Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling Projecten #Indebuurt 2022

Burgemeester en wethouders van Amersfoort;

 

Gelezen het collegevoorstel 1831458;

 

Overwegende dat het gewenst is de Subsidieregeling Projecten #Indebuurt 2022 aan te passen, omdat, vooruitlopend op de nieuwe regelingen voor ondersteuning van (inwoners)initiatieven en ontmoeting in 2025, enkele overbodige (onderdelen van) artikelen of artikelen in tegenstrijd met de opgestelde uitgangspunten voor de nieuwe regelingen kunnen worden verwijderd of gewijzigd. Dit aan de hand van de signalen van initiatiefnemers en de partij. Ook willen we in 2024 de administratieve last voor initiatiefnemers verder verminderen.

 

Besluit vast te stellen het Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling Projecten #Indebuurt 2022:

Artikel 1  

De Subsidieregeling Projecten #Indebuurt 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Artikel 1, onder d, komt te luiden:

     

    ‘d. Algemene subsidieverordening: Algemene subsidieverordening Amersfoort 2019;’.

     

  • 2.

    Artikel 1, onder e, komt te luiden:

     

    ‘e. Buurtbestuur: adviesorgaan bestaand uit onafhankelijke Amersfoortse inwoners en professionals op wijkniveau die in opdracht van de partij advies over aanvragen aan de partij verstrekt. Ook het stedelijk adviesorgaan, het stedelijk buurtbestuur, valt onder dit begrip;’.

B

 

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het eerste lid wordt ‘viermaal’ gewijzigd in: ‘driemaal’.

  • 2.

    Het tweede lid komt te luiden:

     

    ‘2. De beoordelingsrondes starten op 1 januari, 1 mei en 1 september .’.

     

  • 3.

    Het derde lid komt te luiden:

     

    ‘3. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf een kalendermaand voor de start van een beoordelingsronde tot de dag voor de start van de desbetreffende beoordelingsronde.’.

C

 

In artikel 6 vervallen huidige leden 2 en 3 onder vernummering van leden 4 en 5 naar 2 en 3.

 

D

 

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd;

 

  • 1.

    In het eerste lid, vervalt het zinsdeel ‘binnen vier weken’.

  • 2.

    Leden 2, 3 en 4 vervallen.

  • 3.

    Er worden nieuwe leden 2 en 3 ingevoegd, luidende:

     

    ‘2. Budget voor een bepaalde wijk dat in de voorgaande beoordelingsronde niet wordt benut, wordt doorgeschoven naar het budget voor de volgende beoordelingsronde voor deze wijk. Met als gevolg dat het deelsubsidiebudget voor die wijk met het restant budget wordt verhoogd.

     

    3.Het college kan, in afwijking van lid 2, na het bekendmaken van de verleningsbeschikkingen van een beoordelingsronde en voor de volgende aanvraagperiode zoals benoemd in artikel 5 lid 3, de hoogte van het subsidieplafond en de deelsubsidieplafonds wijzigen. Dit kan betekenen dat de verdeling van het budget en daarmee hoogte van de deelsubsidieplafonds tussen wijken en tussen wijken en het stedelijk budget, kan wijzigen.’.

F

 

Artikel 10 komt als volgt te luiden:

 

‘Artikel 10 Buurtbestuur

 

  • 1.

    De partij wordt bij de beoordeling van de aanvragen geadviseerd door de Buurtbesturen.

  • 2.

    In het geval een lid van een Buurtbestuur een persoonlijke of zakelijke relatie heeft met betrekking tot de aanvraag of de aanvrager of anderszins een belang heeft bij de aanvraag of de aanvrager dan onthoudt dit lid zich van het advies van die aanvraag. Onder aanvrager wordt in dit artikel ook bedoeld een lid van het samenwerkingsverband.’.

G

 

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Het eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

     

    ‘a. Subsidieaanvragen van aanvragers die samenwerken met minimaal twee andere partijen, waaronder minstens één bestaande partij in de wijk of (in het geval van een subsidieaanvraag op stedelijk niveau) de stad, anders dan Indebuurt033;’

     

  • 2.

    Het eerste lid, onderdeel f, komt te vervallen.

  • 3.

    Het tweede lid komt te luiden:

     

    ‘2. In het geval een activiteit aan meer dan een van de aspecten zoals genoemd in lid 1 sub a tot en met e voldoet (bijvoorbeeld b en e) dan is dit een cumulatie en komt deze activiteit hoger in de rangschikking dan de activiteit die scoort op één gelijkwaardig aspect (bijvoorbeeld b).’.

H

 

Artikel 12, vierde lid, vervalt.

 

I

 

Artikel 13, eerste lid, wordt ‘komt als volgt te luiden:

 

‘1. Subsidie wordt voor de duur van de activiteit verleend. De activiteit vindt plaats of vangt aan binnen 6 maanden nadat de aanvraag is gedaan en eindigt uiterlijk 1 juli 2025.’.

 

J

 

Artikel 14 komt te luiden:

 

‘ In afwijking van het bepaalde in artikel 13 tweede lid wordt een subsidie met een bedrag van maximaal €5.000,- direct vastgesteld en uitbetaald. ‘.

 

K

 

Artikel 15, derde lid, komt te luiden:

 

‘3. Indien de activiteit in enig geval vergunningplichtig is, wordt de activiteit slechts uitgevoerd na verkrijging van desbetreffende vergunning.’.

Artikel 2 citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Dit besluit heet “Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling Projecten #Indebuurt 2022”.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking.

Vastgesteld in de vergadering van 7 november 2023.

