Verordening tot wijziging van de Verordening op de raadscommissies Leiden

De raad van de gemeente Leiden;

 

Gezien het voorstel van het Presidium (Raadsvoorstel RV 23.0069 van 22 september 2023), mede gezien het advies van de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid, gelet op artikel 82, eerste lid, van de Gemeentewet:

 

BESLUIT:

 

  • 1.

    Vast te stellen de navolgende Verordening van de raad van de gemeente Leiden houdende verordening tot wijziging van de Verordening op de raadscommissies Leiden:

Artikel I Verordening op de raadscommissies Leiden wordt als volgt gewijzigd:

A

 

Artikel 1, Begripsomschrijvingen, onder c. komt als volgt te luiden:

  • c.

    commissie: een raadscommissie ingesteld op grond van artikel 82 Gemeentewet, met uitzondering van de Commissie voor de Rekeningen.

B

 

Artikel 11 Vergaderfrequentie, het eerste, tweede en vierde lid komen als volgt te luiden:

  • 1.

    De commissies vergaderen in een cyclus zoals door de raad – op voorstel van het presidium – vastgesteld in de Regeling van Werkzaamheden.

  • 2.

    In beginsel vergaderen de commissies in een cyclus van vier weken. In de eerste twee weken vergaderen de commissies, steeds twee commissies per week op hetzelfde tijdstip. In de derde week is er ruimte voor beeldvormende bijeenkomsten. In de vierde week vindt de raadsvergadering plaats. De raad kan een afwijkende cyclus vaststellen.

  • 4.

    De voorzitter, drie leden of het college kunnen het presidium verzoeken om een extra vergadering te plannen. Zij dienen aan te geven wat de reden is voor de extra vergadering. Het presidium besluit over dit verzoek in zijn eerstvolgende vergadering.

C

 

Artikel 12. Oproep, het tweede en derde lid komen als volgt te luiden:

  • 2.

    De voorlopige agenda en de daarbij behorende stukken, met uitzondering van de in artikel 87 bedoelde (geheime) stukken, worden tegelijkertijd met de oproeping digitaal aan de leden beschikbaar gesteld. Indien na het verzenden van de oproep stukken op de website worden toegevoegd, wordt hiervan mededeling gedaan aan de leden.

  • 3.

    Informatie van de raadscommissie of aan de raadscommissie verstrekte informatie waaromtrent op grond van hoofdstuk Va van de Gemeentewet geheimhouding is opgelegd, blijft in afwijking van het eerste en tweede lid onder berusting van de griffier.

D

 

Artikel 15 Burger aan het Woord, het derde lid komt als volgt te luiden:

 

  • 3.

    Een ieder die wil inspreken dient zich vóór 12.00 uur op de dag voorafgaand aan de dag van de commissievergadering bij de commissiegriffier aan te melden onder vermelding van hun naam, telefoonnummer en het onderwerp waarover zij het woord willen voeren. Insprekers worden hierover door de griffie nader geïnformeerd.

E

 

Artikel 17 Inspreken bij vergadering, het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 2.

    Diegenen die willen inspreken melden dit vóór 12.00 uur op de dag voorafgaand aan de dag van de vergadering bij de griffie. De inspreker vermeldt zijn naam en telefoonnummer en het voorstel waarover hij wil inspreken. In bijzondere gevallen of indien veel insprekers worden verwacht kan de tijd waarvoor men zich moet aanmelden vervroegd worden. Insprekers worden hierover door de griffie nader geïnformeerd.

F

 

Artikel 21 Besluitenlijst, het zevende lid komt als volgt te luiden:

  • 7.

    Een voorstel tot verandering dient uiterlijk om 10.00 uur op de dag van de vergadering waarin de besluitenlijst wordt vastgesteld bij de commissiegriffier te worden ingediend.

G

 

Artikel 22A Verslag, het tweede lid vervalt, waardoor onder vernummering het derde lid als volgt komt te luiden:

  • 3.

    Het verslag van een besloten vergadering wordt in een volgende besloten vergadering ter vaststelling aangeboden. Tijdens deze vergadering neemt de raadscommissie een besluit over het al dan niet opheffen van de geheimhouding op het verslag. Het vastgestelde verslag wordt door de griffier en de voorzitter ondertekend.

H

 

Artikel 24 Geheimhouding, komt als volgt te luiden:

  • 1.

    Hoofdstuk Va (artikelen 87-94) van de Gemeentewet is van toepassing.

I

 

Artikel 25. Beraadslaging en advies, het vijfde lid wordt als volgt gewijzigd:

  • 5.

    Het debat vindt plaats tussen leden onderling op basis van het geagendeerde voorstel, de daarbij behorende stukken en de verstrekte antwoorden op de (schriftelijke vragen). In het betoog dienen standpunten naar voren gebracht te worden.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na die waarop zij bekend gemaakt is.

Gedaan in de openbare vergadering van 9 november 2023,

de plaatsvervangend griffier,

mw. A.M. Slink

de voorzitter,

dhr. P.A.C.M. van der Velden

Naar boven