Kennisgeving ontwerp-verkeersbesluit ten aanzien van het instellen van een nul-emissiezone voor bedrijfs- en vrachtauto’s per 1 januari 2025

 

Geef jouw mening over het ontwerp-verkeersbesluit van het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven ten aanzien van het instellen van een nul-emissiezone voor bedrijfs- en vrachtauto’s per 1 januari 2025.

KENNISGEVING

De uitstoot van stikstofoxiden (NO2 en NOx) en fijnstof (PM10, PM 2,5) vormt nog steeds een groot gezondheidsrisico. Deze stoffen veroorzaken luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. Vooral kinderen, ouderen of mensen die al een luchtwegaandoening of hart- en vaatziekte hebben, lopen meer risico op het krijgen van gezondheidsklachten. Ook kunnen ongeboren kinderen gezondheidsklachten krijgen door de lucht die hun moeder inademt. Zeer recent is door CE Delft in opdracht van European Public Health Alliance (EPHA) een berekening gemaakt van de sociale kosten van luchtverontreiniging. Hierin wordt bevestigd dat de situatie in Eindhoven in vergelijking met andere steden in Nederland nijpend is. Hierin werd voor Eindhoven becijferd dat de totale jaarlijkse sociaaleconomische schade als gevolg van luchtvervuiling 282 miljoen euro bedraagt. Dit onderstreept de noodzaak om de lucht in Eindhoven nog schoner te maken.

Op 22 september 2021 heeft de WHO de advieswaarden uit 2005 stevig aangescherpt. Op advies van de GGD, het Longfonds en in navolging van andere gemeenten is in het bestuursakkoord 2022 – 2026 opgenomen dat we er naar streven om in 2030 te voldoen aan de WHO-norm voor luchtkwaliteit. Eindhoven heeft zich daarnaast gecommitteerd aan het schone luchtakkoord. Stedelijke mobiliteit is op dit moment verantwoordelijk voor 17% van de totale uitstoot van Eindhoven.

Onze opgave is Eindhoven duurzaam en gezond door te ontwikkelen als aantrekkelijke en leefbare centrumstad binnen de Brainport/Mainport ambities en -regio. Dat vraagt van de stad om de gezondheid van de inwoners te bewaken, te beschermen en te bevorderen.

Wij vinden het van groot belang dat onze inwoners gezond kunnen wonen, werken en ontspannen. Om deze reden zal de komende jaren doorlopend ingezet worden om op een bewuste manier bezig te zijn met het bevorderen van de gezondheid. Dit doen wij door het verbeteren van de leefomgeving en het bevorderen van gezonde leefstijlen. Het realiseren van schone en frisse lucht maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Om deze reden neemt Eindhoven deel aan het Schone Lucht Akkoord (SLA). Samen met de Rijksoverheid, de provincies en andere gemeenten streven we op grond van dit akkoord naar het realiseren van minimaal 50% gezondheidswinst in 2030 ten opzichte van 2016.

Een belangrijk uitgangspunt van het Schone Lucht Akkoord is met deze gezondheidswinst 5 extra levensmaanden te realiseren.

Ook willen wij de CO2-uitstoot en daarmee de effecten van de klimaatverandering verminderen.

Als onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen om bovenstaande ambities en doelstellingen te verwezenlijken, wenst het college per 1 januari 2025 een nul-emissiezone voor bedrijfsauto’s en vrachtauto’s in te stellen. Voor bestaande voertuigen gelden overgangsregelingen.

Op dit moment zijn er al milieuzones voor dieselautobussen- en vrachtauto´s. De gemeente wil de omvang van de zones gelijk houden. Dit is het gebied dat is gelegen binnen de Ring: de grens van de nul-emissiezone/milieuzone ligt dus aan de binnenkant (centrumzijde) van de Marconilaan – Kronenhoefstraat – Pastoriestraat - Onze Lieve Vrouwestraat – Insulindelaan – Jeroen Boschlaan – Hugo van der Goeslaan – Piuslaan – Leostraat – Boutenslaan – Keizer Karel V Singel – Limburglaan – Botenlaan – Beukenlaan.

Dit betekent dat de ventwegen van de Ring aan de centrumzijde in de zones vallen, met uitzondering van de ventwegen ter hoogte van de Beukenlaan en de Hugo van der Goeslaan.

Waar kan ik de stukken inzien?

Het college van burgemeester en wethouders heeft de maatregelen beschreven in een ontwerp-verkeersbesluit. Dit besluit met bijlagen ligt van 7 november 2023 tot en met 18 december 2023 ter inzage:

  • 1.

    Digitaal op de website van de gemeente: Zero-emissiezone | Gemeente Eindhoven

  • 2.

    Fysiek bij het Inwonersplein in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Eindhoven. De openingstijden van het Inwonersplein zijn op maandag van 8.30 uur tot 19.00 uur, op dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Je kunt je hiervoor melden bij de ontvangstbalie.

Geef je mening (zienswijze)

Je kunt van 7 november 2023 tot en met 18 december 2023 jouw mening geven in de vorm van een zienswijze over het voorgenomen ontwerp-verkeersbesluit. Dit kan digitaal, schriftelijk of mondeling, op de volgende manieren:

1. Digitaal via het formulier op de website van de gemeente: Inspraak verkeerbesluit zero-emissiezone | Gemeente Eindhoven

2. Schriftelijk onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerp-verkeersbesluit nul-emissiezone Eindhoven' naar:

College van Burgemeester en Wethouders van Eindhoven

Ter attentie van mevrouw I. Brouwer

Postbus 90150,

5600 RB Eindhoven

3. Mondeling tijdens een van de inloopmomenten:

Inloopbijeenkomst 1

Wanneer? Maandag 27 november 2023, 16:00 – 21:30 uur

Waar? Stadhuis, Stadhuisplein 1 Eindhoven, Hal van 100

Inloopbijeenkomst 2

Wanneer? Donderdag 30 november 2023, 16:00 – 21:30 uur

Waar? Stadhuis, Stadhuisplein 1 Eindhoven, Hal van 100

Wat doet de gemeente met de reacties?

We bekijken alle reacties. Op basis van deze reacties schrijven we een Nota van beantwoording en maken we de plannen definitief. Als een reactie heeft geleid tot aanpassing van het voorgestelde beleid wordt dit in de Nota van beantwoording aangegeven. Het college van burgemeester en wethouders neemt vervolgens het definitieve verkeersbesluit.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente op telefoonnummer

14 040 of via het e-mailadres zero-emissie@eindhoven.nl

Eindhoven, 2 november 2023

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,

I.J.C. Brouwer

plv. hoofd afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid

 

Naar boven