden verleend of die afwijken van de verleende vergunning. De gemeente houdt de verwijderde zaken gedurende twaalf weken ter beschikking van de recht- of belanghebbende. Na verloop van deze termijn zullen de verwijderde zaken aan de gemeente vervallen zonder dat tot enige aanspraak op vergoeding wordt overgegaan, in welke vorm of onder welke naam dan ook.
Artikel 16. Beslissingsbevoegdheid
In de gevallen waarin deze nadere regels niet voorzien of in geval van verschil van mening over de uitleg van haar bepalingen, beslist het college.
Deze nadere regels treden in de plaats van alle voorafgaande nadere regels van de begraafplaatsen van de voormalige gemeente Binnenmaas, de voormalige gemeente Cromstrijen, de voormalige gemeente Korendijk, de voormalige gemeente Oud-Beijerland en de voormalige gemeente Strijen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-508911.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.