VERKEERSBESLUIT GEMEENTE VLISSINGEN - Instellen van een parkeerverbod Dokter Stavermanstraat in Vlissingen

1 Besluit

Op grond van artikel 18, eerste lid, aanhef en onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd om een verkeersbesluit te nemen.

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Vlissingen besluiten tot:

  • 1.

    Het instellen van een parkeerverbod op een gedeelte van de Dokter Stavermanstraat in Vlissingen, aan één zijde van de weg, en dit te realiseren door plaatsing van borden E01 van bijlage 1 van het RVV 1990, welke een parkeerverbod aanduiden.

2 Aanleiding

De Dokter Stavermanstraat in Vlissingen is een tweerichtingsweg die uitkomt op de kruising met de Dokter Nolsonstraat. Op de Dokter Stavermanstraat wordt aan beide straatzijden geparkeerd. iHI Hierdoor wordt de vrije doorgang onacceptabel smal en wordt het zicht op tegemoetkomend verkeer op de rijbaan en op de kruising met de Dokter Nolsonstraat ontnomen. Dit kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties.

3 Wettelijke grondslag

Een verkeersbesluit is vereist voor plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Gelet op:

  • 1.

    artikel 18, lid 1, aanhef en onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) over verkeersbesluiten is het college van burgemeester en wethouders bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer in de openbare ruimte onder beheer van de gemeente Vlissingen;

  • 2.

    artikel 15, lid 1, van de WVW 1994 wordt een verkeersbesluit genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen over het Wegverkeer (hierna: BABW) genoemde verkeerstekens,;

  • 3.

    artikel 12 van het BABW over het plaatsen en verwijderen van de in dit artikel genoemde verkeerstekens moet gebeuren via een verkeersbesluit;

  • 4.

    artikel 21 (grondslag besluit) van het BABW dient nog te worden vermeld dat de in artikel 2, eerste lid, sub a, b en c van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen.

  • 5.

    artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politie.

  • 6.

    artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en artikel 2, 5 en 6 van de Bekendmakingswet wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in het Provinciaal Blad en is voor een ieder in te zien op www.overheid.nl.

4 Overwegende

Argumenten

  • 1.

    Dat de Dokter Stavermanstraat in beheer en onderhoud is bij gemeente Vlissingen;

  • 2.

    Dat voertuigen die ter hoogte van Dokter Stavermanstraat perceel 10t en 61 aan beide straatzijden parkeren het zicht op de kruising met de Dokter Nolsonstraat belemmeren en ook het onderling zicht van weggebruikers op de Dokter Stavermanstraat belemmeren en dat dit zorgt voor een onveilige verkeerssituatie;

  • 3.

    Dat de doorgang voor nood- en hulpdiensten en de gemeentelijke inzameldiensten ernstig belemmerd wordt als voertuigen aan beide straatzijden parkeren omdat dan de minimaal benodigde doorrijbreedte wordt geblokkeerd;

     

Kanttekeningen

Door instellen van het parkeerverbod op een gedeelte van de Dokter Stavermanstraat neemt de parkeercapaciteit met drie parkeerplaatsen af. Deze afname van de aanwezige parkeercapaciteit vinden wij aanvaardbaar omdat wij het belang van een verkeersveilige verkeerssituatie en het vrijhouden van de benodigde doorrijbreedte voor weggebruikers, vooral nood- en hulpdiensten en de gemeentelijke inzameldiensten, zwaarder vinden wegen.

Plaatsing verkeerstekens

Het instellen van een parkeerverbod op een gedeelte van de Dokter Stavermanstraat wordt gerealiseerd door plaatsing van verkeersborden E01 van Bijlage 1 van het RVV 1990, welke een parkeerverbod aanduiden. Conform bijgevoegde situatieschets.

5 Procedure

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u bezwaar maken. U kunt uw bezwaarschrift richten aan:

Het college van burgemeester en wethouders

Postbus 3000

4380 GV Vlissingen

U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Dit kan per e-mail via gemeente@vlissingen.nl of met het digitale formulier van de gemeente. Dit formulier vindt u op:

‘www.vlissingen.nl/digitaal-loket/rechtsbescherming/bezwaar-indienen’.

Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift binnen zes weken na verzending van deze brief heeft ingediend. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen.

Uw bezwaarschrift dient ondertekend te worden en dient tenminste naam en adres van de indiener te vermelden, dagtekening, omschrijving van het besluit en de gronden van het bezwaar. Stuurt iemand anders namens u het bezwaarschrift in, stuur dan een machtiging mee.

6 Voorlopige voorziening

In principe stopt het indienen van een bezwaar de werking van het besluit niet. Wilt u dat het besluit voorlopig niet wordt uitgevoerd, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening. U moet dan wel bezwaar hebben gemaakt en er dient sprake te zijn van spoedeisend belang. U kunt een verzoek om een voorlopige voorziening richten aan:

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

t.a.v. team Bestuursrecht

postbus 90006

4800 PA Breda.

Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Vlissingen, namens het college

Beleidsmedewerker Verkeer

Vlissingen, 23 oktober 2023

Naar boven