Namens het college van burgemeester en wethouders,

De secretaris,

De burgemeester,

TOELICHTING

In artikel 1, onder d, wordt een kennelijk schrijffout hersteld. In de projectenregeling wordt verwezen naar de Algemene subsidieverordening Amersfoort 2019. In artikel 1, onder d staat abusievelijk 2015 in plaats van 2019. Met deze wijziging wordt dit hersteld.

 

In artikel 1, onder lid e, wordt hersteld dat de het verkeerde stedelijk adviesorgaan werd genoemd. De stedelijke meedenkgroep beoordeelt geen aanvragen, het stedelijk buurtbestuur adviseert wel over de stedelijke aanvragen.

 

In artikel 5 wordt het aantal beoordelingsrondes teruggebracht van vier rondes naar drie rondes. Overeenkomstig worden de data van de start van de beoordelingsrondes aangepast. Tot slot wordt het moment van aanvragen aangepast, zodat vanaf een kalendermaand door de start van een beoordelingsronde tot de dag voor de start van de desbetreffende beoordelingsronde aangepast kan worden. De reden hiervoor is dat hierdoor, met name in geval van grotere aanvragen, de administratieve lasten beperkt worden in de uitvoering. Bovendien, door de data van de beoordelingsrondes te wijzigen wordt de zomerperiode ontzien voor de beoordeling.

 

In artikel 6 vervallen 2 leden. De reden hiervoor is dat de verplichting over de vergunningsplicht is opgenomen in artikel 15 waar ook de andere verplichtingen zijn opgenomen. Daarbij is bovendien het daadwerkelijk hebben van een vergunning voor de start van een activiteit als verplichting opgelegd in plaats van het aanleveren van de vergunning op het moment van de aanvraag. Dit vergemakkelijkt het voor initiatiefnemers, omdat zij pas na zekerheid over de subsidie een vergunningsaanvraag hoeven te doen.

 

In het eerste lid van artikel 8 vervalt de verplichting om het subsidieplafonds en de deelsubsidieplafonds binnen 4 weken na vaststelling van vast te stellen.

 

Het tweede en derde lid vervallen, aangezien die in tegenspraak zijn met lid 1. Als de plafonds na de begroting worden vastgesteld, is zijn de leden 2 en 3 overbodig.

De nieuwe artikelen creëren de mogelijkheid om bij te sturen op basis van de realisaties gedurende de voorgaande beoordelingsronde(s). De wijzigingen zijn erop gericht het budget zo volledig mogelijk in te zetten voor initiatieven die bijdragen aan de doelen van de regeling. Op dit moment is er binnen de regeling permanent de mogelijkheid om aanvragen in te dienen voor een nieuwe beoordelingsronde. Dit betekent dat er tijdens een beoordelingsronde al de mogelijkheid is om een aanvraag voor een nieuwe ronde in te dienen. Door het instellen van aanvraagperiodes heeft het college de mogelijkheid om tussen twee aanvraagperiodes het subsidieplafond en de deelsubsidieplafonds te verhogen of budget te schuiven tussen wijken . Dit op basis van realisatie en verwachtingen . om zo de kans te verkleinen dat in de ene wijk initiatieven die bijdragen aan de wijkdoelen afgewezen moeten worden, terwijl in andere wijken budget overblijft.

 

In artikel 10, lid 1 wordt duidelijk gemaakt wanneer en waarop de Buurtbesturen de partij adviseren

 

De wijziging in het eerste lid van artikel 11 is bedoeld om meer aan te sluiten bij de praktijk van de aanvragers. Het idee achter dit artikel is dat samenwerking tussen partijen gewaardeerd wordt. Het huidige artikel doet dit onvoldoende. Belangrijker is dát met andere partijen in de wijk of in de stad wordt samengewerkt dan of twee organisaties of personen samen een aanvraag indienen of een inhoudelijk samenwerkingsverband hebben.

 

Het eerste lid, onderdeel f, komt te vervallen. Dit criterium is in de praktijk moeilijk objectief te toetsen. Doordat eerste lid, onderdeel f, komt te vervallen, wordt dit ook aangepast in het tweede lid.

 

Het vervallen van het vierde lid van artikel 12 heeft als achtergrond dat het huidige lid onduidelijk is. Niet duidelijk is met wie waarover wel of niet gecommuniceerd mag worden. Bovendien biedt het in de uitvoering de mogelijkheid om gelijktijdig met het verzenden van een afwijzingsbeschikking het gesprek te voeren met de aanvrager, zodat de aanvrager een mondelinge toelichting krijgt en niet wordt overvallen door een afwijzingsbeschikking.

 

De wijziging van artikel 13, eerste lid, heeft tot gevolg dat initiatieven sneller na indienen van de aanvraag moeten starten (binnen 6 i.p.v. binnen 12 maanden) en de activiteiten moeten zijn afgerond voor medio 2025. We willen dat activiteiten zoveel als mogelijk starten in het jaar waarin de activiteit wordt aangevraagd, omdat het budget voor uitvoering van activiteiten in dat jaar is bedoeld. We willen daarom voorkomen dat een initiatiefnemer aan het eind van 2024 aanvraagt voor activiteiten van 2025; de aanvragen voor 2025 moeten gedaan worden onder de nieuw op te stellen regelingen voor ondersteuning van (inwoners)initiatieven en ontmoeting. De afronding voor medio 2025 heeft als doel ervoor te zorgen dat deze regeling afgerond wordt en zo snel als mogelijk wordt gewerkt vanuit de nieuw te ontwikkelen regelingen.

 

Naar boven