Ontwerpuitvoeringsplan bij structuurvisie Emmen, windenergie in relatie tot RES-ambities gemeente Emmen

Van 25 november 2023 tot en met 5 januari 2024 kunt u het Ontwerpuitvoeringsplan bij structuurvisie Emmen, windenergie in relatie tot RES-ambities gemeente Emmen met bijbehorende stukken digitaal bekijken op gemeente.emmen.nl/windenergie. Indien het u niet lukt het ontwerpuitvoeringsplan te bekijken, dan kunt u het digitale ontwerpuitvoeringsplan tijdens openingstijden bij het Klant Contact Centrum bekijken. Een medewerker van de informatiebalie kan u hierbij ondersteunen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Het ontwerpuitvoeringsplan beschrijft de voorkeur van de gemeente Emmen aan de ontwikkeling van zon op dak boven wind op land binnen de mogelijkheden die de gemeente Emmen daartoe heeft. De provincie Drenthe steunt de gemeente Emmen daarin onder voorwaarden. Ten eerste dient Emmen mee te werken aan realisatie van ten minste 285,5 MW aan opgesteld vermogen aan windenergie binnen de provincie Drenthe. Door realisatie van in elk geval een van de locaties N34 of Zwartenbergerweg kan daaraan worden voldaan. Ten tweede dient Emmen zorg te dragen voor realisatie van voldoende grootschalige opwek aan energie voor 2030 door middel van andere technieken ter compensatie van de wegvallende energieopbrengsten bij realisatie van minder wind op land. Dit sluit aan op de eigen ambities van de gemeente Emmen om het RES bod vanuit de gemeente Emmen ten aanzien van grootschalige energieopwekking voor 2030 na te komen. Onverminderd gaat Emmen voor duurzame grootschalige opwek van 0,678 TWh uiterlijk in 2030, als vastgelegd als ambitie in de RES Drenthe.

Voor de gemeente Emmen is het beperken van hinder voor de omgeving altijd het belangrijkste uitgangspunt geweest bij het realiseren van grootschalige duurzame energie opwek. Langs deze meetlat scoort de locatie Zwartenbergerweg ongunstiger dan de locatie N34. Dit heeft tot gevolg dat de gemeente Emmen een voorkeur uitspreekt voor de ontwikkeling van de locatie N34 boven de locatie Zwartenbergerweg. Mocht onverhoopt realisatie van voldoende zon op dak ter compensatie van de wegvallende ambities ten aanzien van windenergie niet haalbaar blijken, blijft de locatie Zwartenbergerweg in beeld voor ontwikkeling van windenergie. De structuurvisie Emmen, Windenergie blijft om die reden onverminderd van kracht totdat voldoende is bijgedragen aan 285,5 MW aan opgesteld vermogen aan windenergie in de provincie Drenthe en de wegvallende windenergielocatie voldoende is gecompenseerd middels gemeentelijke doelstelling van ten minste 0.678 TWh aan grootschalig opgewekte duurzame energie in het licht van de RES ambities.

Reactie

Van 25 november 2023 tot en met 5 januari 2024 kunt u schriftelijk of digitaal een reactie opsturen naar de gemeenteraad. Wilt u een mondeling uw reactie doorgeven? Maak dan een afspraak via 140591. Uw schriftelijke reactie stuurt u aan de gemeenteraad van Emmen via postbus 30001, 7800 RA in Emmen. Vermeld hierbij wel het zaaknummer 304584-2023. Uw digitale reactie kunt u opsturen via gemeente.emmen.nl/zienswijze.

Emmen, 21 november 2023

burgemeester en wethouders van Emmen

Naar boven