Gemeenteblad van Vlaardingen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Vlaardingen | Gemeenteblad 2023, 473446 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Vlaardingen | Gemeenteblad 2023, 473446 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Achtste Wijzigingsverordening Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen 2019
De gemeenteraad van Vlaardingen,
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 mei juni 2023;
Gelet op artikel 149 Gemeentewet;
het daarom wenselijk is via deze wijzigingsverordening een vergunningsplicht voor het aanbieden van deelmobiliteit te introduceren in de algemene plaatselijke verordening en daarbij het college in de gelegenheid te stellen om nadere regels vast te stellen over dit onderwerp, vergunningen te verlenen en in te trekken.
Achtste Wijzigingsverordening Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen 2019
Artikel I Wijziging Algemene Plaatselijke verordening Vlaardingen 2019
De Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen 2019 wordt gewijzigd als volgt:
A. Artikel 5.2a wordt toegevoegd:
Artikel 5.2a Het aanbieden van deelmobiliteit
Het college kan, onverminderd hetgeen in de nadere regels wordt bepaald, een vergunning geheel of gedeeltelijk weigeren, intrekken, wijzigen of schorsen indien niet wordt voldaan aan de nadere regels, in strijd is gehandeld met aan de vergunning verbonden voorschriften en beperkingen of indien het ten gebruik aanbieden van de voertuigen:
B. In de TOELICHTING OP DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING VLAARDINGEN 2019 wordt een artikelsgewijze toelichting toegevoegd. Het gaat om een artikelsgewijze toelichting bij artikel 5.2a en deze wordt geplaatst tussen de artikelsgewijze toelichting van artikel 5.2 en artikel 5.3. Deze artikelsgewijze toelichting bij artikel 5.2a komt te luiden:
Artikel 5.2a Het aanbieden van deelmobiliteit
Het aanbieden van deelmobiliteit kan een waardevolle bijdrage leveren aan de mobiliteit in Vlaardingen. Zo kan het de behoefte aan autobezit en de vraag naar parkeergelegenheid matigen. Deelmobiliteit betreft het ter beschikking stellen van voertuigen, zoals deelfietsen en deelauto's, voor gebruik door derden. Dit artikel stelt een vergunningplicht in voor bedrijven die deelmobiliteit willen aanbieden in de gemeente Vlaardingen. De vergunningsplicht wordt ingesteld omdat deelmobiliteit op zichzelf positief is, maar gebleken is dat regulering wenselijk is. De vergunningaanvraag moet voldoen aan bepaalde eisen en het college van burgemeester en wethouders heeft de mogelijkheid om nadere regels te stellen. Het doel van dit artikel is het mogelijk maken om deelmobiliteit te reguleren in Vlaardingen. Dit om zo overlast, gevaar, schade en andere negatieve effecten voor de openbare ruimte en haar gebruikers te voorkomen.
Het is verboden om zonder vergunning van het college (bedrijfsmatig) voertuigen ten behoeve van gebruik door derden op de weg of in de openbare ruimte te plaatsen en aan te bieden. Dit betekent dat bedrijven die deelmobiliteit willen aanbieden in de gemeente Vlaardingen eerst een vergunning moeten aanvragen bij het college van burgemeester en wethouder. Het aanbieden van deelmobiliteit op non-profit basis blijft zonder vergunning mogelijk.
Dit lid geeft aan dat het verbod uit het eerste lid niet van toepassing is op door het college aangewezen categorieën voertuigen. Het college kan bijvoorbeeld elektrische deelauto's die voldoen aan bepaalde milieunormen, vrijstellen van de vergunningplicht. Op deze manier kan het college het gebruik van duurzame deelmobiliteit stimuleren en is het mogelijk om snel te reageren op technologische ontwikkelingen en maatschappelijke vraagstukken.
Dit lid geeft het college de mogelijkheid om nadere regels te stellen ten aanzien van het aanbieden en faciliteren van deelmobiliteit. De nadere regels kunnen betrekking hebben op onder andere de indieningsvereisten bij de vergunningaanvraag, de tijdsduur van de te verlenen vergunning, het aantal voertuigen per vergunning en kwaliteitseisen ten aanzien van de dienstverlening en aanverwante effecten. Het college kan ook gebieden aanwijzen waar geen vergunningen worden verleend.
Dit lid bepaalt dat een vergunningaanvraag moet worden ingediend met behulp van een door het college vastgesteld formulier.
Deze gegevens en bescheiden zijn noodzakelijk om een aanvraag goed te kunnen beoordelen en te bepalen of er voldoende verantwoording wordt afgelegd over de bijdrage aan de beleidsdoelstellingen van de gemeente op het gebied van mobiliteit. Het nummer van inschrijving in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel geeft inzicht in de betrouwbaarheid van de aanvrager en het exploitatieplan biedt inzicht in de manier waarop de aanvrager bijdraagt aan de beleidsdoelstellingen van de gemeente.
Het kan voorkomen dat het college aanvullende gegevens nodig heeft om een aanvraag goed te kunnen beoordelen. In dat geval kan het college de aanvrager verzoeken om aanvullende gegevens te overleggen. Indien de aanvrager niet aan dit verzoek voldoet, is de aanvraag onvolledig ingediend en zal deze niet in behandeling worden genomen.
Dit lid geeft aan dat de vergunning voor deelmobiliteit slechts voor een bepaalde periode kan worden verleend. Dit betekent dat het bedrijf dat de vergunning heeft verkregen, deze vergunning niet voor onbepaalde tijd mag behouden. Gezien het belang van een goede mededinging wordt zo geborgd dat nieuwe partijen ook tot de markt kunnen toetreden. Het college kan nadere regels opstellen met betrekking tot de tijdsduur van de vergunning. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een vergunning telkens voor een vaste periode wordt verleend.
Dit lid geeft het college de bevoegdheid om een vergunning te weigeren, in te trekken, te wijzigen of te schorsen als niet wordt voldaan aan de nadere regels die het college heeft opgesteld. Daarnaast kan de vergunning worden ingetrokken als er sprake is van een overtreding van de aan de vergunning verbonden voorschriften en beperkingen. Ook kan de vergunning worden ingetrokken als het aanbieden van de deelvoertuigen leidt tot gevaar voor personen of goederen, schade aan de weg, aantasting van de directe leefomgeving, een nadelige invloed op het milieu, onevenredig beslag op de openbare ruimte of ernstige afbreuk aan het uiterlijk aanzien van de openbare ruimte. Dit artikel biedt het college dus de nodige flexibiliteit om te handelen wanneer dit nodig is om de veiligheid en het welzijn van de gemeenschap te beschermen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-473446.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.