Gemeente Tynaarlo – Ontwerpbestemmingsplan ‘Zuidlaren – Laarhove’ en ontwerp ‘stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan Laarhove’ ter inzage

Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Zuidlaren - Laarhove’ en het ontwerp ‘stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan Laarhove’ vanaf 24 november 2023 tot en met 4 januari 2024 ter inzage liggen.

Inhoud

De gemeente is voornemens om een terrein van ca. 17 hectare aan de oostzijde van het centrum van Zuidlaren, op de achterzijde van het voormalig Prins Bernhardhoeveterrein, te ontwikkelen tot een woonwijk met maximaal 285 woningen. Laarhove moet een aantrekkelijke woonwijk worden die tegemoet komt aan de actuele en de toekomstige behoefte aan woningen in Zuidlaren. Een woonwijk die door zijn ruimtelijke en landschappelijke inpassing blijvende en duurzame meerwaarde biedt voor het dorp. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de bestaande cultuurhistorische en landschappelijke kaders en met opgaven van de toekomst op het gebied van landschap, verduurzaming en klimaatadaptatie.

 

De gemeenteraad van Tynaarlo heeft op 14 november 2023 ingestemd met de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerp stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan, en met het treffen van verkeersmaatregelen in de omgeving van het plangebied. Daarom zet de gemeente nu de volgende stap door de ontwerpen ter inzage te leggen.

M.e.r.-beoordelingsbesluit

Burgemeester en wethouders hebben op 16 oktober 2023 besloten dat er geen m.e.r.- procedure doorlopen hoeft te worden voor de ontwikkelingen die het bestemmingsplan Zuidlaren - Laarhove mogelijk maakt. Dit m.e.r.-beoordelingsbesluit is niet zelfstandig vatbaar voor bezwaar en beroep. De motivering van het besluit is opgenomen in de aanmeldnotitie die als bijlage bij het bestemmingsplan is opgenomen.

Crisis- en herstelwet

Op het bestemmingsplan Zuidlaren - Laarhove is de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Dit heeft gevolgen voor de beroepsprocedure na vaststelling. Dit is een vooraankondiging, de beroepsprocedure is in deze fase van het ontwerp nog niet aan de orde.

Inzien van de stukken

Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerp stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan liggen met ingang van vrijdag 24 november gedurende zes weken (tot en met donderdag 4 januari 2024) ter inzage.

Het ontwerp van het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan is te vinden als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan.

Digitaal raadplegen

Er zijn drie opties om het plan digitaal in te zien:

1. Via de directe link naar het ontwerpbestemmingsplan: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/view?planidn=NL.IMRO.1730.BPLaarhoveZL-0301.

2. Het plan opzoeken via de landelijke website www.omgevingswet.overheid.nl. Bovenaan de website klikt u op ‘Regels op de kaart’, klik nogmaals op ‘regels op de kaart’. Via het tabblad ‘Document zoeken’ kunt u zoeken op de plannaam Laarhove of het plannummer: NL.IMRO.1730.BPLaarhoveZL-0301.

3. Alleen nog tot en met 31 december 2023: Het plan opzoeken via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Via de knop ‘Plannen zoeken’ kunt u zoeken op de plannaam Laarhove of het plannummer: NL.IMRO.1730.BPLaarhoveZL-0301.

Inzien op het gemeentehuis

De plannen zijn ook tijdens openingstijden in te zien in het gemeentehuis van de gemeente Tynaarlo, Kornoeljeplein 1 te Vries. Wij vragen u hier een afspraak voor te maken.

Wilt u reageren?

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan iedereen schriftelijk een zienswijze indienen bij de gemeenteraad van Tynaarlo. Een zienswijze dient minimaal voorzien te zijn van uw naam, adres en een motivatie van uw zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan en/of het ontwerp stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan. Een schriftelijke reactie kunt u sturen naar de gemeenteraad. Per post naar Postbus 5, 9480 AA Vries of per e-mail naar info@tynaarlo.nl.

Ook bestaat de mogelijkheid om een mondelinge zienswijze in te dienen. Daarvoor kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimte en Duurzame Ontwikkeling via telefoonnummer 0592 - 266 662.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimte en Duurzame Ontwikkeling via info@tynaarlo.nl of via telefoonnummer 0592-266 662.

 

Naar boven