Stempas verloren, stemmen bij volmacht, stemmen met kiezerspas

Stempas zoekgeraakt?

Om in de gemeente Nunspeet te kunnen stemmen heeft u een stempas ontvangen. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas niet vergeet mee te nemen. Mocht u uw stempas kwijtraken dan kunt u, uiterlijk dinsdag 21 november 2023 tot 12.00 uur, een vervangende stempas aanvragen in het gemeentehuis. Mocht u later uw “oude” stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alléén met de nieuwe stempas. Op het stembureau mag geen vervangende stempas worden uitgeschreven.

 

Stemmen bij volmacht / iemand anders gaat voor u stemmen

Als u op de dag van de stemming niet in de gelegenheid bent om zelf uw stem uit te brengen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van uw stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Nunspeet woont en ook een stempas heeft ontvangen. Wilt u een andere kiezer machtigen dan moet u op de stempas de achterzijde invullen. De kiezer die voor u gaat stemmen, moet dan zelf ook gaan stemmen. Van belang is dat de gemachtigde niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Het geven van een machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u aan de voorzitter laten zien. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

 

U kunt ook iemand schriftelijk machtigen die in de gemeente Nunspeet woont. Het hiervoor benodigde formulier kunt u afhalen in het gemeentehuis of downloaden via www.nunspeet.nl/verkiezingen. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 17 november 2023 door de gemeente zijn ontvangen. De gemachtigde ontvangt daarna het volmachtbewijs en hoeft in dat geval geen kopie van uw identiteitsbewijs te laten zien.

 

Stemmen met een kiezerspas / u wilt gaan stemmen in een andere gemeente

Een kiezer kan met een kiezerspas in een andere gemeente stemmen dan de gemeente Nunspeet. Met een kiezerspas voor de Tweede Kamerverkiezing kan de kiezer stemmen in heel Nederland. Een kiezerspas kunt u digitaal, schriftelijk aanvragen of regelen in het gemeentehuis.

Het schriftelijk of digitaal verzoek moet uiterlijk op vrijdag 17 november 2023 door de kiezer worden ingediend bij de gemeente. U moet wel bij ons op maandag 9 oktober 2023 als kiezer zijn geregistreerd.

Het mondelinge verzoek om een kiezerpas kan tot uiterlijk dinsdag 21 november 2023 12.00 uur worden ingediend op het gemeentehuis. U moet wel bij ons op maandag 9 oktober 2023 als kiezer geregistreerd staan.

 

Digitaal aanvragen?

U kunt digitaal een vervangende stempas, een volmacht of een kiezerspas aanvragen. Dit doet u met behulp van uw DigiD. Meer informatie hierover en de termijnen waar binnen dit kan vindt u op onze website www.nunspeet.nl/verkiezingen

 

Verplichting werkgevers

De burgemeester herinnert elke werkgever er aan dat iedere stemgerechtigde werknemer de gelegenheid moet krijgen om te stemmen als dit niet buiten werkuren kan. In de Kieswet is deze verplichting opgenomen.

Naar boven