Instellingsbesluit Warenmarkten Almere

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere;

 

gelet op artikel 160, eerste lid, aanhef en onder g, van de Gemeentewet;

 

BESLUIT:

 

vast te stellen het: ‘Instellingsbesluit Warenmarkten Almere’

Artikel 1  

In Almere vinden de volgende warenmarkten plaats zoals weergegeven op de bij dit besluit behorende bijlage:

 

Zaterdagmarkt Almere Centrum

Openstelling marktterrein: van 06.00 tot 18.00 uur

Verkooptijden: van 09.00 tot 16.00 uur

Locatie: Stadhuisplein en Stadhuispromenade

 

Woensdagmarkt Almere Centrum

Openstelling marktterrein: van 06.00 tot 18.00 uur

Verkooptijden: van 09.00 tot 16.00 uur

Locatie: Stadhuisplein en Stadhuispromenade

 

Donderdagmarkt Centrum Buiten

Openstelling marktterrein: 06.00 tot 16.00 uur

Verkooptijden: van 09.00 tot 14.00 uur

Locatie: Globeplein, Rio de Janeiroplein, Brasiliaplaats

 

Vrijdagmarkt Centrum Haven

Openstelling marktterrein: 6.00 uur – 16.00 uur

Verkooptijden: van 09.00 tot 14.00 uur

Locatie: Markt en Brink

Artikel 2  

Als de dag waarop de warenmarkt plaatsvindt samenvalt met een dag als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder b, van de Winkeltijdenwet, kan het college besluiten om de warenmarkt op een andere dag te laten plaatsvinden.

Artikel 3  

De marktkooplieden werken mee aan tijdelijke verplaatsing van de markt als dit noodzakelijk is in verband met de aanleg, de wijziging of het herstel van de infrastructurele werken zonder aanspraak te maken op vergoeding van kosten of schade.

Artikel 4  

Het college is bevoegd om na kennisgeving aan de marktkooplieden, in het algemeen belang wijzigingen aan het marktterrein en aan de elektrische installatie aan te (laten) brengen zonder tot enige schadeloosstelling verplicht te zijn. De gemeente draagt voor haar rekening zorg voor het zo spoedig mogelijk wederom in goede staat brengen van het marktterrein en de elektrische installatie.

Artikel 5  

  • 1.

    Het college kan indien dringende redenen hiertoe noodzaken in afwijking van artikel 1 bepalen dat een markt tijdelijk zal plaatsvinden op:

    • a.

      Een andere dag;

    • b.

      Een andere tijd;

    • c.

      Een andere plaats.

  • 2.

    Het college is bevoegd om de gebiedsafbakening van het marktterrein aan te passen indien de ontwikkelingen op of om het genoemde marktterrein daar aanleiding toe geven.

Artikel 6  

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    Dit besluit wordt aangehaald als: ‘Instellingsbesluit Warenmarkten Almere’.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 17 januari 2023.

de loco-secretaris,

G.A.M. Vermeulen

de burgemeester,

A.T.B. Bijleveld-Schouten

 

Juridisch kader

Artikel 160, eerste lid, aanhef en onder g, van de Gemeentewet bepaalt dat het college bevoegd is tot het instellen, veranderen of afschaffen van jaarmarkten of gewone marktdagen. Hieronder valt ook het instellen, veranderen (tijdelijk verplaatsen) of afschaffen van de locaties waar de markt gehouden wordt. Een besluit tot het instellen, afschaffen of verplaatsen van een markt is een concretiserend besluit van algemene strekking en dus voor bezwaar en beroep vatbaar. Een bezwaar (of beroep) schort de werking van het besluit niet op.

 

Bijlage

Situatietekeningen begrenzing marktterreinen in Almere Centrum, centrum Buiten en centrum Haven

 

Bezwaarclausule

Tegen dit besluit kan een belanghebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en wethouders van de Gemeente Almere, ter attentie van de bezwaarschriftencommissie, Postbus 200, 1300 AE Almere. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend, de naam en het adres van de indiener bevatten, zijn voorzien van een dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen bezwaren bestaan.

 

Het is ook mogelijk om uw bezwaar digitaal in te dienen, door middel van het e-formulier op de website van de gemeente Almere: www.almere.nl/dienstverlening/overig/bezwaar-of-beroep-aantekenen/

Hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Een organisatie/gemachtigde kan gebruik maken van eHerkenning.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van dit besluit. Als onverwijlde spoed dit vereist, kan hangende de bezwaarschriftenprocedure een voorlopige voorziening worden gevraagd aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling Bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Hiervoor is griffierecht verschuldigd.

 

BIJLAGE

Almere Centrum

 

 

Centrum Buiten

 

 

Centrum Haven

 

Naar boven