Kennisgeving voornemen in bruikleen geven gemeentegronden

De gemeente Roerdalen is voornemens om grond in bruikleen te geven aan Stichting Wonen Limburg. Het gaat om de gronden aan de:

  • 1.

    Reestraat te Herkenbosch, kadstraal bekend als Melick en Herkenbosch, sectie H, nummer 582 (ged.);

  • 2.

    Sportlaan-Boordmoolweg te Montfort, kadastraal bekend als Montfort, sectie G, nummer 116 (ged.);

  • 3.

    Willem-Alexanderlaan te Posterholt, kadastraal bekend als Posterholt, sectie D, nummer 978 (ged.).

 

Aanleiding

De gemeente Roerdalen heeft een opgave voor het huisvesten van vluchtelingen uit Oekraïne, status- houders en spoedzoekers uit de gemeente. In dit kader is gezocht naar geschikte plekken waar deze doelgroepen kunnen wonen. Daarvoor heeft het college van burgemeester en wethouders de hierboven genoemde gronden geschikt geacht. Het college wil per locatie 12 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren, om zo bij te dragen aan de volkshuisvestelijke opgave. De gemeente kan niet zelf zorgen voor de bouw van huurwoningen. Daarom wil de gemeente de grond in bruikleen geven aan Stichting Wonen Limburg. Stichting Wonen Limburg is namelijk op grond van de onderstaande criteria als enige serieuze gegadigde voor de gronden aangemerkt.

 

Criteria

  • 1.

    Er moet sprake zijn van een woningcorporatie die als doel heeft sociale huurwoningen te realiseren met oog voor de fysieke én sociale aspecten van de ontwikkeling;

  • 2.

    Er moet sprake zijn van een woningcorporatie die sociale huurwoningen kan realiseren én verhuren voor vluchtelingen uit Oekraïne, statushouders en spoedzoekers uit de gemeente;

  • 3.

    Er moet sprake zijn van een woningcorporatie die veel ervaring heeft met de regio, een bestaande woningportefeuille binnen de gemeente heeft opgebouwd en een betrouwbare partner is.

 

Onderbouwing

  • 1.

    Voor de ontwikkeling van de sociale woningen op de genoemde gronden zoeken we een woningcorporatie, omdat deze als kerntaak heeft betaalbare (huur)woningen te realiseren. Gelet op de hiervoor genoemde opgave wil de gemeente tijdelijke huurwoningen realiseren;

  • 2.

    Op grond van de Woningwet maken we prestatieafspraken met corporaties en huurdersorganisaties om samen te werken aan de beschikbaarheid van betaalbare woningen. Hierbij is het niet alleen van belang dat de woningen worden gerealiseerd, maar ook voor langere tijd worden verhuurd aan vluchtelingen uit Oekraïne, statushouders dan wel spoedzoekers uit de gemeente, zodat deze ook beschikbaar blijven voor de genoemde doelgroepen.

  • 3.

    Voor de beoogde ontwikkeling is het van belang dat inwoners de woningcorporatie makkelijk en snel weten te vinden. Om het proces goed te laten verlopen is veel ervaring bij de ontwikkeling van dergelijke woningen van belang. Tot slot moet het voor de gemeente een betrouwbare partner zijn.

 

Keuze Stichting Wonen Limburg

  • 1.

    Stichting Wonen Limburg is een woningcorporatie met als doel realisatie, beheer en verhuur van sociale woningbouw.

  • 2.

    Stichting Wonen Limburg is een woningbouwcorporatie die uiteindelijk 36 tijdelijke sociale huurwoningen in de sociale huursector kan realiseren én verhuren op de genoemde locaties. Dat blijkt doordat zij binnen de gemeente een grote woningportefeuille hebben waarbij ze sociale woningen verhuren en beheren. De hele organisatie van Wonen Limburg is ingericht op realisatie, beheer en verhuur van sociale woningbouw. Eveneens beschikt Wonen Limburg over medewerkers “leefbaarheid” die zorgen voor begeleiding van de nieuwe bewoners.

  • 3.

    Op 31 december 2020 heeft er een uitruil plaatsgevonden tussen Wonen Limburg en woningcorporatie Nester, waardoor Wonen Limburg als enige corporatie actief is in Roerdalen. Wonen Limburg heeft veel ervaring met vergelijkbare projecten en is op basis van eerdere samenwerkingen een betrouwbare partner gebleken.

 

Termijn

Potentiële andere gegadigden kunnen zich binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie schriftelijk melden bij de gemeente via info@roerdalen.nl . Daarbij dient gemotiveerd te worden dat de potentiële gegadigde ook in aanmerking kan komen voor de gronden.

 

Meer informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via het e-mailadres info@roerdalen.nl of via het algemene telefoonnummer 0475-538888. Vraagt u dan naar Wim Top.

Naar boven